論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我菲傭黎左我屋企10天,對我manner ok架,清潔都幾好,只係餵阿bmilk既時候無乜心機,婆婆教佢,佢又話返婆婆只係湊過1個小朋友(即係我),而佢湊過4(佢自己生既bb)

婆婆同佢溝通唔到,因為婆婆唔識英文,佢又唔識中文。有時婆婆叫佢做野佢又唔明,跟住佢就表現出好唔耐煩既樣。仲有好鐘意sms,幾分鐘就打一個sms

黎左幾日,見到佢周身好,佢同我講話係skin sensitive,早2日仲紅到一撻撻,我叫佢睇醫生。

琴晚我問佢醫生點講,佢哭訴話佢有高度傳染既皮膚病,又話自己陰道好,仲想除條褲比我睇。佢話見我地屋企人對佢咁好,唔想欺騙我地。醫生話建議佢唔好touch bb,同麻會傳播比同屋住既人。佢話叫我諗下,仲想唔想繼續請佢。
我話我會比返一個月糧你,另加機票比佢走,同麻叫佢唔好唔開心。佢跟住問我,醫生話大約食3個月medicine就可以好返,到時我可唔可以再係菲律賓請返佢。我話到時我地再contact

今朝我叫我阿媽再帶多次佢去睇返同一個醫生,並叫醫生用電話同我講佢係唔係真係咁嚴重。結果醫生話佢呢d係普通既皮膚病,唔會傳染。另外,菲傭係有尿道炎,亦唔會傳染比人。

我問醫生,你係唔係好清楚咁同我菲傭講解佢既病,醫生話係。

如果你係我,你地會點做呀??

男爵府

回覆 #1 christineyhng 的文章

100% 你个工人玩野! 想你赔机票同人工等她走人!

题外话, 你个工人同婆婆讲话的态度非常差 - "佢又話返婆婆只係湊過1個小朋友(即係我),而佢湊過4個(佢自己生既bb)。"敢得罪我呀妈, 必炒!
:-D :-D :-D :-D

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 christineyhng 於 08-3-6 14:54 發表
我菲傭黎左我屋企10天,對我manner ok架,清潔都幾好,只係餵阿b飲milk既時候無乜心機,婆婆教佢,佢又話返婆婆只係湊過1個小朋友(即係我),而佢湊過4個(佢自己生既bb)。

婆婆同佢溝通唔到,因為婆婆唔識英文,佢又唔識中文。有時 ...

佢分明講大話想你炒佢。你咪睇吓佢食佐藥有沒有改善 (皮膚病), 如果醫番好咁就吾駛炒啦。

大宅

好媽媽勳章

原文章由 christineyhng 於 08-3-6 14:54 發表
佢哭訴話佢有高度傳染既皮膚病,又話自己陰道好,仲想除條褲比我睇。

大宅

feed bb冇耐性,sms,冇大冇細話paupau,仲要講大話嚇妳証明佢黎玩唔係做野,快啲送佢走啦!

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 flyingmom 於 08-3-6 15:21 發表
feed bb冇耐性,sms,冇大冇細話paupau,仲要講大話嚇妳証明佢黎玩唔係做野,快啲送佢走啦!

咁益佢?來佐10日打個轉就補1個月比佢走?

大宅

各位,因為之前個菲傭比呢個更無大無細,所以相比之下,呢個已經好好了。之前個菲姐都唔係我炒佢,係佢自己走,佢係south korea找到工。但走了之後,我才發現她借了2間財仔,而家財仔黎追數。

呢位菲姐呢,頭先醫生先係佢面前打比我,同我講佢d病情,話佢無事。轉頭又同公公講話醫生話佢唔再適合做女傭,因為會傳染病毒。佢係想我炒佢,比一個月人工佢,定係有被害x想症

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

咁快就博咀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

古靈精怪早D請佢走啦!

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

100%同意, 佢跟本就想走, 唉, 有個老人家"目及"住佢....
原文章由 502 於 08-3-6 15:07 發表
100% 你个工人玩野! 想你赔机票同人工等她走人!

题外话, 你个工人同婆婆讲话的态度非常差 - "佢又話返婆婆只係湊過1個小朋友(即係我),而佢湊過4個(佢自己生既bb)。"敢得罪我呀妈, 必炒! ...

男爵府

原文章由 christineyhng 於 08-3-6 15:28 發表
各位,因為之前個菲傭比呢個更無大無細,所以相比之下,呢個已經好好了。之前個菲姐都唔係我炒佢,係佢自己走,佢係south korea找到工。但走了之後,我才發現她借了2間財仔,而家財仔黎追數。

呢位菲姐呢,頭先醫生先係佢面前打比我 ...

搏炒格. 香港10日遊仲有個幾月人工, 幾正.

子爵府

我唸你呢個係職業工人, 即係嚟香港旅遊果種. 如果你家有人幫你睇BB 既, 我覺得你應該出信叫佢做多一個月, 另比機票佢走, 唔好益佢. 你話佢知, 你同先生都有呢D 所謂病, 可能係你地傳染比佢既, 如果佢唔想再嚴重D既, 叫佢自己RESIGN , 比番1個月糧你囉. 呢D 正PK工人!!
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

叫佢自己resign, 或者同佢講, 如果有醫生證明佢唔適合當女傭, 你炒佢都唔洗補錢, 大下佢......佢無心做留佢o係度都無用!
如果樓主炒佢後, 記住o係度公開佢d資料(部分打交叉), 咪等佢握錢握得咁容易!

大宅

講得好 最緊要係你同阿sir都有病, 仲好嚴重添, 你講到咁誇張, 隻衰野實知道你玩返佢

原文章由 yenho 於 08-3-6 20:45 發表
我唸你呢個係職業工人, 即係嚟香港旅遊果種. 如果你家有人幫你睇BB 既, 我覺得你應該出信叫佢做多一個月, 另比機票佢走, 唔好益佢. 你話佢知, 你同先生都有呢D 所謂病, 可能係你地傳染比佢既, 如果佢唔想再嚴重D既, ...

大宅

琴晚我同佢講,醫生話你無事喎,d病唔會傳染,咁你可以放心係到做啦
菲:我呢2日or得好少尿(因為佢有尿道炎)
我:醫生話你食1wk medicine之後,情況會改善。1wk之後你再去睇醫生啦
菲:我尿道炎影響到尾龍骨好痛,無辦法再集中精神
我:咁你想返菲律賓??
菲:yes

今朝,我叫佢自己寫resign letter,effective day係今日。咁我係唔係可以追討佢一個月欠薪?? 或者,佢呢10日係到做野,我係唔係可以唔駛出糧比佢? 因為佢仲欠我一個月糧??

大宅

今朝,我叫佢自己寫resign letter,effective day係今日。咁我係唔係可以追討佢一個月欠薪?? 或者,佢呢10日係到做野,我係唔係可以唔駛出糧比佢? 因為佢仲欠我一個月糧??
Yes, you should ask her to pay 20 days compensate salary to you, but you need to buy her a return ticket. You must get her resign letter first.

男爵府

佢肯辭職就好囉, 最怕佢玩野搏炒咋, 小心呀.

水晶宮

佢肯自動辭職,你執番身彩啦.
一定要收到佢封辭職信先呀.
同埋叫agent幫你手啦,睇清楚一切有無破綻添呀!

複式洋房

呢種衰人,騙我地D血汗餞, 唔好比好日子佢过

首頁

尾頁

跳至