嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我女女由滿月到而家4個半月皮膚時好時壞
當然壞嘅時候比較多
最近又黎過,心口手脾甩晒皮,仲出水
醫生話係本身有濕疹底,再加上真菌感染
開左藥膏,但我唔覺搽左藥膏有好轉
醫生唔肯開有類固醇嘅
但真係好慢
大家有冇咩方法可以快d, 同有咩方法可保養?

男爵府

引用:我女女由滿月到而家4個半月皮膚時好時壞當

原帖由 yeelianma 於 14-10-23 發表
當然壞嘅時候比較多
去睇中環楊志強醫生,佢好好。唔好拖,BB好辛苦。

這是不可能的,其實"凡事都能"...................

別墅

回覆:kitty-hello 的帖子

皮膚科?
價錢如何?

別墅

引用:Quote:原帖由+yeelianma+於+14-10-23+發表

原帖由 kitty-hello 於 14-10-23 發表
去睇中環楊志強醫生,佢好好。唔好拖,BB好辛苦。
皮膚科?
價錢如何?

回覆 yeelianma 的帖子

您好yeelianma,見到囡囡到4個半月D皮膚未好返媽媽的確會心痛。媽媽唔好灰心呀,如果已經有搽藥膏和有做保濕而皮膚情況依然有反覆的話,建議再去睇睇醫生安排更適合佢用既藥物,同時亦要留意有無致敏原例如衣服纖維﹑洗衣粉﹑沖涼液等等。祝囡囡早日康復!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

yeelianma 發表於 14-10-23 15:55
皮膚科?
價錢如何?

皮膚專科, 第一次睇大約$1700

大宅

回覆:皮膚反反覆覆,好沮喪

你試下買南非博士茶沖水幫佢抹面,每日三四次,再揸椰子油保濕
兩隻都係有消炎,專醫皮膚病功效,無副作用,同金銀花相似

我姪仔同我d 濕疹都係咁醫返好

上網仲有個方法係椰子油加甜杏仁油揸濕疹地方,好似仲有效,不過我果陣淨係博士茶同椰子油都有效就無用杏仁油

如果你有人奶多就加埋人奶浴,最緊要唔好刺激皮膚,比皮膚休息,睇中西醫又貴又無用,淨係治標唔治本

別墅

引用:你試下買南非博士茶沖水幫佢抹面,每日三四

原帖由 Elizabethsss 於 14-10-23 發表
兩隻都係有消炎,專醫皮膚病功效,無副作用 ...
南非博士茶?係邊道買?我未聽過
咁椰子油呢?係邊道買?
我真係咩都會試
謝謝你!!!

大宅

椰子油係一般有機食品店都有,例如點點綠,記得係有機冷壓椰子油先得。$100零 一樽可以揸好耐。
南非博士茶又叫國寶茶,香港得幾間店有,之前有jm係呢度分享過用黎醫濕疹,講左幾間,不過我係網上買平d ,pm你網址,我驚比人話我賣廣告。
你可以上網search下呢兩隻再決定用唔用。

希望幫到你,濕疹真係好辛苦。

伯爵府

我仔一有濕疹時都係睇楊志強,佢會教你點樣幫BB保濕。

另外可試舒特膚倍加護的濕疹配方。

我仔用左後,皮膚靚晒,無幫佢搽類固醇都可以好返

但就比較貴D,超市$299,我藥房就$278。

另外我再用愛麗他沐浴油浸浴的。

別墅

引用:你試下買南非博士茶沖水幫佢抹面,每日三四

原帖由 Elizabethsss 於 14-10-23 發表
兩隻都係有消炎,專醫皮膚病功效,無副作用 ...
可pm我嗎?thx

Elizabethsss  己PM  發表於 14-10-24 17:19

大宅

回覆 yeelianma 的帖子

即刻去睇中環楊志強醫生,預約都要3星期,要快,我仔3個月又係有濕疹,出水好痕訓唔好,睇完第日已經好% 8成,2日滑晒,貴都值得,因買其他潤膚膏都唔少錢又冇用
[url=http://lilypie.com][img]

別墅

回覆:dayo 的帖子

係咪要搽類固醇?
診金都係差不多$2000?

大宅

回覆:yeelianma 的帖子

我仔都係睇左楊醫生,一次好返唔使煩,用了好多種藥膏都唔得仲哂錢

大宅

認識瑞士牛牛第一回

agreeee, 吾好拖睇楊醫生, 要排期嫁...快d book

大宅

引用:椰子油係一般有機食品店都有,例如點點綠,

椰子油係一般有機食品店都有,例如點點綠,記得係有機冷壓椰子油先得。$100零 一樽可以揸好耐。
南非博士茶 ...
可否pm我該網址呀?thx

Elizabethsss  已pm  發表於 14-10-25 13:04

男爵府

yeelianma 發表於 14-10-23 15:17
當然壞嘅時候比較多
我b細時有咁情況e生有开類固醇。

子爵府

如有細菌感染 要用對藥先得。轉醫生啦
我仔都有睇楊志強 第一次二千一 之後覆診就一千左右 但啲藥真係靚啲

大宅

兩個月前睇楊醫生,book期時,姑娘講明第一次診金1500,覆診700,藥費另計
我女第一次共收19xx
第二次約1000
至少阿女有進步,唔使三朝二日佢辛苦,我又煩
當然,睇佢夾唔夾啦

大宅

引用:如有細菌感染 要用對藥先得。轉醫生啦 我仔

原帖由 MYSONPY 於 14-10-25 發表
如有細菌感染 要用對藥先得。轉醫生啦
我仔都有睇楊志強 第一次二千一 之後覆診就一千左右 但啲藥真係靚啲 ...
想請問,其實佢主要點睇証架?其實我阿女19個,一直皮膚都唔太好,特別係成條頸,同野手碗位,前臂位,成日好易就痕,一痕佢就狂r, r到損哂有時仲有血!之前一見佢發痕,就帶佢睇兒科,都係只有類固醇搽,另外俾佢飲兒科e生開嘅敏感藥水就可以止到痕,但一唔飲,又痕返。。。中e又睇過,好似一時時得dd又唔得返。。even而家都戒食好多野(聽日e話,基本上只有豬同、我菜同豆制食物,麵粉制食物可以食,其他大部分都唔食得,情況都無變。。成日係咁r真係唔知點算好

首頁

尾頁

跳至