興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

(((玩具貴婦狗,3歲,已絕育)))

1)狗狗咩都唔玩,成日訓,不動,養左成2個月都唔見佢玩過,應該話佢無係人面前玩,晚上如果有紙巾或紙,佢就會係無人時整爛佢,其他時間一直訓係度,大小便都係我地出左街或所有人返房訓佢先去.
2)佢好唔鐘意小朋友,已然第3次想咬我女.(係想咬,無咬到,惡佢,如摸佢頭,就好惡禁沖過去),而且秒3次係我抱緊,我女摸佢PET PET,佢胡胡聲,我叫佢唔好攪狗狗,過左一陣,佢走去摸狗狗頭,即比狗狗沖撞過去.
3)只係鍾意人抱佢,抱住就訓.
4)非常細膽,出街怕車聲,會亂跳,怕狗吠佢,扒左係地唔肯行.
5)晚上好似唔訓,早上有時訓到打鼻鼾.

P.S 我係新手,從未養過狗,請多多指教.

禁止訪問

趣教勳章 畀面勳章

回覆:狗狗好怪~

大宅

其實拎返黎已經睇曬醫生,無咩大問題,除左D牙爛曬,又做完絕育,應唔係身體問題。

大宅

領養返黎? 知唔知前主人點對狗狗?
我認為, 狗狗被寵壞得很犀利...有很嚴重的行為問題...
不能獨立, 不能自我思考, 不能自我解決問題等等...
當有人能被牠依靠時, 會極度依賴此人, 亦認為此人很重要及不能失去...
亦有機會之前曾被小孩傷害過, 就算嚇過都好大影響~

大宅

我都係新手,情況同你好相似!拎左隻貴婦返黎3個月,幾大唔知,但e生判斷約4歲。佢又係等屋企冇人或訓曬先痾(而家變左早晚一次落街痾,順便散步)佢又係唔願旭,成日訓係度,係佢面前碌波冇反應,比公仔佢即走開。超細膽,初初一落街成身震囇,但而家好左,可能我日曰都帶佢行下,所以改善了。但仍然一見有狗行埋黎,佢會即刻跑,不停抓我的腳要我抱起。目前最大問題係佢唔肯自己去狗兜食糧,下下要我放係手度餵先食,仲要食好小,十零二十粒就唔食。但放雞肉,薯仔又會肯自己去兜度食,仲要多多都食,食得好快,我試過將雞肉和糧溝埋放係兜度、佢揀曬D雞食,淨返D糧唔食,帶佢睇e生話佢瘦,得2.4kgs!🈶咩方法可增肥呀?

大宅

na..na 發表於 14-10-22 11:24
我都係新手,情況同你好相似!拎左隻貴婦返黎3個月,幾大唔知,但e生判斷約4歲。佢又係等屋企冇人或訓曬先 ...
2.4kgs 好瘦??玩具貴婦狗WOR~ 我隻好似2.2-2.3,e生話無話佢瘦,只係話可以再肥D,食野方便,自己煮佢一定食野,我狗狗LIKE 飯+南瓜+雞肉,佢食得好快,早晚一餐,不過我唔係日日食,連食3-4日,又食返糧,佢起初又係唔食糧,之後煮飯,+少少糧係面,好快食曬,幾日後,食返糧,又唔太食,再下之又食飯,之後再食返糧,佢開始食多左,不過我發覺我狗狗食糧時少食多餐,但有重到,一個月都重左D,E生話可以再重D LAW~ 我隻琴日落街都好左好多,不過真係要好小心,上次佢沖左出馬路,嚇死我,我跟住沖出去先捉到佢返黎,,真係要出多D街先得~
P.S ,(糧我都係買薯仔雞果種)

大宅

回覆 na..na 的帖子

其實都係飲食習慣既一種~
太多選擇比狗狗時, 就會引起挑食習慣...
要了解, 狗狗為咗生存就要食野~
講到呢句, 有好多狗主都會唔夠狠心, 就係要餓狗狗...狗狗可以兩星期唔食野......
其實狗狗餓, 見倒咩都會食, 除非食物變壞發臭(但有啲狗都照食)...
令狗狗挑食有幾個原因...

