母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係全人奶媽,之前放產假係全埋身食,而家要返工所以阿b就食揼出來的奶,放假時就會埋身食返。其實一直咁run係無問題的,但返工時阿b要用奶樽食就會扭計抗議,掙扎一輪先會食,現在阿b兩個幾月,用奶樽食只會食到3-4安,不過就少食多餐,2個幾鐘就要食,so far阿b都重得幾好,夜晚埋身食完都可以訓到6個鐘左右。但因為阿b鍾意埋身多過奶樽,出街就好唔方便了,因為要我用樽餵佢係餵唔到,我餵就只可以埋身食,所以想問下大家意見,如果唔再比bb埋身食,淨係食揼出黎的奶好嗎?

禁止訪問

回覆:做揼媽好嗎?

大宅

引用:埋身食比較容易keep奶量,同埋出街埋身好呀

原帖由 emilylyluv 於 14-10-21 發表
埋身食比較容易keep奶量,同埋出街埋身好呀,方便,乜都唔洗帶,輕好多架,你可以衡量下

...
全揼奶量會跌嗎?出街埋身唔會唔方便咩?除非商場有哺乳室,如果唔係都好呢hea

大宅

出街餵有條餵奶巾就得啦~ 我試過酒樓同親戚食飯餵, 雖然有少少手忙腳亂, 因為都係頭一兩次出街餵
但係唔洗帶樽又要一手抱一手餵, 可以我食阿B又食

大宅

引用:出街餵有條餵奶巾就得啦~+我試過酒樓同親戚

原帖由 lhzgigi 於 14-10-21 發表
出街餵有條餵奶巾就得啦~ 我試過酒樓同親戚食飯餵, 雖然有少少手忙腳亂, 因為都係頭一兩次出街餵
但係唔洗 ...
會唔會尷尬呀?係咪著開胸衫?

大宅

pinkysum 發表於 14-10-21 20:41
會唔會尷尬呀?係咪著開胸衫?
我唔覺尷尬呀, 不過可能因為d親戚都支持餵人奶所以冇乜野係呀著開胸衫同餵奶胸圍

大宅

引用:Quote:pinkysum+發表於+14-10-21+20:41+會

原帖由 lhzgigi 於 14-10-21 發表
我唔覺尷尬呀, 不過可能因為d親戚都支持餵人奶所以冇乜野係呀著開胸衫同餵奶胸圍
...
好呀多謝你,我可以考慮下

大宅

如果唔係要返工
我都想做全埋身媽
嘩,方便到
拿高件衫就食得,唔使下下洗泵消毒

大宅

引用:如果唔係要返工我都想做全埋身媽嘩,方便到

原帖由 gigilam528 於 14-10-21 發表
如果唔係要返工
我都想做全埋身媽
嘩,方便到
哈哈!如果唔洗出街我都覺得好方便呀,但要出街就麻煩好多喇

大宅

引用:Quote:原帖由+gigilam528+於+14-10-21+發表

原帖由 pinkysum 於 14-10-21 發表
哈哈!如果唔洗出街我都覺得好方便呀,但要出街就麻煩好多喇
出街先唔麻煩
唔使帶奶出街,唔使帶野暖奶,唔使帶泵,唔使突登搵有餵奶室既商場(好多商場所謂育嬰室都只係for換片),鐘意同bb出全日街又得(bb想食就有得食新鮮奶)(泵媽要搵地方放奶)一條巾走天涯!
同埋我領略到埋身最大好處--》唔驚有細菌污染d奶!我依家係公司泵,每個parts都要好小心,怕唔覺意hi到污糟野就污染d奶。同埋始終d奶泵出黎又雪又座暖,無埋身咁新鮮!
其實,如果唔係bb唔識埋身,都唔好行到全泵呢一步

大宅

引用:Quote:原帖由+pinkysum+於+14-10-21+發表哈

出街先唔麻煩
唔使帶奶出街,唔使帶野暖奶,唔使帶泵,唔使突登搵有餵奶室既商場(好多商場所謂育嬰室都只 ...
你意思咁講即係我帶條餵奶巾就可以搞掂晒啦?用條巾係街到餵會唔會好多人望住?

大宅

引用:Quote:原帖由+gigilam528+於+14-10-21+發表

你意思咁講即係我帶條餵奶巾就可以搞掂晒啦?用條巾係街到餵會唔會好多人望住?

...
餵奶巾係anywhere都用得,我郊遊坐草地又餵得,一大班人飲茶又餵得,只要你自己唔覺奇怪,其他人既眼光就不用理會!買條靚pattern餵奶巾,好似用左披肩咁,其實無人知你收埋左個b係入面!

大宅

引用:Quote:原帖由+pinkysum+於+14-10-21+發表你

餵奶巾係anywhere都用得,我郊遊坐草地又餵得,一大班人飲茶又餵得,只要你自己唔覺奇怪,其他人既眼光就不 ...
咁都幾好咁喎,可以買返條試下,多謝你地寶貴既意見!可以試左得唔得先,唔得先再諗辦法

大宅

咁都幾好咁喎,可以買返條試下,多謝你地寶貴既意見!可以試左得唔得先,唔得先再諗辦法

...
對!唔試就放棄,太可惜!真係除非bb唔肯啜,唔好行最後一步!(當然,總有媽媽可以train到唔肯啜都train返識啜!)

大宅

引用:Quote:原帖由+pinkysum+於+14-10-21+發表咁

對!唔試就放棄,太可惜!真係除非bb唔肯啜,唔好行最後一步!(當然,總有媽媽可以train到唔肯啜都train返 ...
我開頭諗住下下要埋身食都好煩,而家試左條巾先

大宅

我開頭諗住下下要埋身食都好煩,而家試左條巾先
出街埋身,bb一喊就拎條巾出黎,圍係個身上,對手係巾下鬆bra扣,搬個b 入巾內,開得餐!全程1分鐘唔使!
全泵,bb一喊仲要走去搵地方泵,或者必須坐下搵熱水座奶(水唔可以太熱wor),整得黎個b喊到傻

大宅

引用:Quote:原帖由+pinkysum+於+14-10-21+發表我

出街埋身,bb一喊就拎條巾出黎,圍係個身上,對手係巾下鬆bra扣,搬個b 入巾內,開得餐!全程1分鐘唔使!
...
係咪用前開扣果種?我果d係係個墊果到有個扣可以除果隻,都ok既姐!

大宅

支持出街埋身,真係好good!
我第1次係酒樓飲茶時餵,搭枱嬸嬸莊左我好幾次,餵完除巾見到bb,她先firm我係餵奶,她即刻同我講,「你咁樣餵好好呀,有巾大家都唔監介,我以前餵人奶點點點呀!」跟住她個朋友又搭咀話人奶好呀點點點。
其實而家好多人好支持母乳的,一於照埋身啦!
Bb都識揀,中意痴媽媽係好事,好快大,要珍惜。

大宅

出街埋身好, 淨係帶條餵奶巾就得啦, 真係餵完都可以無人知。試過有人問, 仲乜坐係度呀, 等人呀? 跟住我話餵緊奶, 佢先恍然大悟。

大宅

多謝大家分享d經歷比我!我都知bb鍾意埋身食好難得,我會買條巾試下出街時用,我c6都好支持我埋身食,希望到時唔會想像中咁尷尬啦。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