爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

別墅

假如你要接送仔女返學放學,你哋會自己開車or搭的士?路程只是幾條街,邊樣抵d?我平時搭的士去就不用跳錶!

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 constance-bobo 於 08-3-4 18:51 發表
假如你要接送仔女返學放學,你哋會自己開車or搭的士?路程只是幾條街,邊樣抵d?我平時搭的士去就不用跳錶!

我會選擇行路當散步

男爵府

經濟角度來講就一定搭的士, 不過事實上可能要考慮埋上車的位置易唔易截的士, 如果人地排左半個鐘你搭$15, 個的士司機可能會幾慘下.

大宅

我會有以下考慮-
1. 容唔容易截的士(包括去程及回程)
2. 學校附近容唔容易揾位停車/泊車, 及可唔可以係車等.
3. 錢反而是其次 (揸得車應該不太志在), 不過如果的士唔跳錶, 來回都唔應該多過四公里, 就算油錢要$3蚊一公里(其實兩蚊以下都得, 視乎你架係咩野車), 都應該只係$12, 比的士來回要$32平一截.

原文章由 constance-bobo 於 08-3-4 18:51 發表

子爵府

原文章由 chpyeung 於 08-3-4 22:35 發表
我會有以下考慮-
1. 容唔容易截的士(包括去程及回程)
2. 學校附近容唔容易揾位停車/泊車, 及可唔可以係車等.
3. 錢反而是其次 (揸得車應該不太志在), 不過如果的士唔跳錶, 來回都唔應該多過四公里, 就算油錢要$3蚊一 ...

唔跳錶係咪應該唔夠兩公里?

如果架車行兩公里又停, 對電池唔好, 對環境都唔好. 架車warm up時所放出的廢氣多過warm up之後好多倍. 例如你抓車由港島去上水, 成程路所放出的有害氣體, 有超過90%係頭一段半公里路程放出的.

樓主好似係因為呢個用途而決定買唔買車, 養車最大既開支唔係油費, 尤其用車用得少既人, 車價貶值, 聽車場租金, 保險維修, 是旦一樣都可能貴過油費.

別墅

謝謝各位!
所以想聽吓多些意見先囉!

大宅

我一定用自已車
的士時有時無
落雨更難截

自己車時間好撑握

大宅

Agree..

不過大前提係學校附近有冇位停車.

原文章由 Long 於 08-3-5 11:24 發表
我一定用自已車
的士時有時無
落雨更難截

自己車時間好撑握

洋房

養咗ga車唔用?

大宅

行路 x2

首頁

尾頁

跳至