跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇小一家長諗住比個小朋友補習? 會唔會早很滯? 唔補又驚佢跟唔上,自己又冇咁多時間教,有冇媽媽都有呢個問題?

大宅

小一0者,跟唔上先考慮補唔補,應該而家未考第一次試吧?

別墅

引用:小一0者,跟唔上先考慮補唔補,應該而家未

原帖由 MASAYA 於 14-10-24 發表
小一0者,跟唔上先考慮補唔補,應該而家未考第一次試吧?
未考呀!不過問佢d功課,問佢明唔明題目講咩佢唔知,想搵人跟下,因為我自己要返工!

子爵府

回覆:小一補習一問

開咗學個半月,啱啱決定返功課班!唔係跟唔上,而係唔想每日唯一既親子時間都冇0里

別墅

引用:開咗學個半月,啱啱決定返功課班!唔係跟唔

原帖由 ming0314 於 14-10-27 發表
開咗學個半月,啱啱決定返功課班!唔係跟唔上,而係唔想每日唯一既親子時間都冇0里

...
我都覺得係咁呀!呢個幾月日日同佢磨,親子時間冇連每日relax既時間都冇,好似唔係好正常,我最後決定比佢去補習,返到屋企望下佢d功課,比佢睇一陣卡通片就可以訓覺,冇再日日家嘈屋閉

子爵府

引用:Quote:原帖由+ming0314+於+14-10-27+發表開

原帖由 0902 於 14-11-10 發表
我都覺得係咁呀!呢個幾月日日同佢磨,親子時間冇連每日relax既時間都冇,好似唔係好正常,我最後決定比佢 ...
Me toooooo

男爵府

我侄仔小二,
小一都比左佢去功課班.

純粹係因為好似樓上jm咁講,
放工返黎教仲要鬧哂架影響關係兼且冇時間玩

而家喺補習社做哂, 返黎只係revision吓就ok. 好好多.

別墅

希家長們三思 ... 唔好太倚賴功課班, 我係在職小學老師,我可以講10 個有9 個去功課班的成績都會每況愈下。 因為補習老師一個對幾個, 跟本不會花很多時間俾一個學生解釋一題佢吾明的功課, 有時改改下仲見補習老師答案寫埋隔離

其實最重要係學生有精神咁上一堂課, 可惜去補習的學生偏偏恃住有人教就吾再留心

要栽培一個小朋友其實真係要花時間, 心機。 一分耕耘一分收穫 呢句對家長都一樣合用的

同埋小朋友最好9:30前訓啦, 第二朝醒好多架

男爵府

引用:希家長們三思 ... 唔好太倚賴功課班, 我係

原帖由 ginger_girl 於 14-11-13 發表
希家長們三思 ... 唔好太倚賴功課班, 我係在職小學老師,我可以講10 個有9 個去功課班的成績都會每況愈下 ...
完全同意

別墅

ginger_girl 發表於 14-11-13 20:43
希家長們三思 ... 唔好太倚賴功課班, 我係在職小學老師,我可以講10 個有9 個去功課班的成績都會每況愈下 ...
我相信每個家長都想好似你講咁, 耐何我地又要返工, 根本冇時間教, 要9:30就訓都係一年好難既事, 放工返到屋企都已經8點, 食完飯可能都已經差唔多時間, 唉....我都已經盡我自己努力, 有咁快得咁快比佢訓架喇, 不過永遠事與願違。

不過我個仔係喺學校做晒功課先去補習架, 真係淨係溫習同做下其他練習咁。

首頁

尾頁

跳至