論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

啱啱係垃圾筒發現麵包皮。。原來工人只係食個方包芯就掉。。。。
我細細個我媽都要我食埋包皮話唔好浪費食物,而家就算係我小朋友都會食埋包皮。

諗多兩諗,我請你返黎要死慳死底連包皮都要食,但係工人仲食得好過自已。。。佢地國家唔係好窮咩,做咩過到黎好似變晒質咁仲揀飲擇食過我地。。。(我家工人真係有好多佢唔鍾意食嘅野就唔食)

如果你係我會唔會叫佢下次要食番呢??

ps: 雖然其實我知呢件係好小事黎。

fitfish  是印?  發表於 14-10-22 12:45

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:方包唔食皮

你可以問下佢响家鄉食乜嘢?咁唔鍾意食面包咪日日麥皮,印尼麵,平過面包

大宅

joycelee8888 發表於 14-10-22 10:27
啱啱係垃圾筒發現麵包皮。。原來工人只係食個方包芯就掉。。。。
我細細個我媽都要我食埋包皮話唔好浪費食 ...
我想講,我個工人都係咁,但我同先生都食面包皮的。有時也感慨,咁辛苦工作,但卻冇乜時間陪BB玩,享受的是工人姐姐。

BABYANGLE  Ageee  發表於 14-10-24 10:26
cherryho1021  agree....  發表於 14-10-23 15:06
Faimuijai  +分同意‧‧SIGH  發表於 14-10-23 10:38
Utor  Same here  發表於 14-10-23 09:48
yukccy  x 2  發表於 14-10-22 17:35

大宅

我己買埋麥皮,但佢似仲唔鐘意食過麵包。。。

印尼麵會平過麵包咩?? 我買方包最平$8/8pcs

佢自己會買d餅同印尼麵,即係我估佢覺得d野唔啱佢食或餓佢會自己食私伙野

cherryho1021  我買乜你就食乜.  發表於 14-10-23 15:07

子爵府

回覆 joycelee8888 的帖子

我諗工人亦有選擇權,況且你係從你出發點去睇這事,如站在工人本身立場我只不過唔喜歡食麵包皮啫,咁都有錯?佢又唔係因為唔食麵包皮要食多幾塊,如果咁嘅小事都要管我諗你會好勞氣,小事一樁吧!

beanlala  agree  發表於 14-10-24 16:24
ecling    發表於 14-10-22 13:05

男爵府

回覆:方包唔食皮

我個工人曾經對住我朋友個工人說不用同僱主慳,佢地大把錢!唔怪得之家中用品用得超快,炸完嘢成鑊油倒左去,根本佢地d心態唔好

cherryho1021  叫佢地唔好成日炸野食  發表於 14-10-23 15:08

大宅

they are high class maid...

and the point is ..... you are the one who pay.....

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我都唔食麵包皮, 工人唔食我都唔理佢.
其實真係少事, 係無限擴大黎諗, 只會令自己唔好受.

tuenmunoasia    發表於 14-10-22 11:02
主 賜 平 安

水晶宮

我覺得,唔好逼工人食飽皮,
就等如唔好逼工人地食隔夜送一樣(唔好煮多,餐餐清,就無浪費),
如果介意D錢,可以考慮限制提供食物的份量.
佢話唔飽,你先至同佢講,可以食埋飽皮.

子爵府

避免出現很多無謂爭論,最佳方法係俾錢工人解決三餐,我自己就係這樣做,工人一上工就發覺佢唔多食嘢,一日食一餐食半碗飯,晚上有時食杯麵,我自己反而覺得對佢好唔公平,佢食咁少我係慳好多但好似我搵佢著數,所以過兩星期我就改變為每月俾600元佢買食物,家中所有食得嘅佢都可以食,生果、麵包、杯麵、雞蛋等等,佢開心時我亦少麻煩,真係一個好方法。

大宅

最尾果句我都寫咗我知道係好小事黎。

當然,如果我本身唔食麵包皮更係冇所謂啦。但我全家人連小朋友都會食。
如果佢因為好味而只係食包芯又食多塊麵包。
咁我咪每日都要比double價錢佢麵包嘅份量羅。(都係果句:一塊麵包係好平,但計番佢每日都係咁既話就唔少錢)

