嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日有家長相約等小朋友放學後湊距地去麥理浩夫人中心果度玩玩具.我同對女係第一次去,去到對女就係玩具角果度兩個玩,不久距地發現左兩個用棉和膠合做ge類似蕃簡ge物體,於是距地穩黎一個類似碟ge野玩拋接ge遊戲,玩玩下,細b大力左少少,將塊蕃簡掉到一個係則邊做緊野ge姐姐,(先講講我對女先:距地算乖,好多野都明白,讀k1,距地好怕事,好怕醜,出到去出面玩距地唔敢聊事斗非),當時個姐姐同距地講唔好掉野(我知道個女都有d驚架喇),我都想開聲叫距地唔好掉甘大力,點知係另一間房出左黎一個自稱係姑娘ge人,聽到有人掉野就聲大兼惡,錄大對眼講:邊個掉野?呢度唔準掉野架?邊個唔守規距就唔準玩.我即時示意對女講知道喇!當距走左之後,細b走左過黎我度,抱住我大哭.我傻傻地,只緊緊甘抱住距,摸距個頭,叫距唔好喊.我明白小朋友係要受d挫折,但係我覺得呢件事錯不在小朋友,(距果度坐住3個工作人員,距地只係坐係度傾計,睇雜誌.)點解一個甘大個ge人,會對甘細個ge小朋友甘惡?如果真係距地唔岩,我會唔理距地,我會鬧距地,我會推開距地,由得距地喊.所以我覺得今次好冤屈.點解當時我唔識得企出黎去維護自己對女?點解我ge膽同思想總好似小朋友甘細?點解面對呢d事ge時候,我唔會有即時ge反應?點解~~~..我真係好討厭自己.點解我唔可以做一個可以維護到仔女ge媽媽?點解凡事我都係系事後先反應過黎?---

大宅

好媽媽勳章

唔使唔開心,你講得arm就當係"小朋友係要受d挫折" la, le個世界本身就有好多唔講理由嘅人, 早d比小朋友知道le件事都係好ka, 只要你有同佢地分析番當中佢有冇做錯, 對佢地都叫上咗一堂ar. 另外仲可以教埋大孖, 下次再有咁嘅事, 兩姐妹要識得互相保護大家. 佢地會更加相親相愛tim(因為通常有共同敵人嘅時候,佢地會好團結 )

複式洋房

原文章由 lily0822 於 08-3-5 07:12 發表
唔使唔開心,你講得arm就當係"小朋友係要受d挫折" la, le個世界本身就有好多唔講理由嘅人, 早d比小朋友知道le件事都係好ka, 只要你有同佢地分析番當中佢有冇做錯, 對佢地都叫上咗一堂ar. 另外仲可以教埋大孖, 下次再 ...

但我覺得作為一個媽咪,甘都唔識去保護距地(其實我都好細膽,好怕事,同人鬧起交黎,我都唔知講咩,唔識反駁人地),我真係唔配做人地ge媽媽.我好想強d,不過面對事情ge時候,總係唔識去面對.

大宅

好媽媽勳章

你唔好咁講la, 每個人嘅性格都唔一樣, 好口才唔一定係好媽咪, (你諗下如果錯嘅係你地, 你你都幫佢地"強"出頭, 咁你又係唔係好媽咪ar??)
最重要係教識佢地做人嘅道理ma, 你咁關心佢地你一定係一個好媽媽

複式洋房

原文章由 lily0822 於 08-3-5 19:27 發表
你唔好咁講la, 每個人嘅性格都唔一樣, 好口才唔一定係好媽咪, (你諗下如果錯嘅係你地, 你你都幫佢地"強"出頭, 咁你又係唔係好媽咪ar??)
最重要係教識佢地做人嘅道理ma, 你咁關心佢地你一定係一個好媽媽 ...

Thank you very much!

公爵府

但係你個女真係有做錯禾.
如果係我,我會攬著她,安慰她,提她下次不可以拋玩具.

大宅

原文章由 heilok 於 08-3-6 09:39 發表

唔好意思, 係咪大家理解嘅意思唔同呢, 樓主對囡囡係應該每人用一個類似蝶嘅容器將件番簡物體拋比對方接住, 再拋番比對方, 類似拋波仔遊戲, 唔同在用咗其他物件唻玩, 咁我就覺得樓主囡囡無做錯喎, 佢地係自己玩緊遊戲而唔係將玩具亂掉.
樓主妳又唔駛咁自責, 每人嘅應變能力都唔同, 好似lily0822咁講, 妳解釋番比囡囡知咪得囉, 我地d媽咪又唔係聖人, 都係一齊學緊做人媽咪之嘛

複式洋房

原文章由 heilok 於 08-3-6 09:39 發表

距係唔小心,一時錯手,大力左.(我唔係維護距,而係我知道距地算係乖ge小朋友,同埋比較懂事,出到去比較怕事,所以都幾守規矩)
如果唔係果個人一走出黎就鬧人(我覺得呢個人不知所謂,唔知頭唔知尾,一出黎就對小朋友甘惡),我會去引導小朋友同人道歉,同埋提醒距地唔好甘大力掉野.

複式洋房

原文章由 evawong1210 於 08-3-8 14:42 發表

唔好意思, 係咪大家理解嘅意思唔同呢, 樓主對囡囡係應該每人用一個類似蝶嘅容器將件番簡物體拋比對方接住, 再拋番比對方, 類似拋波仔遊戲, 唔同在用咗其他物件唻玩, 咁我就覺得樓主囡囡無做錯喎, 佢地係自己玩緊遊 ...

嗯嗯,多謝你!
或者係我見人地d媽咪好識得去維護自己d仔女,而自己就無甘ge能力,有人蝦個女,我就話算啦,無事就算.所以我覺得自己比較軟弱.

首頁

尾頁

跳至