心聲留言

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

有朋友搵你, 基本上都係搵你幫忙, e.g. 借你間屋 gathering, 或叫你 book club house 打波, 搵你幫手搬屋, 搵你幫佢上網買平機票. 你搵佢做少少野, 就藉口一大堆. 我覺得開始累, 呢D朋友真係算了.

例如, 有朋友都識左好耐, 本來 fb invite 佢兩次, 都唔見佢回覆. 咁算啦. 近日佢打鑼咁搵我, 話叫我快D accept 佢 invitation 同埋俾個 like 某個 post, 因為佢要參加什麼商場比賽, 要多 like. 咁好啦, 就 accept 左佢同俾左個 like. 你話, 呢 D 人係唔係假到死呢?

我經驗有事幫到手既, 只會係老公及至親. 他們總會 stand by.

對朋友, 睇得好淡.....

大宅

親子王國15週年勳章

我好好彩,朋友唔多但都唔會揾大家著數,可能你未遇到或錯過左,希望你將來會遇到真心朋友。

伯爵府

回覆:年紀愈大, 朋友變左質, 愈來愈無心機去維繫友誼...

請相信真心會遇到。

公爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

有同感

男爵府

育兒性格勳章

回覆:年紀愈大, 朋友變左質, 愈來愈無心機去維繫友誼...

朋友中緊有依D人,唔好咁上心。

大宅

我也有這些朋友, 認識也是一種緣份, 我也會樂意幫忙,

雖然我知道事後可能會忘記我

是你的就是你的,強求不得~一切已有定數~

子爵府

有一個朋友識左十幾年,喜歡同大班朋友吃喝玩樂同講人是非,就是物以類聚,佢有話我份人太悶好討厭,所以我決定同佢分開了,之後我就遇到另一個好耐無見十幾年真心朋友,佢係正直朋友,同我思想差不多,互相遷就,我就好開心。希望你會遇到真心朋友。

柏架山莊    發表於 14-10-23 17:43
wcpcelia    發表於 14-10-23 13:52

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆 300000 的帖子

300000  Thank you  發表於 14-10-23 13:31

公爵府

同意!咁多年來識一班人,宜家好多無來往,好多都利用人,揾人攝期,即係有事鐘無豔無事夏迎春,已心淡!

當然都有幾個好人。

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

chunyanma 發表於 14-10-22 23:12

我同你算5算有緣份呀

珍珠宮

一係就問借錢……唉! 算罷啦!

侯爵府

朋友可以揀

大宅

pppfamily 發表於 14-10-23 18:06
我同你算5算有緣份呀
當然有緣啦好耐冇見
是你的就是你的,強求不得~一切已有定數~

侯爵府

引用:有朋友搵你, 基本上都係搵你幫忙, e.g. 借

原帖由 Yibu 於 14-10-22 發表
有朋友搵你, 基本上都係搵你幫忙, e.g. 借你間屋 gathering, 或叫你 book club house 打波, 搵你幫手搬屋, ...
唔好灰心總會遇到架,我真心真係好好好感恩,身邊有啲一出聲就會幫手嘅朋友,次次都係我搞唔掂個時出手,當然我都係咁對佢地啦!不過我明白架,有啲人係有事先搵你……我都遇過,唔好理個啲呢,留返比識欣賞你個啲

dder  good  發表於 14-10-26 13:24

大宅

回覆:Yibu 的帖子

咁都唔係,我D朋友都幾好

公爵府

2024年龍年勳章

skybiebie 發表於 14-10-25 05:55
唔好灰心總會遇到架,我真心真係好好好感恩,身邊有啲一出聲就會幫手嘅朋友,次次都係我搞唔掂個時出手,當 ...
謝謝. 宜家無心機識新朋友, 好在老公都好鍾意陪我, 所以都 OK 既.

公爵府

2024年龍年勳章

chunyanma 發表於 14-10-22 23:12

我覺得幫忙有限度. 好似你幫佢10次, 你搵佢做少少野 (其實係大圍既野, 佢只係負責佢要負責的部份, 佢都可以 say no 既), 咁係唔係心淡呢?

別墅

一啲啲啦,好多人識朋友都係搵着數

別墅

回覆:tchui2013 的帖子

真心朋友其實吾洗多,一隻手數得哂都夠

大宅

曾經最好既兩三個朋友都變晒質,一個只懂利用我,一個講是非傳番去我度,一心一意以為真維繫得到,個一刻個心好傷,但最後都係決心斬檻,只能說女人既友誼真係好脆弱,好多都係假到令人作嘔既面具,心一套口一套⋯

首頁

尾頁

跳至