另外我仲見過佢切紅蘿蔔煲湯其中有d跌咗落地,佢即刻掉晒去垃圾筒,完全冇諗過可以沖下佢可以用番。

如果我真係好有錢富人家就梗係唔會理呢d芝麻野,但我唔係,我都想慳得一蚊得一蚊。

子爵府

joycelee8888 發表於 14-10-22 11:05
最尾果句我都寫咗我知道係好小事黎。

當然,如果我本身唔食麵包皮更係冇所謂啦。但我全家人連小朋友都會食 ...
平常已經很多煩惱事,你越去計較就越唔開心,請工人前你已預咗要幾多開支,真的無謂再詳加計算,反而同工人搞好關係你就看一切都順眼,可能我家印傭一上工我就好喜歡,斯文有教養,好脾氣從來不用我叫自動完成工作,所以我同佢講我會當佢係一家人,大家開開心心咪幾好囉!

ecling   me too  發表於 14-10-22 13:08

水晶宮

vivienfong 發表於 14-10-22 10:48
我個工人曾經對住我朋友個工人說不用同僱主慳,佢地大把錢!唔怪得之家中用品用得超快,炸完嘢成鑊油倒左去 ...

可能我工人知道我窮,所以同我慳

vivienfong  但事實我不是有錢呢   發表於 14-10-22 11:44

公爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

試下教工人將麵包皮留起做雞蛋布甸;又或者切粒後焗脆放響西湯上用,唔錯㗎!

大宅

如果我係你,我會比工人食前,自己切晒啲麵包皮,然後物盡其用,例如放落airfryer炸乾佢做麵包糠,又或者攪碎佢整西式肉丸,又或者整麵包布甸。
話時話,我唔係買麵包,係用P仔整既,頭尾既包皮,工人唔係唔食,但好多時我都自己食左先,其實佢唔食都唔幾要,有人食咪得囉....

大宅

回覆 方方媽媽 的帖子

認同唔好逼人食隔夜餸,因為我無叫工人煮食,所以工人的兩餐都是我煮的。我每朝起身煮好兩個佢既飯盒,早晚兩餐必然有少少不同,有時亦會專登為佢煮一啲我唔食既嘢...例如我唔鍾意食魚,但我都會煮魚比佢食。

珊瑚宮

印尼面$7.5有5包。平過食方包 買30包印尼面做早餐
玩具萬歲!

大宅

回覆 vivienfong 的帖子

我都覺得有啲嘢係用得特別快既,但上個月出糧時,我比左少少少bonus佢,首先話唔一定個個月有,佢做得好先有,另外每個月既家庭開支固定左喺一條數,如果屋企水電日用品等開支大,你就無bonus。結果佢熄燈熄得有手尾過我,洗潔精都用得慢左,本來日日換一卷廁紙,依家兩、三日一卷。

子爵府

ivylam82 發表於 14-10-22 12:48
回覆 vivienfong 的帖子

我都覺得有啲嘢係用得特別快既,但上個月出糧時,我比左少少少bonus佢,首先話唔一定 ...
唔係掛日日換一卷廁紙?你工人初時用廁紙抺地?好難講睇你好唔好彩請個乜工人,我家工人把洗潔精用完後加半樽水再用,我心諗你使唔使咁慳呀?但當然非全部滿分,我因怕佢唔捨得買食物,所以就買好魚和尤魚之類放冰箱,但佢次次幾個星期都唔食,前兩天嚇佢你再唔食我出糧扣你200元津貼,今日好似會清倉。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

tuenmunoasia 發表於 14-10-22 11:00
避免出現很多無謂爭論,最佳方法係俾錢工人解決三餐,我自己就係這樣做,工人一上工就發覺佢唔多食嘢,一日 ...
我工人一到(LOCAL), 又係食得唔多, 佢寧願食麵都唔食隔夜送, 我從來冇迫佢要食, 同佢溝通下,
原來佢跟本唔 LIKE 廣東送, 咁我就比佢用買送錢, 買佢自已D送用印尼煮法, 見佢一盒送可以食三日.

主 賜 平 安

首頁

尾頁

跳至