夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

尋日喺佢屋企人通風報信下,我終於知道佢原來由我陀bb開始已經同一個由佢朋友介紹嘅女人一齊...我嗰刻異常冷靜,執晒佢d衫搬晒出門口,佢一放工返黎,我就一巴摑落去,然後叫佢走...佢求我比機會,但係我做唔到,起碼呢一刻唔得…

我好傷心,十幾年感情點解可以喺我最需要人陪嘅時間佢背住做呢d野?我好心寒…

SiuBBee    發表於 14-12-8 15:27
Mrslau1030    發表於 14-10-25 01:06
Dragonbaby2014  賤男,摑得好  發表於 14-10-22 19:32
sheep010  好勇!  發表於 14-10-22 14:14
喵喵miu  咩損友介紹女人俾有婦   發表於 14-10-22 03:56
Jolin_Yuen    發表於 14-10-21 14:07

複式洋房

引用:点解佢屋企人要通風報訊?佢地有冇勸过你老

原帖由 longlokma 於 14-10-21 發表
点解佢屋企人要通風報訊?佢地有冇勸过你老公離開第三者?
就係勸過~ 佢唔聽。我一直深信佢無對我唔住,所以佢d屋企人睇唔過眼,話個真相比我知

複式洋房

引用:你bb+出世未?有冇人照顧你?小心、保重,

原帖由 csk 於 14-10-21 發表
你bb 出世未?有冇人照顧你?小心、保重,唔好激動,同屋企人講揾人陪你,唔好屈在心。趕佢走係第一步,你 ...
出咗世,兩個月大…我ok嘅,比d時間冷靜下,之後會唸後路

複式洋房

引用:呢一刻妳做得好,抵打抵踢佢岀門,正賤男!

原帖由 fishwawa 於 14-10-21 發表
呢一刻妳做得好,抵打抵踢佢岀門,正賤男!
之後妳要冷靜下來,最好揾家人朋友傾訴.....好好照顧自已&BBC! ...
我無唸過咁決絕…原來我做得到

複式洋房

引用:Quote:chris_smleung+發表於+14-10-21+08:0

原帖由 豬兜有情人 於 14-10-21 發表
hello 生了bb啦, 恭喜你, bb ok嗎?

你可以在這期間還有咁冷靜處理到真係少一點勇氣及絕望都做唔到, 希 ...
係呀~ 生咗啦~
正正因為絕望先可以咁冷靜

複式洋房

引用:Quote:chris_smleung+發表於+14-10-21+13:3

原帖由 Kirsten 於 14-10-21 發表
始終有個小朋友,點都要冷靜坐低傾下可否比一次機會大家!縱使明白樓主此刻會好傷心絕望,但單親家庭對小朋友 ...
係…為咗小朋友我都會冷靜d處理,仲有相方家庭…以家就唯有先治療情傷再講

Kirsten  Take well care yourself and BB  發表於 14-10-21 20:43

複式洋房

引用:好大勇氣,尓好犀利,比著我,我打完佢之後

原帖由 choicheukyin 於 14-10-21 發表
好大勇氣,尓好犀利,比著我,我打完佢之後,可能會日哭夜哭。
我都會喊,情傷一定有,不過堅決面對先可以有後路走,或者係因為時候拖咗太耐,佢將我迫埋牆角,我先可以咁絕

複式洋房

引用:你令我好佩服...不過難過既日子總會過去的.

原帖由 KATHYLEE123 於 14-10-21 發表
你令我好佩服...

