興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大家會點揀? 優劣在那裡?

Lily2003  捨得  一定係 FF好 !  發表於 14-10-25 17:54

男爵府

引用:大家會點揀

原帖由 seenfu 於 14-10-23 發表
Fx 畫質較好嗎?

洋房

回覆:高階APS定入門full frame

The picture quality of Full Frame camera is generally better in particular in capturing shot with shallow aperture!

洋房

However, Full Frame camera should better be coupled with high quality lenses! That said, the total expenditure will be much higher.

大宅

引用:大家會點揀

原帖由 seenfu 於 14-10-23 發表
幾年前我由APSC轉左用FX (Nikon D700) , 但係好快就後悔,之後轉返落APSC (Nikon D300s, Canon 7D) , 最後再轉用M43 (E-M1) , 總算得到我想要嘅野。

對於唔係搵食嘅用家,我覺得一部可以令你容易啲操控同容易啲俾到清晰影像你嘅相機,遠比一部提供多餘質素俾你嘅相機實際。

對我黎講,FF單反嘅缺如下
1) 機身重鏡頭重,帶出街嘅意點慾低哂
2) 以而家嘅FF單反黎講,對焦系統基本上只Cover畫面中央,有時無法將主體放入對焦點。 但假如以先對焦後構圖方式,又因FF景深淺的關係很多時都無法精準對焦,畫面鬆軟。

Sony A7系列算係一個新里程,但係呢一代仲未到位,睇埋之後發展再諗諗。

chan803    發表於 14-11-26 13:59
差~

男爵府

引用:Quote:原帖由 seenfu 於 14-10-23 發表大家

原帖由 ReadOnly 於 14-11-23 發表
幾年前我由APSC轉左用FX (Nikon D700) , 但係好快就後悔,之後轉返落APSC (Nikon D300s, Canon 7D) , 最後 ...
有point

大宅

其實玩到 FF ,對焦技巧應該唔係大問題。如果無咁熟手,咁其實亦都無必要買 FF,搵部好少少的傻瓜機仲好。

好同意樓上講,最緊要知道自己想要乜。想要 FF 的質素,定係 M4/3 的輕便,其實可以好大分別。我都識人好貪心,乜都想要,結果就係乜牌子乜機都有……

大宅

回覆:dogfish_ 的帖子

既然樓主問得高階APSC定係入門FF,我諗都係不出幾個models架啫

高階APSC而家似乎得返7D2一部,D300s太舊,D7100未算叫高階。 入門FF應該都係6D, D610呢兩部啦。

機能黎講,7D2當然強得多,對焦同追焦響上一代已經做得好好,OVF以APSC黎計又大又光,如果係拍生態或者運動類應該有明顯優勢。 D610同6D, 機本上除左個Sensor之外嘅其他指數全輸,拍静態或棚拍冇問題, 但要追周圍走周圍跳嘅小朋友就有啲難度。

講到尾,都係要睇樓主有咩要求,FF嘅畫面純淨度一定比Crop機好,但畫面純淨度不完全等如畫質,而家嘅FF Lens好多邊位勁差,呢樣野Crop機嘅鏡普遍都做得比較好,如果真係對畫質要求好高,就要預左金錢同體力嘅附出先得。

差~

大宅

EFS 鏡頭選擇唔多?

大宅

回覆:多多慶 的帖子

EFS鏡唔算少,不過多數都係Low-end model

差~

複式洋房

ReadOnly 發表於 14-11-23 23:47
幾年前我由APSC轉左用FX (Nikon D700) , 但係好快就後悔,之後轉返落APSC (Nikon D300s, Canon 7D) , 最後 ...
FF景深淺 !?
呢個應該係鏡頭問題

大宅

引用:Quote:ReadOnly 發表於 14-11-23 23:47 幾

原帖由 bean2bean 於 14-11-26 發表
FF景深淺 !?
呢個應該係鏡頭問題
當然鏡頭會影響景深,但Crop factor會影響視角,而響等效視角下面黎講FF嘅景深係比Crop機淺嘅。

差~

男爵府

Sony就出A7 mark II

男爵府

引用:Sony就出A7+mark+II +

原帖由 Streetboy 於 14-11-27 發表
Sony就出A7 mark II
可能呢個先至係一步到位之選

男爵府

引用:Quote:ReadOnly 發表於 14-11-23 23:47 幾

原帖由 bean2bean 於 14-11-26 發表
FF景深淺 !?
呢個應該係鏡頭問題
你無聽過有關理論?

大宅

引用:Quote:原帖由 bean2bean 於 14-11-26 發表F

原帖由 wendybruce 於 14-11-28 發表
你無聽過有關理論?
其實話影響景深嘅應該係鏡頭呢個講法係啱嘅,因為同一支鏡頭,放入FF定Crop機,佢個光圈同景深都係唔會變嘅,改變嘅只係視角。

之但係視角影響構圖,如果想要得到同樣嘅構圖,響FF同Crop機上面就唔可以用相同焦距嘅鏡頭,假設兩支鏡頭嘅光圈一樣,就會得出FF嘅組合會有較淺景深嘅情況。

差~

大宅

引用:Quote:原帖由 Streetboy 於 14-11-27 發表S

原帖由 seenfu 於 14-11-28 發表
可能呢個先至係一步到位之選
A7 mk2 已經有preview, 睇落都係未到時候。

差~

男爵府

引用:Quote:原帖由 bean2bean 於 14-11-26 發表F

原帖由 ReadOnly 於 14-11-26 發表
當然鏡頭會影響景深,但Crop factor會影響視角,而響等效視角下面黎講FF嘅景深係比Crop機淺嘅。

...
你講果d係咪鏡頭旣vignetting?四角黑色果d情況?

大宅

引用:Quote:原帖由 ReadOnly 於 14-11-26 發表當

原帖由 tenkamuteki77 於 14-11-30 發表
你講果d係咪鏡頭旣vignetting?四角黑色果d情況?
唔係啦。

舉個例,用Nikon Fx同Dx單反配70-200mm鏡頭,zoom到150mm, 開盡2.8光圈,相機與被攝物距離不變:

無論你用Dx定係Fx, 個景深其實係一樣,但因為Dx只會俾到畫面中央部分嘅影像你,如果你用Dx而又想得到同Fx響150mm相同嘅構圖,就只可以將支鏡Zoom返去100mm, 咁就可以有相同視角,呢個時候你會發現景深係深左,但唔係因為Sensor大小問題,而係支鏡頭嘅實際焦距唔同左(150mm vs 100mm)嘅原因。

差~

男爵府

引用:Quote:原帖由 tenkamuteki77 於 14-11-30

原帖由 ReadOnly 於 14-11-30 發表
唔係啦。

舉個例,用Nikon Fx同Dx單反配70-200mm鏡頭,zoom到150mm, 開盡2.8光圈,相機與被攝物距離不變: ...
明白,唔該曬你咁詳細旣解釋呀。

首頁

尾頁

跳至