親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

如果新年是指農曆年的話,勸你不去,春運超恐怖。

大宅

回覆:maylaw1988 的帖子

如果有大有細,不如跟團,起碼唔使煩交通,過年應該有很多選擇!

大宅

吓,好辛苦架,早年去過,出外時著到成個大冬瓜咁。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

引用:Quote:juniorli 發表於 14-10-21 17:52 如

原帖由 maylaw1988 於 14-10-22 發表
跟團好冇彈性 ... 我同老公都好驚跟團 ... 野又唔好食 ...
之前上網睇過D blog 話自由行都唔難,只係驚太 ...
我都plan 自由行,你睇過咩blog,大家討論下機票,酒店,行程。

maylaw1988  你都係plan去哈爾濱?  發表於 14-10-23 13:09
maylaw1988  睇背包客棧多!  發表於 14-10-23 13:09

禁止訪問

洋房

好凍WOR, 多多衫都唔夠

maylaw1988  你去過??覺得點??  發表於 14-10-23 18:30

伯爵府

引用:回覆 meinatmn 的帖子其實我最想去北極村果

原帖由 maylaw1988 於 14-10-23 發表
回覆 meinatmn 的帖子

其實我最想去北極村果邊,聽講冇咩遊客去又好靚機票酒店全部加埋都係萬多DD,我覺得 ...
我想去雪鄉咋,無諗過北極村。

其實廿年前讀緊書同屋企人去過,果陣喺北京搭火車去哈爾濱,印象超難忘。

十年前又再同屋企人去,依舊興奮。

十年後嘅而家想再去……哈爾濱真係一個超級刺激嘅地方,今次想自由行,我check 過機票,香港去都要上海轉機,所以我諗住由深圳出發。

禁止訪問

伯爵府

引用:Quote:meinatmn 發表於 14-10-23 18:11 我

原帖由 maylaw1988 於 14-10-23 發表
雪鄉係咪係北極村果頭?? 死喇要做多D功課兒得哈哈!
我仲以為哈爾濱係一個幾輕鬆又有靚景睇嘅地方!!! ...
我唔知係咪喺隔離,我反而想知北極村喺邊???

刺激………係凍到好刺激……

子爵府

引用:Quote:原帖由 maylaw1988 於 14-10-23 發表

原帖由 meinatmn 於 14-10-23 發表
我唔知係咪喺隔離,我反而想知北極村喺邊???

刺激………係凍到好刺激……
北極村在漠河,中國黑龍江省最北的地方,冬天零下50度,雪糕唔駛用雪柜我是夏天去,原本想看極光,失望而回。而家發展已不錯,有5星酒店。

Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

侯爵府

環保接龍勳章

回覆:maylaw1988 的帖子

我5年前帶仔和朋友在農歷新年去自由行,我地在深圳飛北京(玩了幾天)再飛去哈爾賓,哈爾賓直飛回港。
最買都系機票~初一起程...
深圳到北京HK$800;北京到哈爾賓HK$600;哈爾賓到香港HK$3000一程,(當時看過直航要6千幾)
我們四人在哈爾賓包的士玩左3日連機場接送,平均每日包車一日200零人仔,司機大佬會在每個景点放底我地幾個鐘之後接番我,每日通常去2個景点,因太凍吾會留户外太耐。
我地吾夠時間去雪鄉,見有好多人在酒店報2~3日團去。
酒店和食都平

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

引用:回覆 Betty媽咪 的帖子咁雪鄉係咪係附近?

原帖由 maylaw1988 於 14-10-30 發表
回覆 Betty媽咪 的帖子

咁雪鄉係咪係附近??北極村冇得睇極光嫁!佢雖然係中國最北,但仲未到緯度
雪鄉在吉林,唔近的。北極村看極光只有夏至0個兩日,6月份。
加拿大睇極光應是黃刀鎮,水平線低,聽聞比娜威更易睇到。
我未睇過。
雪鄉都想去,睇磨菇頂屋,屋頂積著厚厚的雪,但我堅怕凍。又要訓礦,怕乾,得過講字。
去過一次極凍東北,真是怕怕。人大左都唔想太辛苦

Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

侯爵府

環保接龍勳章

引用:回覆 vane 的帖子聽落又ok 喎!!!你搭正

原帖由 maylaw1988 於 14-10-30 發表
回覆 vane 的帖子

聽落又ok 喎!!!你搭正假期去定點?好平!
我係初一至初八去,所以機票貴些少。我和仔機票用左7500,而食住行都系3~4千共八天(不計手信)。

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

複式洋房

回覆:meinatmn 的帖子

雪鄉我去過,靚係靚,不過好商業化,影張磨菇雪都要收錢。住過民宿覺得普通,但都係一個體驗,因為張床下面係燒柴!入雪鄉有個関卡,要轉乘專車入村,所以雪鄉係冇咩車車聲,不過新年應該好多炮丈聲

首頁

尾頁

跳至