論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 joycelee8888 的帖子

如果我係你,我會比工人食前,自己切晒啲麵包皮,然後物盡其用,例如放落airfryer炸乾佢做麵包糠,又或者攪碎佢整西式肉丸,又或者整麵包布甸。
話時話,我唔係買麵包,係用P仔整既,頭尾既包皮,工人唔係唔食,但好多時我都自己食左先,其實佢唔食都唔幾要,有人食咪得囉....

大宅

回覆 方方媽媽 的帖子

認同唔好逼人食隔夜餸,因為我無叫工人煮食,所以工人的兩餐都是我煮的。我每朝起身煮好兩個佢既飯盒,早晚兩餐必然有少少不同,有時亦會專登為佢煮一啲我唔食既嘢...例如我唔鍾意食魚,但我都會煮魚比佢食。

大宅

回覆 vivienfong 的帖子

我都覺得有啲嘢係用得特別快既,但上個月出糧時,我比左少少少bonus佢,首先話唔一定個個月有,佢做得好先有,另外每個月既家庭開支固定左喺一條數,如果屋企水電日用品等開支大,你就無bonus。結果佢熄燈熄得有手尾過我,洗潔精都用得慢左,本來日日換一卷廁紙,依家兩、三日一卷。

大宅

比你講中左,事實上我家在未有工人之前,的確常用廁紙抹地,工人來後發我家地布都無條,但少少污糟又費事下下用地拖,於是用廁紙抺...後來比件舊衫佢剪開幾塊抹地,所以就用少好多廁紙。

洗潔精佢用得的確係快,因為佢連密實袋用完都要用洗潔精洗番乾淨,溝水我就唔知佢有無。我工人好食得,一餐食一杯米,一日最少食三厚塊方包,以佢既食糧,九百幾蚊唔夠佢食一個月...呵呵呵...

大宅

回覆 lkky 的帖子

我工人都係食得好過我,而且佢一餐夠我食三餐。但後來諗諗下,請人回來工作,的確係要餵飽佢既,因為食同訓係最基本,食得飽訓得好,佢先係一個幫手。 食唔飽訓唔好,成日黑口黑面又懶又無心機,只會係一個負累。

首頁

尾頁

跳至