夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日又叫我走..
難道我想你關心我都唔岩?
我今晚真係好down!

珍珠宮

引用:今日又叫我走..難道我想你關心我都唔岩

原帖由 失望的一天 於 14-10-21 發表
今日又叫我走..
我今晚真係好down!
點解叫你走?

珍珠宮

引用:今日又叫我走..難道我想你關心我都唔岩

原帖由 失望的一天 於 14-10-21 發表
今日又叫我走..
我今晚真係好down!
我睇左你啲舊post, 知你c6 有病

我想話你知,政府啲藥副作用好大,因為唔係靚藥,私家個啲副作用細好多,與其你c6 成日坐的士用晒啲錢,你不如帶佢去睇私家精神科,我相信對佢都好啲

複式洋房

引用:Quote:原帖由+失望的一天+於+14-10-21+發表

原帖由 小mama 於 14-10-21 發表
我睇左你啲舊post, 知你c6 有病

我想話你知,政府啲藥副作用好大,因為唔係靚藥,私家個啲副作用細好多, ...
點解副作用大d ?
例如..
因為我不太清楚

子爵府

所有精神科藥物皆有不同程度的副作用, 詳細情形請問醫生

睇你d post, 似乎你未明白你要重新定位, 今時今日的他根本連自顧也做不到, 你仍希望他care你? care兒子? 他真的不能, 何時康復也言之尚早

複式洋房

引用:所有精神科藥物皆有不同程度的副作用,+詳細

原帖由 mapp2009 於 14-10-22 發表

睇你d post, 似乎你未明白你要重新定位, 今時今日 ...
也許我抱有一點希望, 但最後總是失望

甚至把件事攪到更差

男爵府

失望的一天 發表於 14-10-22 09:29
點解副作用大d ?
例如..
因為我不太清楚

正苦貪平, 用嚟用去都系果幾款 舊藥 同埋 藥量重 (隨時幾毫子一粒), 所以副作用多.
仲有, 幾個月覆一次診至見得果幾分鐘, 醫生為求自保, 加藥易 減藥難!

新款藥 選擇多 但 比舊款藥貴 (隨時講緊十幾蚊一粒), 副作用也較少.
私家精神科, 見一見 診金連藥 隨時千千声.... 無得比!

複式洋房

引用:所有精神科藥物皆有不同程度的副作用,+詳細

原帖由 mapp2009 於 14-10-22 發表

睇你d post, 似乎你未明白你要重新定位, 今時今日 ...
我好多謝你點醒我, 我要留底就要接受無人理我, 關心我etc, 夠竟我仲可以支持下去嗎?

我真係覺得好倦, 有d說話, 佢講左, 我聽到真係好hurt, 好心痛, 之前我仲抱有一絲希望, 佢會安慰我, 我今日真正死心.. 要留底就要接受

我都唔知應該點做?

大宅

回覆:失望的一天 的帖子

人边个想有病,如果倒轉角色,妳希望他会陪伴妳支持妳?找过私家看吧!上面楼主講得啱,一位精神科医生説症府药等如垃圾,但没有辨法

複式洋房

引用:人边个想有病,如果倒轉角色,妳希望他会陪

原帖由 wubobo28 於 14-10-23 發表
人边个想有病,如果倒轉角色,妳希望他会陪伴妳支持妳?找过私家看吧!上面楼主講得啱,一位精神科医生説症 ...
但我覺得佢已經唔須要我..

子爵府

樓主, 理性d諗野, 呢刻你仍那麼感性, 對解決困境絕無作用!!!!

無錯, 你留下就預了佢無理吵鬧, 為小事呼喝你, 當然更不要奢想什麼關心安慰分擔, 你頂得了嗎? 再次申明, 不是他不做, 而是他做不到

複式洋房

引用:樓主,+理性d諗野,+呢刻你仍那麼感性,+對解

原帖由 mapp2009 於 14-10-23 發表
樓主, 理性d諗野, 呢刻你仍那麼感性, 對解決困境絕無作用!!!!

無錯, 你留下就預了佢無理吵鬧, 為小事呼喝 ...
我真心多謝你.

因為我開始唸埋一邊, 開始唔理智

問心, 我真係唔捨得離開. 但有時候, 有些說話真係好hurt, 一聽完, 好難去理智.

多謝你提醒我, 佢係無能為力.

子爵府

回覆 失望的一天 的帖子

Good! 既然唔捨得, 你試下轉角度思考, e.g. 當佢變了, 感情淡了但又不是有第3者
從今日起, 學憧堅強, 可以的繼續守候他, 如果直的有天緣盡, 你自會離開

祝早日守得雲開見月明!!

複式洋房

引用:回覆+失望的一天+的帖子Good!+既然唔捨得,+

原帖由 mapp2009 於 14-10-23 發表
回覆 失望的一天 的帖子

Good! 既然唔捨得, 你試下轉角度思考, e.g. 當佢變了, 感情淡了但又不是有第3者
我真係要學習另一個方式去與他溝通

希望我能做到

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 wubobo28 於 14-10-23 發表人

原帖由 失望的一天 於 14-10-23 發表
但我覺得佢已經唔須要我..
佢唔係唔需要你,係佢真係有病,啲藥令佢好燥底,佢好辛苦,想揾野分散注意力,所以去釣魚,當有人令佢冇得釣魚,佢就會發脾氣

我諗你諗野要正面d,諗埋一邊既話,幫唔到佢,亦幫唔到自己

大宅

回覆:只係距離上次出post 2 week, 今日又..

我覺得 , 佢就係驚你辛苦 , 仲清醒時叫你走。

複式洋房

我老公都有呢個病,仲要向我resign左又大住肚既初期得知,我同佢講如果要我生一定要去醫,仲搵埋醫生俾佢,佢真心想要小朋友,所以肯去睇精神科,睇第一個醫生時唔係好夾佢,仲搞到佢嚴重左,佢成日驚自己身體有事,驚唔夠錢養阿b,好多無謂野都驚一餐,一驚就會呼吸困難抖唔到氣,初期我都有忍佢,但我大住肚情緒都唔係好穩定加上有個黑人憎99終於忍不住開佢波,我話生左我都可以自己養,我嫁佢唔係為左受委屈,有病唔係大哂,個仔跟我姓無問題的,之後佢知衰轉睇第二個醫生(都係我朋友介紹),呢個醫生好好,一開始指出佢係驚恐症初期,4-6個星期可以好番,我而家35w了,佢都有成兩個月唔洗食藥,係之前佔中問題佢睇到會想病發之外其他都control到,你可以試下呢個醫生:蕭德華醫生 tel:23886433 add:深水埗汝州街254號地下a舖
你要加油堅強d啊,我大住肚又無工做屋企人又唔向身邊仲要有個衰99都頂到,你都一定得的!

複式洋房

我想話應該係d藥唔係好啱你老公,正常係唔會燥的,佢話食左藥個人既神經鬆弛左,原本好易唸埋一面都可以control到唔唸,初期每兩週覆診一次around$1000,醫生會睇你個進度再慢慢減輕份量,而家老公搭巴士都無問題唔會再抖唔到氣了

首頁

尾頁

跳至