母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

由BB出世到100日,一直都唔夠奶。不停尋求不同方法去增加奶量。但唔增加都算,反而係越來越少。一日只有3安
都底.....我係咪已經收奶,無可能再加得到奶

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&action=list&fid=10533

大宅

回覆:我仲有機會可以比夠人奶我BB嗎?

same question here

大宅

引用:由BB出世到100日,一直都唔夠奶。不停尋求

原帖由 oneonemama 於 14-10-21 發表
由BB出世到100日,一直都唔夠奶。不停尋求不同方法去增加奶量。但唔增加都算,反而係越來越少。一日只有3安 ...
有無買過mother love products? 我買左但唔知係咪因為膠囊 我個胃本身唔好 食左一星期就胃抽筋要停藥 點算 好想做到全人奶呀

大宅

你一日餵幾次?
我之前收左奶,由零追奶追到全人奶,到儲到幾餐冰奶。之前一日餵七次,每次埋身後補奶,咁係追唔到奶的。

追奶時我一日餵16次,好多時餵2邊先計一次,每次20-30分鐘,咁樣餵左3-4個星期,奶量先追到,調節番7-8餐一日。
返工後日泵6-7次,加埋身2-3次,你睇下,我而家泵緊半夜奶所以有時間覆你。
我係好勤力,而家愈來愈多奶。

大宅

引用:你一日餵幾次?我之前收左奶,由零追奶追到

原帖由 setyawan 於 14-10-22 發表
你一日餵幾次?
我之前收左奶,由零追奶追到全人奶,到儲到幾餐冰奶。之前一日餵七次,每次埋身後補奶,咁 ...
你真係好勤力!一日餵16次,返咗工仲泵到6-7次,好佩服你!!咁你宜家一日pump到幾多?

男爵府

你一日餵幾次?
我之前收左奶,由零追奶追到全人奶,到儲到幾餐冰奶。之前一日餵七次,每次埋身後補奶,咁 ...
你好勁呀!你之前收奶,奶量跌到去幾多呀?
問題係我已經開始返工,無可能再咁密埋身餵

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&action=list&fid=10533

大宅

你一日餵幾次?
常請教下你返工後的泵奶時間表,因為就嚟返工,唔知點計劃好

大宅

我收奶後係得幾滴奶開始的,而家泵一次約180ml.bb 3個幾月,食150-200ml一餐。返工期間bb會食4餐。

泵奶時間:7am, 邊餵邊泵,11am, 4pm 公司雙泵30分鐘,7-8pm 邊餵邊泵, 10pm臨瞓前泵,半夜自然醒或bb喊醒就泵/雙泵,臨天光5-6am, 有時bb要啜一陣。

大宅

仲有一招,放假時邊餵邊泵,儲黎平日補奶。

大宅

引用:我收奶後係得幾滴奶開始的,而家泵一次約18

我收奶後係得幾滴奶開始的,而家泵一次約180ml.bb 3個幾月,食150-200ml一餐。返工期間bb會食4餐。

泵奶時 ...
嘩。。收左奶都仲可以追到全人奶真係好勁,我未至於收奶但4個鐘一次有時3安唔夠,bb 食5安了,呢幾日日日埋身5次, 泵1-2次, 埋完有時間再泵,希望追得返

大宅

泵奶時 ...
我睇左你d post ,真係好鼓勵我。。上個月我仲夠好比bb全人奶(真係剛剛好夠咋), 點知去完3日旅行泵少左(一日都有泵4次),再加上同老公嘈交心情好差,仲黎埋m ,今個月病左要食藥, 種種原因加埋就少左一半奶,依家一日比1-1.5次奶粉bb,泵奶奶量好少,所以埋身多, 埋完試下比奶粉bb佢又唔食, 我當佢飽, 下餐早少少餵,我睇住個泵, 以後1個鐘做一安奶, 4個鐘點都有4安,好彩有5安, 依家得3安度,餵到好灰心

大宅

Bb而家快3個月 我之前黎左m得返每次泵到兩安 呢排腸胃唔好又停餵 都係keep住兩安 我仲有無得追返全人奶呀

男爵府

泵奶時 ...
多謝分享。我會再努力嘅

民房

回覆 setyawan 的帖子

bb個幾月,我之前都有150ml咖4個鐘泵一次,之後有次發完燒就大跌,愈泵愈小,灰到而家無動力,每日泵得2次~諗住可以儲多啲,但最多都係60,最小30

大宅

回覆 cassy_w 的帖子

泵奶時間表
7am 邊餵邊泵 0.5餐
11am 公司雙泵 1餐
4pm 公司雙泵 1餐
8pm 回家雙泵 (有時早返早餵就臨瞓前再泵清)
半夜自然醒就泵 (晚晚都會自然醒) 1餐
全日要泵到4餐

有時泵少左或太忙太倦無泵就用冰奶。大致上日日夠奶或有剩,depends bb果日食得多唔多。總之唔使開奶粉,成績都幾好,Haha!

複式洋房

回覆:scytsin 的帖子

放鬆個人密密餵,多飲水湯,就無擔心

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有時間經濟ok的話搵一次母乳師。佢地有方法㗎。但實際如何我不太清楚。我塞左去通。見到好多mommy 去增奶。

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢話100天不要食黃豆黑豆。因為去水!
And drink more water ! Very important

大宅

你一日餵幾次?
好佩服!!要番工,真係無得瞓

男爵府

引用:有時間經濟ok的話搵一次母乳師。佢地有方法

原帖由 imconfusing 於 14-10-25 發表
有時間經濟ok的話搵一次母乳師。佢地有方法㗎。但實際如何我不太清楚。我塞左去通。見到好多mommy 去增奶。 ...
Mrs Chee??我見過啦!都無用

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