少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔剛升中一,IT方面資優,成日對住部電腦寫程式之類,佢係獨子,單親家庭,性格比較獨立自我,我擔心佢會變(或已是)宅男。

正常男孩子幾大開始有比較密切的朋友,開始有社交生活呢?

珍珠宮

回覆 栢栢 的帖子

Kids have different interests compared with our old days. It is important to balance his activities between computer related and other outdoor activities. My two boys have their best friends when they first started primary school. It's probably harder if your son changed schools and some of his classmates from primary schooling have moved to other schools. It takes time for a Form 1 student to get used to the new school environment. So don't worry too much.

洋房

其實幾時先有比較密切的朋友和幾時先開始有社交生活真係因人異議,BTW, 佢男校定男女校

大宅

Sorry , 答錯了 !

水晶宮

回覆 栢栢 的帖子

鼓勵佢參加啲群體活動啦
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

男爵府

栢栢 發表於 14-10-22 13:39
我個仔剛升中一,IT方面資優,成日對住部電腦寫程式之類,佢係獨子,單親家庭,性格比較獨立自我,我擔心佢會變( ...
佢網上面有冇識到朋友架? 因為佢專長興趣係IT, 要搵志同道合的朋友, 好可能都係經網上去搵架呢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我個仔剛升中一,IT方面資優,成日對住部電

原帖由 栢栢 於 14-10-22 發表
我個仔剛升中一,IT方面資優,成日對住部電腦寫程式之類,佢係獨子,單親家庭,性格比較獨立自我,我擔心佢會變( ...

你話呀仔IT方面資優,係做過測試定只係家長覺得?定是只係孩子對這方面興趣頗濃厚,所以用好多好多時間不斷鑽研?你見佢除了寫下程式,上網仲做d咩?打機?討論區?睇片?其實你仔剛上中一,好多喜好,興趣,行為都係密月期,不宜太早同佢定位,應鼓勵佢多參與社交活動,學業都要兼顧,唔好只沈迷在電腦先,均衡些發展,待升至中三左右,才揀選自己合適科目或興趣,選定目標前進。S1唔細唔大,如果太放任佢用電腦,手機,未必係好事,宅男就好大機會,影響與人社交能力。

大宅

回覆:擔心呀仔太宅男

佢係呢方面專長就要長時間係到,
所以唔關佢宅唔宅事,只要佢平時同你有正常溝通就得。

別墅

試下搵朋友既仔女同佢聯誼下

複式洋房

宅男都好過邊青

洋房

叫佢做多d運動
約朋友打下波

禁止訪問

別墅

試下比佢參加d興趣班阿 近排比左個仔去左學籃球 佢話幾好玩 又識到一班朋友
其實之前覺得有d貴 但係見到仔仔除左讀書外 有其他活動 交下朋友 成個人開心d 都抵番
我的快樂育兒生活-
www.facebook.com/trex0913
http://blog.ulifestyle.com.hk/blogger/trexbb/

民房

出去學野

複式洋房

回覆:擔心呀仔太宅男

可以參加一些課外活動,聽我朋友講,草地滾球唔錯。

首頁

尾頁

跳至