親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

有冇人自由行去北歐睇北極光?

我想出年自由行睇極光,想住玻璃酒店,但發覺而家book 出年10月的都已full 晒!

自由行係咪冇可能book 到玻璃酒店架? 但D 旅行團寫保證入住囉......

有冇JM自由行, 又可以book 到玻璃酒店呢?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:有冇人自由行去北歐睇北極光?

我自由行去過,不過冇住玻璃酒店,自己其實可以book,不過我相信好多房被團hold左,你上去酒店個web睇睇!

珍珠宮

janice1002 發表於 14-10-23 11:25
我自由行去過,不過冇住玻璃酒店,自己其實可以book,不過我相信好多房被團hold左,你上去酒店個web睇睇!

...

我係直接上酒店個網睇, book 到2016年呀................

你可唔可以借你個行程我參考呀?

Thanks~~~

男爵府

開心吸收勳章

回覆 me920 的帖子

玻璃酒店好睇唔好住O架....反而木屋仔唔錯O

而且, 你想睇北極光要去戶外睇O架...

珍珠宮

BabyRonXo 發表於 14-10-23 13:35

玻璃酒店好睇唔好住O架....反而木屋仔唔錯O

你有冇住宿推介?
或者有冇行程可借我參考?
Thanks.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:BabyRonXo+發表於+14-10-23+13:35+回

原帖由 me920 於 14-10-23 發表
你有冇住宿推介?
Thanks.
How many days you will go? But I just only go Finland, not North Europe .

珍珠宮

janice1002 發表於 14-10-23 14:26
How many days you will go? But I just only go Finland, not North Europe .

我打算去2星期, 其實好初步, 咩都未諗好, 但睇到間玻璃酒店要一年前book , 於是入去佢website 睇下, 要book 到2016年....

我都係諗住去芬蘭, 挪威, 唔會去幾國, 想每個地方留耐少少.

男爵府

開心吸收勳章

me920 發表於 14-10-23 14:02
你有冇住宿推介?
Thanks.

以上O既意見, 係我朋友去完返O黎講O既.

我自己就自由行去冰島睇北極光, 芬蘭只係去Helsinki 同 Porvoo, 無北上

珍珠宮

BabyRonXo 發表於 14-10-23 14:50
以上O既意見, 係我朋友去完返O黎講O既.

我自己就自由行去冰島睇北極光, 芬蘭只係去Helsinki 同 Porvoo, ...

咁你睇唔睇到北極光呀???

我其實未定行程, 唔一定去挪威, 如果冰島都大機會, 我都會考慮呀!

男爵府

開心吸收勳章

me920 發表於 14-10-23 15:01
咁你睇唔睇到北極光呀???

我其實未定行程, 唔一定去挪威, 如果冰島都大機會, 我都會考慮呀!

睇到北極光呀!!!

除O左冰島, 部份O既挪威同芬蘭, 加拿大o既yellowknife, 都可以睇到北極光.

有人話連中國大陸O既北方, 都睇到喎

男爵府

我剛剛十月頭去完北歐, 今次睇唔到北極光, 當地人話我到之前一睌有

冇住玻璃酒店, 覺得太貴, 同埋都會係室外睇.

珍珠宮

Gigibear 發表於 14-10-23 16:01

我剛剛十月頭去完北歐, 今次睇唔到北極光, 當地人話我到之前一睌有

你係自由行嗎?
你去左咩地方呀?

男爵府

係呀. 兩星期大概行程:

Helsinki to Ivalo toSaariselka
Saariselka to Rovaniemi by busRovaniemito Helsinki Helsinki to Tallinn by FerryTallinn to Stockholm
Stockholm to Bergen
Bergento Gudvangen to Flam (遊峽灣) and back to Bergen by train
Bergen to Oslo

個人覺得挪威風景最靓.

公爵府

回覆:有冇人自由行去北歐睇北極光?

我都想出年年尾去, 準備做research. 完全未有idea 個plan 係點

男爵府

開心吸收勳章

millennia 發表於 14-10-23 21:01
我都想出年年尾去, 準備做research. 完全未有idea 個plan 係點
at least 你要預算會去幾多個國家, 然後就不時做research, 吼特價機票.

定O左去幾多個國家, 及去幾多日, 再詳細搵資料

禁止訪問

引用:Quote:me920 發表於 14-10-23 15:01 咁你睇

男爵府

開心吸收勳章

superlungc 發表於 14-10-26 14:44
好少聽人講喺俄羅斯睇極光?

俄羅斯的確少人講.

因為Moscow 唔夠北, 要睇到北極光, 到夠北先睇到O架....

不過, 今年北極光好強, 連英國O既Edinburgh 郊區都睇到

珍珠宮

BabyRonXo 發表於 14-10-27 10:48
俄羅斯的確少人講.

因為Moscow 唔夠北, 要睇到北極光, 到夠北先睇到O架....

唔知2015年強唔強呢?

禁止訪問

引用:Quote:superlungc 發表於 14-10-26 14:44

男爵府

開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+BabyRonXo+於+14-10-27+發表

原帖由 superlungc 於 14-10-27 發表
其實Moscow 只係首都,仲有其他城市。不過好少人發掘。可能言語不通。
Moscow 較多人去,其次係st Petersburg .
言語不通都唔係大問題,去法國德國意大利,都未必識法文德文意大利文。
主要係治安問題

首頁

尾頁

跳至