論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好

屋企個賓賓做左6個月倒
一直都表現欠佳
頭先開門見山同佢傾
原來佢唔想做

請問
如果請佢走
我應該點安排最妥善
有乜地方要注意

謝謝大家幫忙

aln ;)

男爵府

原文章由 aln 於 08-3-4 20:05 發表
大家好

屋企個賓賓做左6個月倒
一直都表現欠佳
頭先開門見山同佢傾
原來佢唔想做

請問
如果請佢走
我應該點安排最妥善
有乜地方要注意

謝謝大家幫忙

aln ;) ...

叫佢寫封自願離職信.其它嘢,跟勞工法例補足俾佢.自願離職信講明邊日走. 如果佢想即走,就要俾一個月人工你.你買張機票俾佢.
快樂的甜芋快樂的甜芋

別墅

謝謝
我同佢傾完
感覺到佢想我趕佢走

因為我話唔滿意佢表現,
真係好差,好多基本野都冇做好, 如摺衫..
於是解釋佢聽, 佢做唔好, 有兩個原因:
1. 如果你已經盡力, 咁樣即係你冇能力做好你既工作, 咁呢個先係問題
2. 你之前交行貨, 你答應以後做好d

佢想左一陣
回答說: 你係僱主, 你決定

我叫佢試多2個月, 努力d去做

佢仍然話我咁樣講, 即係想炒佢, 家陣俾一個月通知佢..

我覺得佢根本唔係好想做

傾下傾下
佢又話中途唔做會影響record

我都有少少勞氣
自己唔努力工作, 又想有好record,
我話如果你做得唔好
就算做足2年
我都唔會話你好...

我叫佢今晚想清楚...

如果你情我願俾佢早走
我是否不用額外出多一個月糧俾佢架...

aln ;)

[ 本文章最後由 aln 於 08-3-4 21:10 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 aln 於 08-3-4 21:07 發表
謝謝
我同佢傾完
感覺到佢想我趕佢走

因為我話唔滿意佢表現,
真係好差,好多基本野都冇做好, 如摺衫..
於是解釋佢聽, 佢做唔好, 有兩個原因:
1. 如果你已經盡力, 咁樣即係你冇能力做好你既工作, 咁呢個先係問題
2. ...

佢呢d 叫做「博炒」, 明明唔想做, 當然冇意思改進, 於是叫你炒佢, 一方面可以即走, 另一方面攞多一個月人工!因此, 我估佢一定唔會自己遞信辭工, 只會再做差d 等你頂唔住!
我担心你一開聲話不如大家協議, 佢走但唔駛佢俾一個月通知, 佢就即刻食住話你想炒佢要你補錢!
呢d 衰人唔好益佢, 我記得我曾針對呢類叫僱主炒自己嘅case寫咗封sample warning letter, FAFA幫我放咗上天書, 你即上去睇吓啱唔啱用!再講啦!

首頁

尾頁

跳至