1. 長時間放糧...
會令狗狗認為食物得來很易, 令狗狗對食物既價值降低...
食物長時間接觸空氣, 會流失營養, 味道亦會大減...
而香港天氣潮濕, 乾糧容易滋生細菌, 食咗對身體冇好處...

2. 給狗狗太多選擇
好多狗主見狗狗唔食狗糧就感到不知所措...
大多數會試下加小食落狗糧度...
其實咁只會令狗狗學會挑食...可能第一次加時, 狗狗還會給你全兜食晒...
但慢慢, 狗狗就會學識挑食, 只揀自己喜歡的黎食...

3. 狗狗給寵壞了
狗主見狗狗唔食野時, 會用各種方法令狗狗進食~
用手餵狗狗時, 狗狗又肯食, 以為成功...但慢慢會變成過份依賴...

4. 本身狗狗會自己從狗兜食狗糧, 何解慢慢又不會呢?
有機會係餐與餐之間, 狗主給予過一啲對狗狗很吸引既食物...
令狗狗等待此食物再次出現~
當狗狗唔食野時, 狗主再次給予此食物, 狗狗就學會挑食...
因為只要等待, 乜都唔使做, 就會得到自己想要的食物, 何其簡單...

5. 安全感問題
呢點就較為複雜...從不同地方帶回家的新小狗, 你不會知道從前牠是怎樣生活的...
當狗狗離開從前熟悉既地方, 就有機會感到焦慮而不進食...
有啲可能慣咗困籠, 要晌籠內才食...有啲可能在牆角沒人騷擾既地方才食...
又或者有啲要用回自己用開既兜才食...更甚者可能要看到以前的飼養者才食...等等等等...
呢啲都要靠時間去改善...假若連帶上面幾點的話, 要狗狗不挑食就可能更麻煩了或更狠心了...

其實, 先為新狗安排一個較安靜, 安全感高既地方...要有水及休息用的床或墊等等...
夠鐘時才放下狗兜及狗糧, 過咗10至15分鐘唔食就收起, 直到下一餐前都沒有其他食物可進食~
可以先放正常份量的1/4, 狗狗肯食及食完, 就等待下一餐才加大份量~
份量不要過多, 狗狗會食剩, 亦會令狗狗對食物的價值下降...足夠就可以~
(我通常只會餵八成飽, 可留空間於訓練/遊戲/行為等等有良好表現時給予小食作獎賞~)
想狗狗全吃狗糧, 就餐餐只餵狗糧, 直到每次狗狗都會清兜時, 才晌餐後給予小食作獎賞~
亦可在其他時間, 當狗狗做對事時給予小食作鼓勵~
狗糧以外的食物, 價值較高既食物, 都可以作為獎賞, 而獎賞應晌特定情況下才給予~

另一個方法, 如果狗狗只吃自製餐(homemad diet)的話, 索性全改homemade diet罷!
因為homemade diet做得好, 營養夠的話, 係遠比食狗糧更健康的!
但新手們要緊記一點, 就係要食物夠多元化~
而穀物(其中一樣係米/飯), 亦非狗狗既主要食物~肉為主(包括內臟), 蔬菜為副~
狗狗為肉食性動物, 消化系統不能完全消化穀物, 會令腸胃/內臟引起負擔, 長期或過量食用會生病的...
想轉homemade diet, 請上網或去書店尋找更多資料~

大宅

回覆:szehoitsang 的帖子

明白。。我試下照放狗糧在兜!

禁止訪問

引用:(((玩具貴婦狗,3歲,已絕育)))1)狗狗咩都唔

首頁

尾頁

跳至