親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題.....
因要帶1.5歲囡囡,所以要plan好所有行程。

伯爵府

要坐新幹線, 約3.5小時, 14000YEN一位(單程), 你去多少天呀, 如果你要再返東京搭飛機的話, 就最好買張7日的JR PASS了 (28300YEN), 因來回東京及大阪都要28000YEN啦, 仲有你可以在7日內任坐, 抵好多呀, 仲有可以坐埋來回機場, 抵晒啦, 在學聯買有94折呀, 我剛剛昨天買了, 你幾時出發呀, 我3月15日去東京, 3月22日由東京去大阪, 再在3月26日由大阪返東京再返香港呀, 我都是帶埋4歲半及20個月大的囡囡去呀!

原文章由 pangpangkar 於 08-3-4 10:26 發表
如題.....
因要帶1.5歲囡囡,所以要plan好所有行程。

複式洋房

唔該晒Bellemami!
我已訂咗5月尾的CX平機票啦,準備由大阪-->富士山-->東京-->大阪,以前試過搭夜行巴士,因價錢平,都幾好玩架,但而家帶住個囡,唔得囉。
妳返嚟可唔可以分享吓妳D行程呀!!

原文章由 Bellemami 於 08-3-4 11:23 發表
要坐新幹線, 約3.5小時, 14000YEN一位(單程), 你去多少天呀, 如果你要再返東京搭飛機的話, 就最好買張7日的JR PASS了 (28300YEN), 因來回東京及大阪都要28000YEN啦, 仲有你可以在7日內任坐, 抵好多呀, 仲有可以坐埋 ...

伯爵府

好吧, 照你的行程, 你都是買jr pass是最抵的, 因你要來回大阪及東京呀!

原文章由 pangpangkar 於 08-3-4 11:45 發表
唔該晒Bellemami!
我已訂咗5月尾的CX平機票啦,準備由大阪-->富士山-->東京-->大阪,以前試過搭夜行巴士,因價錢平,都幾好玩架,但而家帶住個囡,唔得囉。
妳返嚟可唔可以分享吓妳D行程呀!!

...

複式洋房

Bellemami,
經過商討,我哋會試一程JR夜行巴士,因為價錢平好多呀!
單程不用¥6000,來回都只不過¥11000。(豪華巴士)
希望囡囡聽話D,一覺瞓到大天光啦!!
原文章由 Bellemami 於 08-3-5 09:44 發表
好吧, 照你的行程, 你都是買jr pass是最抵的, 因你要來回大阪及東京呀!

大宅

我大約兩年前都試過坐夜行巴士來回大阪, 但佢地一晚停幾次車, 比乘客去洗手間, 如果你囡囡年紀較細的話, 我建議你坐火車好d.
[.quote]原文章由 pangpangkar 於 08-3-5 11:33 發表
Bellemami,
經過商討,我哋會試一程JR夜行巴士,因為價錢平好多呀!
單程不用¥6000,來回都只不過¥11000。(豪華巴士)
希望囡囡聽話D,一覺瞓到大天光啦!!
... [/quote]

複式洋房

chungmama12
多謝妳的建議 !等我哋再考慮吓先,但價錢真係問差太遠啦 !巴士我會選擇豪華版,下層只有八至十個位,我哋一家已經六個,再買多一個位比囡囡,差唔多全層自己的,我希望ok啦!
如果改坐火車,全家好貴呀

Anyway, thanks for yr. advice

原文章由 chungmama12 於 08-3-7 10:31 發表
我大約兩年前都試過坐夜行巴士來回大阪, 但佢地一晚停幾次車, 比乘客去洗手間, 如果你囡囡年紀較細的話, 我建議你坐火車好d.
[.quote]原文章由 pangpangkar 於 08-3-5 11:33 發表 http://forum.baby-kingdom.com/im ...

男爵府

Bellemami, can you pls share with me your plan , I also plan to go to Tokyo --> Osaka in Jul, but why you don't just departure from Osaka to HK and need to go back again to 東京 and to HK ? will it need to stay one more night in 東京?
Thanks !

from 東京 to Osaka, is JR Pass is equal to 子彈火車? please advise, tks !

原文章由 Bellemami 於 08-3-4 11:23 發表
要坐新幹線, 約3.5小時, 14000YEN一位(單程), 你去多少天呀, 如果你要再返東京搭飛機的話, 就最好買張7日的JR PASS了 (28300YEN), 因來回東京及大阪都要28000YEN啦, 仲有你可以在7日內任坐, 抵好多呀, 仲有可以坐埋 ...

伯爵府

因我是坐西北, 不可以在大阪走, 我問了國泰, 可以東京入大阪出, 但價錢比西北貴千多元一張, 我計過買了7天的jr pass都是2000元, 但這7天是任搭的, 抵好多呀, 仲有就係東京去大阪都是3個多小時, 因回程那天都不能去什麼地方, 所以要回到東京都不是什麼問題啦!

原文章由 bee 於 08-3-7 14:27 發表
Bellemami, can you pls share with me your plan , I also plan to go to Tokyo --> Osaka in Jul, but why you don't just departure from Osaka to HK and need to go back again to 東京 and to HK ? will it ne ...

伯爵府

from 東京 to Osaka, is JR Pass is equal to 子彈火車? please advise, tks !

子彈火車其實是新幹線的其中一款, 是最快速的一款, jr pass是不能坐這款的, 要搭另一款慢少少的新幹線火車, 車程比你說的子彈火車慢少少啦, 要3.5小時

首頁

尾頁

跳至