不過難過既日子總會過去的..為BB好...諗下後面路..
佢屋企人早幾日知嘅,迫我老公解決,點知忍唔住唔想我再咁蠢就同我講出真相。
奶奶/姑奶/姨媽姑姐喊得仲傷心過我

複式洋房

回覆:終於都認咗出面有第二個…

多謝大家嘅關心~ 呢兩日確實唔易捱, 加上有d產後抑鬱, 食唔落瞓唔著…尋日終於迫自己去睇醫生,要醫好d情緒先,今日終於食得落~ 明天先再update下現時發展情況。

講開個賤男朋友,佢又係一個世紀賤精! 上年年尾同拍咗拖好奈嘅女朋友結婚,但結婚前已話唔想結,想一走了之,因為咁就開始約我老公出去party。 最終因為怕面對親人朋友所以都係結咗婚,但一直plan幾時離婚…點知結婚后無幾個月老婆有咗…唉…但佢無唸住回頭是岸囉!! 既然都唸住走,點解仲要攪人呀!正賤!

複式洋房

update下大家先~

簡單交待下少少野...我一直認為L先生(我唔想再叫佢老公...)出去飲酒係來自於工作壓力同經濟壓力, 由其係我決定唔做野想湊仔之後, 於是我地決定喺我臨生前兩個月賣咗間屋, 等手頭有錢. 又咁啱, L先生堂姐叫我地入去佢屋企暫住(佢屋企好大, 只有佢一個人住), 等我地慳返D錢. 由細到大, L先生O既所有女長輩們都好寵佢, 可以話佢係喺被愛裡面長大, 但就唔識去愛人囉....

講返當晚. 摑完佢之後, 佢就一直企喺門口唔肯走, 而我就好似個顛婆咁喪打喪鬧佢...最終, 我比佢留低咗, 佢瞓廳. 當下O既決定係因為我知佢無地方可以去, 佢班女長輩已經話唔會有人收留佢, 而佢父母喺外國住, 加上我唔甘心佢走個女人度...話我心軟也好, 比條後路自己也好, 既然趕唔走, 就比佢留. 之後嗰兩日, 我實在係瞓唔到, 食唔落, 一見佢就唸起佢拖住個女人出去見班朋友, 好浪漫咁拍拖O既情景, 唸唸下唔憤氣, 我又走佢打佢鬧佢...唉...何苦....

一直到星期三朝早, 我突然覺得咁樣落去唔係辦法, 所以就去咗睇醫生, 同時執咗少少野就走咗, 我留低咗封信比佢...(待續)

複式洋房

(繼續) 又要交待少少野...BB喺兩周大O既時候已交比娘家湊, 因為我知道事情要來個了斷...而我爸爸本身有病, 佢最鍚我, 個孫出咗世之後簡直係佢O既開心藥, 因為咁, L先生出軌O既事我唔可以比佢知...呢個又係我要考慮O既問題...

話說回來...星期三嗰朝, 我個人登時覺得咁樣唔係辦法, 既然唸唔到解決辦法, 首要係唸點樣可以令自己開心, 所以我就執咗幾件衫, 攞埋passport, 唸住呢段時間周圍去下, 散下心, 但我亦要每星期有幾日如常去BB婆婆度睇BB...雖然無乜計劃過去邊, 但走出間屋嗰一刻, 我覺得輕鬆咗D.

跟住跟療師見面, 我個人簡直係崩潰, 喊住咁同療師講, 求佢救我! 係, 我真係要走出呢種情緒困局, 最低限度我要食野瞓覺! 食咗藥之後, 我就返咗外家, 見到個仔. 呢個簡直係我人生動力, 加上有藥物幫助. 講到呢度, 我想提醒各位JM, 想要找條活路比自己, 首要一樣野係有健康O既情緒先, 如果情緒有問題就先要面對, 快去睇醫生, 妳唔愛自己, 無人會愛妳!

住咗娘家兩日, 我終於都食到野, 尋晚可以瞓返覺好. 最surprise係我對住我爸媽竟然忍到眼淚. 抱住個仔, 心情異常平靜, 畢竟BB同我一齊捱過L先生冷落我地O既日子, 當時BB喺我個肚度. 思維越黎越清晰, 原本我一直喺"原唔原諒", "放唔放得低"呢個問題上打轉再好耐, 突然我唸通咗一樣野, 我係無可能原諒佢, 亦唔會放得低呢件事, 既然如此我又何需去為難自己? 不如從另一個角度出發.

