自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

女讀k3,老師懷疑有讀寫障礙。
我覺得亞女可能是資質一般,同埋我過去花晒差不多全部時間教哥哥讀書,沒有教亞女認字。

有沒有小朋友曾被老師說有讀寫障礙,但後來証實無事?

我這星期集中在亞女那裏,但心裏真內疚

禁止訪問

回覆:有沒有小朋友曾被老師說有讀寫障礙,但後來証實無事

男爵府

我仔就係

公爵府

小朋友記憶能力如何?成日忘記野?

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:channba31 的帖子

有得追?

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:美之選468 的帖子

觀察力強,記性尚可。
昨天我同佢第一次默a~z,錯了一些,要提水

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:Fanny媽媽 的帖子

咁你收到了老師通知之後,同亞仔做了什麼訓練?

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:有沒有小朋友曾被老師說有讀寫障礙,但後來証實無事

禁止訪問

男爵府

我細女讀K2 時又係容易混淆 b, d, j, p, q, t 既方向, 中文字亦會出現左右部份掉轉, 大女就完全無咁既情況, 我都有少少懷疑係咪讀障. 反而老師話唔係. 問過真係有讀寫障礙既家長, 佢話還有其他讀寫問題會出現, 單單一樣可能唔係.

到k3尾, 小一, 佢完全分到小楷英文字母, 無再寫錯了.

Manwah  Good  發表於 14-10-21 11:55

大宅

佢寫中文有無問題?
同埋佢讀書時有無跳行個d

伯爵府

引用:

原帖由 olimo 於 14-10-21 發表
呢幾個我囡都經常錯喔(C就一般唔會錯),我囡K2

Ruph出世啦,2010

公爵府

再俾D時間小朋友。不太似讀寫障礙。我表弟,表妹年幼時成日寫鏡面字。但最終2個都系大學畢業。完全無問題呀。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:佢口中讀寫障礙可能只是識字小姐有信心你女

原帖由 DaddyX 於 14-10-21 發表

佢口中讀寫障礙可能只是識字小姐
咁寫算唔算尼

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

禁止訪問

男爵府

olimo 發表於 14-10-21 10:47
咁你收到了老師通知之後,同亞仔做了什麼訓練?
我仔K3時老師都認為我仔係讀寫障礙, 仲寫左封信比我帶小朋友做評估, 跟住上到小一班主任又係咁認為, 我仔小一時真係文盲咁, 除左自己個名外, 連26個字母都未寫得順暢, 同埋我一直都冇乜點教佢讀書寫字, 跟住學校就好快派左教育心理學家同我仔做評估, 第一年話我仔係邊緣讀寫障礙, 即係評估剛達合格, 之後到二年級再評估就話並非讀寫障礙, 當時我就嘗試用不同方法同我仔温書, 買個D大大隻既英文字粒教佢串字, 又買在個大WHITE BOARD自已寫大D中文字教我仔寫同讀, 同埋真係要多運動呀, 初初會見成效不大架, 後來會漸入佳景, 不要對他們太大要求, 只要是串對左字或寫啱字就要大大讚賞!!! 加油!!!

男爵府

樓主

我仔k2時, 學校有幫小朋友做讀寫障礙test, 報告番黎話我仔有呢個問題, 應多加留意.

當時睇到呢張報告都有唔開心同担心, 但諗真d, 我仔學校只係計認字數量多少而比分, 而我當時係冇幫仔溫書的, 所以認字差係正常.

亞仔而家小學喇, 完全冇讀寫障礙問題, 默書仲ok叻

所以唔洗灰心, 學校既評估未必準確, 穩陣d既, 就k3再搵專業既機構再作評估啦.

大宅

回覆:olimo 的帖子

既然自己未特別教過她,不妨現在試試。有時老師習慣了小朋友都有父母在背後惡補,才會覺得你的小朋友和其他人差距較大。我囡的情況和你相反,老師認為她問題不大,但其實我在家中不斷訓練她,現在才勉強在認真思考下分清bd等難辨別的字,跟得上學習進度。所以先不要對她有偏見,下點功夫在她的學習上,有問題你一定發覺。

翡翠宮

點解唔出去評估而要信老師?
佢又唔係 professional

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:B-LOVE-B 的帖子

如果只計認字,我女輸晒。
有比她看書,但相對於哥哥,我真的忽略了她.。
她k1,哥哥p1,她k2,哥哥p2。
今年哥哥p3,我可以放手,多些時間同佢訓練和溫書。
至於評估,到六歲先可以做比較有信度的評估。我計畫自己同佢做肌肉和感統訓練,半年後才找專家做評估

首頁

尾頁

跳至