少年成長

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

我個仔今年n班,開始有功課要填顏色, 但係佢極固執,求其劃兩下就話已填完,我捉住佢隻手一齊填色佢又唔肯,係咁掙扎同喊,可以點做?

男爵府

steppenwolf 發表於 14-10-23 08:22
我個仔今年n班,開始有功課要填顏色, 但係佢極固執,求其劃兩下就話已填完,我捉住佢隻手一齊填色佢又唔肯,係 ...
試下令到學習呢件事盡量係輕鬆開心的情況下做先, 例如可以多D 誇張咁讚佢, 做得好就抱下佢錫下佢, 等佢覺得做功課唔係真係咁辛苦先......你愈迫, 佢愈驚, 結果大家都辛苦。

用戶要求終止服務

引用:Quote:steppenwolf 發表於 14-10-23 08:22

原帖由 AJIM 於 14-10-23 發表
試下令到學習呢件事盡量係輕鬆開心的情況下做先, 例如可以多D 誇張咁讚佢, 做得好就抱下佢錫下佢, 等佢覺得 ...
但佢攞起支顏色唔夠十秒求其話兩下就放低,然後同我話油左,可以點搞?

翡翠宮

試下俾多D鼓勵同獎勵佢,唔好逼佢喇

子爵府

引用:我個仔今年n班,開始有功課要填顏色,+但係佢

原帖由 steppenwolf 於 14-10-23 發表
我個仔今年n班,開始有功課要填顏色, 但係佢極固執,求其劃兩下就話已填完,我捉住佢隻手一齊填色佢又唔肯,係 ...
試下當玩遊戲。

不要說做功課,可以跟小朋友話,係同d(例如:小星星,小魚兒,小貓,小狗)填顏色,自己選擇一支顏色筆,在其中一處部分上色,用講故事的囗吻,同小朋友話小星星開心了,因為它多了一些顏色。

它想再開心一些 ,希望再多些顏色。

你可以問下小朋友可否幫助小星星?
跟著他填一小部分,你又一齊填一小部分。

不必在意填色好不好。

因為只係想小朋友練習手指。

希望對你有用。

用戶要求終止服務

引用:試下俾多D鼓勵同獎勵佢,唔好逼佢喇

原帖由 wahiuma 於 14-10-23 發表
試下俾多D鼓勵同獎勵佢,唔好逼佢喇
我已經同佢講左,做完功課,油左圈圈白色既位我地就去圖書館(佢極鐘意去圖書館),未做完就無得去。
於是佢畫兩筆就話畫完,我好聲好氣同佢講你選的顏色好靚,但未做完喎,仲有啲白色要塗埋喎。
佢就開始發脾氣,喊住話要去圖書館,我話同佢一齊油,佢又唔肯,然後就拉鋸左半個幾一個鐘,最後死死氣俾我捉住手一齊油,然後又同我鬥力,又畫左兩下,又扭過。。。

子爵府

熱血金章

回覆:有方法叫小朋友做功課?

做功課都要講時機。我仔剛k1,男仔真係無女仔咁易handle ,我仔開始時又係畫兩筆就交功課,我教佢要填滿圖案裡面才算完成,他不聽,我無迫佢,吾做著,晏小小覺得佢情緒好d,羅反份功課岀來,好温柔解釋一次,之後我仔好專心完成了。

不要迫,罵。教小朋友真係愈罵愈反駁你,最後辛苦又係自己。睇下「懷柔政策」用係你仔身上work吾work

翡翠宮

steppenwolf 發表於 14-10-23 13:39
我已經同佢講左,做完功課,油左圈圈白色既位我地就去圖書館(佢極鐘意去圖書館),未做完就無得去。
於是佢畫 ...

咁佢個心都唔服氣,你要同佢講油得靚先去,唔係就唔去

大宅

迫佢冇用,咁細個n班做功課從來都係冇需要的,我會由佢做得差做錯。鼓勵最重要,越迫越唔想做,佢驚左「做功課」三個字仔仲弊!

到k1先再慢慢鼓勵佢認真做啦!

大宅

發脾氣時就要同佢講唔可以亂發脾氣,想點要講出黎,乖先可以去圖書館,扭計大叫大哭冇得去。由佢喊完好快收聲

大宅

我同個女講做功課唔好發睥氣有一個印仔
多D印仔換小禮物

伯爵府

引用:我個仔今年n班,開始有功課要填顏色, 但係佢

原帖由 steppenwolf 於 14-10-23 發表
由佢咁做先啦!小朋友的小肌肉應該未夠力的,而且呢個情況其實多數的老師都知的,所以都唔會對佢哋要求太高
而佢唔肯比你捉住手去畫,你可以遲啲再試,如果都唔得,可試下參加畫班,但開始上前要同老師溝通,反映小朋友的情況,慢慢佢係畫班覺得畫畫係好玩的,比人捉住手畫畫係無咩嘢既,咁佢返屋企你再捉住佢手就應該無咁抗拒,因為我女女情況同你小朋友的情況差唔多,以上係我的解決方法,試過係work的

用戶要求終止服務

引用:我同個女講做功課唔好發睥氣有一個印仔多D

原帖由 astro41 於 14-10-28 發表
我同個女講做功課唔好發睥氣有一個印仔
多D印仔換小禮物
佢大少唔睬。。。

大宅

回覆:steppenwolf 的帖子

N班的功課要求其實好低,我覺得令佢鐘意做功課俾畫得好更重要。
我那時同你的做法相反,我係要求佢某些事情做得好才可以玩填色,填色就無要求的,由得佢鐘意點搞都得。等手指有力後,才要求唔好出界和均勻D。K1就好多了,每天都主動做功課,有日病了,無得做反而唔開心。
我覺得父母心態要放得開,小朋友自然唔討厭做功課了。
希望以上分享可以幫到你。

大宅

回覆:steppenwolf 的帖子

我小朋友都係,而家kl更加懂事,同佢講唔做要留堂,

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至