Miyatachan    發表於 14-10-25 11:23

複式洋房

我同L先生O既感情問題先抱開, 呢個確實係短時間內唔會搵到答案. 咁不如先解決BB 問題. 給佢一個單親O既家? 還是快D去搵個好男人比個完整O既家佢? ...先講後者, 邊有咁多好男人會遇到呀, 有O既話都比人夾實咗啦~~ 而且我暫時無乜勇氣同力氣去投入一段新感情...

單親, 我又唔係無信心O既, 反正賣樓錢全部喺我度, L先生無咩好, D錢一直全部都比我管, 直至出事, 我亦好坦言話, 我一蚊都唔會比返佢, 佢話OK, 所以我兩母子係無經濟壓力. 問題就係BB O既成長, 我係佢媽咪, 所以有責任捍衛BB O既最大利益, 即使我幾憎呢個男人, 而且我唔可以咁霸道地幫個仔揀. BB會唔會要呢個爸爸, 應該由佢地兩個自己決定. 要睇爸爸O既做化, 又要睇個仔同佢O既緣份. 於是, 我send咗段msg比L先生:

"無論我同你將來會變成點, 你始終係BB O既爸爸, 我亦唔會霸道地幫BB去選擇, 襯住BB仲細去補償返由出世到以家失去咗O既父愛, 所以我唔會阻止你黎見個仔, 下次BB去健康院你要黎. "

L先生即刻回覆我話OK, 佢一定要做, 仲問題我可以即刻黎睇BB. 我都好大方應承佢, 呢兩日係咁耐以來佢抱個仔抱得最耐, 我比佢餵奶, 入奶粉...

JM們為我加油, 我見到佢嗰刻又唸個女人...我係作咗最大O既努力, 角色抽離先可以咁大方! 暫時講到呢度, 過幾日再同大家分享下.

Freedomfish  你處理得好好  發表於 14-10-24 23:25

複式洋房

引用:樓主你思想好正面有愛錫自己的爸爸、媽媽和

原帖由 csk 於 14-10-24 發表
樓主你思想好正面有愛錫自己的爸爸、媽媽和可愛的仔仔,如果你經濟能夠應付,L先生真是可有可無!佢 ...
我都係咁唸,我係無損失~ 奶奶呢幾日係咁追擊我,佢係想開解我,但最主要係佢好驚我走,佢話我知妳無咗佢都得,但佢個仔無咗我條路會好難行…聲淚俱下咁

夠啦,我唔想做佢"阿媽",然後比個安心出去搵情人囉!

複式洋房

引用:點解你可以咁定?你很成熟嗎?如果係我....

原帖由 Esther_mama 於 14-10-24 發表
點解你可以咁定?你很成熟嗎?如果係我.....都唔知點算!
我未到高齡產婦屆線,唔知算唔算年紀成熟 不過本身性格好獨立同倔強,工作方面都ok有d成績嘅,係近期為咗頭家退落黎,連社交圈都為佢縮窄咗好多

複式洋房

引用:其實L先生有冇表態想點?佢同小三一齊咁短

原帖由 07mama 於 14-10-25 發表
其實L先生有冇表態想點?
佢同小三一齊咁短時間,佢知道自己真係咁鍾意呢個女人?
我趕佢走嗰日,佢已經話揀返我,要我比机會, 現時仲話已經同個女人講清楚,但仲要d時間…哈,斷絕都要時間?我接受唔到。佢話個女人係用黎比佢逃避,佢喺呢個女人身上可以搵返少少我同佢之間嘅快樂,咁我嘅快樂又要去邊度搵呢?!

cream090909  賤男,揀佢條命呀!!   發表於 14-10-26 10:54
Freedomfish  男人就糸又賤又自私  發表於 14-10-25 11:28

複式洋房

引用:我知冇人明白你的痛苦,但希望你為了bb+同

原帖由 Esther_mama 於 14-10-25 發表
我知冇人明白你的痛苦,但希望你為了bb 同自己身體,唔好想d 唔開心嘢!

