少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為搬屋,要清理好多唔要既嘢,將仔仔細個時候唔玩既玩具都一齊清理好。尋晚仔仔突然同我講:“媽咪記得留返個鬧鐘俾我!”我呆咗一陣……係度諗,點解自己玩具唔緊張,緊張個鬧鐘?”但今早先發覺,又好似最近自己叫自己起身wor!跟住佢自己起身刷牙洗面穿校服……真係好感動!而家調轉到我癡住個仔,好怕大得快少係身邊,不過又好安慰!有時候做媽咪心情都幾矛盾。

大宅

囝囝幾大?

大宅

回覆 叮叮噹. 的帖子

10歲喇!開始教訓返我,有時候話:“媽咪你咁樣唔啱ga!”每次我都認唔住笑。

大宅

回覆:bobo0104 的帖子

你仔同我仔都係10歲,但我仔仲未好識得唸,時時就駁我咀,仲可以大聲過我,我係做惡個嗰,daddy寵得好放縱,如daddy不在家就好驚我。

想識真心朋友,傾下計~ ..........................................................................

大宅

引用:你仔同我仔都係10歲,但我仔仲未好識得唸,

原帖由 yoyo88128 於 14-10-21 發表
你仔同我仔都係10歲,但我仔仲未好識得唸,時時就駁我咀,仲可以大聲過我,我係做惡個嗰,daddy寵得好放縱 ...
“放肆“........我仔

想識真心朋友,傾下計~ ..........................................................................

大宅

回覆 yoyo88128 的帖子

教小朋友要方法唔係惡就搞得掂!試下用朋友身份對待可能會輕鬆教育到佢容易接受

一之蘭太太    發表於 14-11-4 20:21

複式洋房

回覆 bobo0104 的帖子

👍

複式洋房

大宅

引用:回覆 yoyo88128 的帖子教小朋友要方法唔係

原帖由 bobo0104 於 14-10-21 發表

教小朋友要方法唔係惡就搞得掂!試下用朋友身份對待可能會輕鬆教育到佢容易接受
我老公未用朋友識囉,未方法都用過(軟硬tim使)

大宅

引用:回覆 yoyo88128 的帖子教小朋友要方法唔係

原帖由 bobo0104 於 14-10-21 發表

佢唔係知喻好曳
佢诤係有3樣不好
第一:自理能力低
第二:駁咀
第三:唔用功讀書
其如都ok
我而家儘量好少鬧㗎

大宅

佢唔受代表果個方法唔夠有效嘛!我個仔有時情況同你一樣,但真係要用多D心機,或者目前我地心裡面諗既方法好有限,但可以多D吸收下其他家長既方式。。從中適當運用下,教育係要摸索既,唔係個個小朋友一樣,同一個方法效果就未必一樣啦。。所以要細心觀察佢地了解佢地先得。

大宅

回覆:突然覺得個仔大個仔

咁乖仔!

大宅

回覆 snow28 的帖子

轉眼間咁大個,回頭一望,自己辛苦以來都覺得值得,最近實在太多笑點。所以覺得佢大個仔好多。

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

複式洋房

Good Boy
My child prays

大宅

羡慕ING....

大宅

回覆 BBtogether 的帖子

小朋友總會大個既時候,加油!

首頁

尾頁