懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

..

大宅

回覆 bbmiumiu 的帖子

你有無搽藥膏? 我BB住院嗰陣無人同佢換片紅哂, 係醫院買咗支佢地介紹藥膏幾日就好番, 不過我BB無甩皮只係紅, 可唔可以同佢搽藥膏之餘同佢搽D凡士林?

大宅

回覆:wujomaomao 的帖子

我已經搽左呢隻(附圖),之前又
有用蛇粉加爽身粉,但粉既話用左好多日都無好大功效,今日去健康院醫生開呢枝膏俾我而家好心急,好心痛,寧願我爛pat...

我有問過醫生除了藥膏可以加埋凡士林上去嗎?!但醫生說不用了。

大宅

我係醫院見佢地用呢支同BB搽, 但出院就叫我落藥房買過另一支, 佢話嗰支好D同防水D, 但我唔知你個B啱唔啱用, 同埋出面有無得賣

如果佢甩皮, 唔搽凡士林都搽番D 保濕CREAM啦, 搽咗又無害, 健康院成日叫人咩都唔洗理唔洗搽, 我個B嗰陣爛面都出水都話唔洗理, 我就真係唔理佢, 搽番D 藥膏家陣滑O都O都

伯爵府

回覆:bb尿布疹擔憂 (附圖)

用凡士林已經好好了。有冇轉片片?用熟水加綿花清潔,待一陣乾再塗膏包片。

大宅

又或者會唔會你會用咗D 唔啱BB濕巾呢? 有人話有D BB比較敏感, 要用熟水+乾棉架

大宅

請問你用邊隻? 你bb 都試過甩皮嗎?
我真係好心痛 見佢痾親都痛

大宅

我用水哎同乾棉,之前係食前換一次 約2個鐘到,可能up得太耐 令佢損左 ,我仲要無為意。 我bb 剛滿月 ,見佢甘細就甘痛 好心痛

大宅

引用:我用水哎同乾棉,之前係食前換一次 約2個鐘

原帖由 bbmiumiu 於 14-10-22 發表
我用水哎同乾棉,之前係食前換一次 約2個鐘到,可能up得太耐 令佢損左 ,我仲要無為意。 我bb 剛滿月 ,見 ...
水喉水先岩

大宅

回覆:Locherry1215 的帖子

請問係咪甩皮都可以好返? 你bb 都試過嗎?
最慘係我bb 幾乎每個鐘都會必小小屎,我搽完藥無耐佢又痾 令我不知所措

禁止訪問

畀面勳章

大宅

我BB而家一個月大,之前住醫院又係搞到好似你咁樣,近屎眼位損左兩達....出院後我用你圖二果隻膏,但無用既,後來我轉用MUSTELA既PATPAT膏...搽左兩日已經好好多,因為果隻膏除左有ZINC成份外,仲有護膚成份,所以PATPAT好番後我繼續每次換片後都搽,真係愈搽愈靚

大宅

我BB無甩皮, 只係紅PAT PAT, 我唔識加圖, 如果你PM電話俾我我WHATSAPP藥膏張圖俾你, 不過我係醫院買架, 好大支, 90蚊, 我唔知出面有無得賣

2個鐘換一次片都密啦, 但每個鐘會必DD便便出嚟我BB又無喎, 都係建議你搽D 保濕CREAM+藥膏

大宅

錄色嗰支, 長過一支鉛子筆咁大支
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=13114932&extra=page%3D2

子爵府

回覆:bb尿布疹擔憂 (附圖)

淨係搽鋅 用溫水洗pat pat 唔洗抹patpat抹得太密 印乾左 吹下風先包片片

男爵府

凡士林已足夠

大宅

回覆:nn1984 的帖子

唔洗成日抹pat pat 但有d 鋅係面都ok ma?

大宅

thank u so much ar

大宅

回覆:nn1984 的帖子

另外,請問你bb 係咪都試過pat pat甩皮?

大宅

引用:唔洗成日抹pat pat 但有d 鋅係面都ok ma

原帖由 bbmiumiu 於 14-10-22 發表
唔洗成日抹pat pat 但有d 鋅係面都ok ma?
應該係如果唔抹但有鋅係pat pat 用水沖唔走都無問題嗎?

首頁

尾頁

跳至