...
Thanks~ 有時真係唸,一班萍水相逢嘅JM都會為我而心痛,點解一個曾經最愛/陪伴左右嘅人可以妄顧我嘅感受做出呢d野…

Freedomfish  先識用上面諗野  發表於 14-10-25 11:26
Freedomfish  好多書本都話男人用完下面   發表於 14-10-25 11:26

複式洋房

呢幾日真係唔易捱...我知道個女人係邊個, 女人O既直角真係好勁, 又或者咁講, 係太清楚佢喜好, 事情就好似做戲咁, 一開咗個頭, 佢地兩個O既事就陸陸續續由身邊D人講我知....點解...個個都知道, 個個都撞到, 遍遍我一直蠢到搵唔到證據...L先生為咗比信心我, 佢喺fb block咗個女人, 但係我覺得佢地係夾埋...甚至乎, 我連我身邊O既朋友同佢屋企人我都唔係好信, 我覺得全部人夾埋一齊呃緊我, 就係驚我會崩遺去自殺....原來一次就夠, 一次背叛就足夠令您對身邊所有O既人同事都失去晒信心...

有D朋友甚至乎話, 現今社會男人出去玩好普遍, 不過朋友們叫我同L先生斷絕, 原因係佢玩得太蠢, 去揀個聰明D, 我會無咁辛苦 我嗰刻真係傻咗...即係話, 即使我同呢個男人斷咗, 再開始另一段感情都會有類似o既事發生...

近排同一個Uncle傾偈, 佢後生都係咁玩, 但佢識返轉頭, 佢叫我由以家呢一刻開始, 乜人講野都唔好聽, 靜落黎聽下自己個心想點, 感情問題無絕對O既答案, 無論咩選擇, 背後亦同樣有要承擔o既後果, 佢叫我唔好再咁"強", 太理智可能會迫死我自己, 亦唔好再唸L先生現階段O既行動係真係假, 所有事情只能由時間來證明同決定. 大前題係搵份工, 做乜都好, 分散下自己O既注意力. 即使我們因為小朋友O既將來再嘗試一齊, 總之以自己快樂為基本原則活下去.

複式洋房

casscassy 發表於 14-10-27 03:37
樓主加油呀,最緊要keep 住D$,有乜諗唔掂就上黎傾下啦,唔好屈住係心裡面呀

...
佢將D錢比晒我, 連證明信都肯寫, 就係要安心....

複式洋房

引用:樓主快些揾番自己嗰comfort+zone+,抖順條

原帖由 csk 於 14-11-02 發表
樓主快些揾番自己嗰comfort zone ,抖順條氣才行下一步。其實新手媽咪已經是一個好大挑戰,你攪好仔仔先, ...
多謝您~ 我努力中,亦經常remind自己唔一定要即刻有答案…我個人實在太執著 乜都要清清楚楚,以家回頭睇,其實"難得糊塗"都可以係一條出路~

複式洋房

回覆:終於都認咗出面有第二個…

多謝大家關心~

L先生呢排做咗好多野去補償,但當中我feel唔到佢愛我,佢話需要d時間~ fine! Times up la! 我無乜耐性,甚至乎可以話裂咗嘅野仲要黎做乜?揸住佢要小心翼翼以免自己再被傷,既然如此,何不洒脫d呢?索性掉咗佢!! 佢之後會搵邊個已經係佢嘅選擇,與我無關~ 放下,人心先得自在! 我已經開始過我自己嘅生活,我坦言無咗佢嘅生活並唔係想像中咁難捱。

將來嘅事無人知,隨緣啦,但呢一刻我好清晰,"非走不可"!!

tracytang    發表於 14-12-9 16:56
wing514    發表於 14-12-9 14:39
anna59    發表於 14-12-8 14:08

首頁

尾頁

跳至