跳至

首頁

尾頁

大宅

今朝去咗威爾斯照3D, 其實3D同4D有咩分別呢 ?

大宅

BK Milk勳章

我3/3都去左威記照2d結構, 之後姑娘打黎話而家有3d試驗,唔係bb有問題,問我參唔參加, 已book左下週星期五試, 我都想知3d有咩唔同?~~

大宅

我都係喎 ~
有冇人知3D同4D有咩分別呢

別墅

我29/2在威院照了3D, 成個過程其實同照一般U/S無什麼分別,只係去到醫生想要的資料地方, 她就會CAPTURE那個畫面,然後以電腦的技術轉做3D立體影像比我睇, 最後醫生都比了3張看到BB個樣的3D相給我, 不過佢好大意, 我後來發現其中2張唔係我個B嚟.
以我所知C+的4D, 是在你看的過程都是立體影像的, 而且照片的立體感會真實D.
不過在政府唔駛 ,看到張3D我都好滿足嘞.

大宅

BK Milk勳章

O~~竟然有相~~,

大宅

我今日都去左照 3D 呀!! 我覺得好立體, 見到呀 b 個樣, 不過唔太清楚, 因為佢成日搵隻手放在臉上, 一係就個面貼住個胎盤, 我起身行左一陣再照又係咁, 食埋個 tea 番去再照都仲係咁, 最後終於都放棄喇, 不過都攪左成個半鐘, 所以都好滿足喇!!

我都有問可唔可以 print 張相比我, 都 ok 喎, 比左 2 張我~ 嘻嘻~~!! 我估係o的醫學生做功課, 所以勁有心機照呀!! 我都好 appreciate 佢呀!

大宅

BK Milk勳章

我14號先再照3d, 好開心聽你地講會有相, 我想俾我老公睇bb, 因為佢未能陪到我一齊去照.

別墅

政府醫療真係一流.
今日聽收音機,上年有約20,00新嬰來自來地父母,增加驚人,來港產子目的取公援,取福利,全家移民......取更多港人資源,愈聽愈氣憤,對這些內地人充滿歧視.
可以有2張免費,上次要我交$290先有一張A4紙BB相.

複式洋房

係威爾斯照要幾多$$$?同要幾時預約ga?? thx!!

洋房

係QE, 刀無依野做. : (
唔好話要求比張相您, 照刀無得照.

原文章由 poohwong 於 08-3-10 23:41 發表
政府醫療真係一流.
今日聽收音機,上年有約20,00新嬰來自來地父母,增加驚人,來港產子目的取公援,取福利,全家移民......取更多港人資源,愈聽愈氣憤,對這些內地人充滿歧視.
可以有2張免費,上次要我交$290先有一張A4紙BB ...

大宅

原文章由 KINKI118 於 08-3-11 01:16 發表
係威爾斯照要幾多$$$?同要幾時預約ga?? thx!!

威爾斯照要 3D 唔洗錢 ga~ 我上次覆診時, 個姑娘幫我 book 超聲波, 我問係唔係結構, 佢話係, 仲話方便我不如 book 去北區醫院做, 咁我話 ok 啦, 冇問題.

之後到北區醫院照完結構, 姑娘話走得, 咁我多問一句, 就問"咁下次幾時有得再照普通o個o的超聲波?", 因為我諗 even 冇得成日照, 2-3 個月後先有, 咁都應該 book 定個期比我 ga ma, 但係佢話冇 ga 喎~ 咁我就話 "哦~ 唔該哂!" 我估可能 book 期唔係佢o既工作範圍之內, 所以我都諗住走喇.

點之佢突然問我, 威爾斯有得照 3D, 你照唔照丫? 不過係用來做研究o既, 你做唔做? 我就話好, then 佢話會叫人打電話比我再約時間啦! so, 其實都一舉兩得, 我可以睇到呀 b, 佢地又可以用來研究/做功課.

別墅

在威爾斯照3d唔駛 嫁, 不過唔係當一般檢查, 所以唔係人人有得做, 我都係照完結構後, 醫生問有冇時間做3d, 我梗係 飯應啦, 咁佢聲明這並不是檢查, 只是作為收集數據同研究用途的,就幫我約了過幾日後做。
如果有媽咪在威爾斯產檢, 就不妨多口問多句。

別墅

原文章由 maymay1973 於 08-3-11 10:26 發表
係QE, 刀無依野做. : (
唔好話要求比張相您, 照刀無得照.

對呀,QE係百無呀,
結構性無,U/S無,
乜都無,無人性呀,
我家陣終於知點解唔係咁多人去QE呀
不過我知得太遲呢

複式洋房

你們就好la~我3/10 去完聨合照完結構,但只係姑娘自己先明先看到她完全沒有同我和我老公講解下~仲要收$60~我上一個係係廣華生完全唔駛$$~o的姑娘仲講解得好好tim~真係唔明政府都間間唔同~真後悔去聯合生呀~現在仲轉往健康院產檢~

別墅

原文章由 littleangelbaby 於 08-3-14 13:53 發表
你們就好la~我3/10 去完聨合照完結構,但只係姑娘自己先明先看到她完全沒有同我和我老公講解下~仲要收$60~我上一個係係廣華生完全唔駛$$~o的姑娘仲講解得好好tim~真係唔明政府都間間唔同~真後悔去聯合生呀~現在仲轉往 ...

$60是診斷費嗎?那麼當然要付啦!不是人人可以安排照結構,妳已經幸運了.
如果認為$60不值的話,下次不要去做檢查了,不用後悔.
另一個選擇去看私家吧!

別墅

原文章由 poohwong 於 08-3-14 17:43 發表

$60是診斷費嗎?那麼當然要付啦!不是人人可以安排照結構,妳已經幸運了.
如果認為$60不值的話,下次不要去做檢查了,不用後悔.
另一個選擇去看私家吧! ...

比$60當然要付啦,但人地的姑娘都會講解下!!但這間就無,照完和無照無分別!!全個懷孕期政府就只提供一次超聲波~我地o的立稅人比o的$就是得o的這樣服務!!!!去看私家唔駛你說都會,唔係就等如大陸o的無醫療情況下生bb似的~只有聽心跳就會知bb健康嗎?

洋房

hi joey,
係拉, 真係有唔開心架, 威院好似嘜都有, 就無. : (
您係咪都係起生呀 ? 我仲未決定起生定法國生,要下個星期四前決定, 因為法國要落訂留床位? 唉...好苦腦....

原文章由 joeykeiko 於 08-3-13 18:35 發表

對呀,QE係百無呀,
結構性無,U/S無,
乜都無,無人性呀,
我家陣終於知點解唔係咁多人去QE呀
不過我知得太遲呢

洋房

hi joey,
係拉, 真係有唔開心架, 威院好似嘜都有, QE就無. : (
您係咪都係起QE生呀 ? 我仲未決定起QE生定法國生,要下個星期四前決定, 因為法國要落訂留床位? 唉...好苦腦....

... [/quote]

子爵府

唔好意思,我路過,我係0704mama,bb1歲啦.其實公立e院以前都冇超声波架啦,个个咪又係咁生.我係廣華生.有次个houseman帮我照,只此一次.佢話其實聽心,磅重,度肚已知bb合唔合標準.以前d人大肚边有咁多擔心.反而依家知多d可以睇多d重唔放心.總之有能力又想知多d咪睇c+囉,否則政府e院都ok架.有次有對夫婦係我前一个,睇咗成45mins,底啦瓜,其實1d都唔好,係bb出事,所以政府e生叫你做得嘢越少=bb越ok.放心啦

首頁

尾頁

跳至