跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

須要打流感疫苗嗎?

12-36個月的小朋友須要打流感疫苗嗎?
如打開是否年年都要打?

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 helentanghy 於 08-3-6 16:31 發表
須要打流感疫苗嗎?

如打開是否年年都要打?

大囡年年都有打, 細囝啱啱今年開始打, 之後來緊十月底會再打.

男爵府

多拉A夢 : 你大囡打完係咪無咁易感冒呀 請快答

原文章由 Doraemon_ng 於 08-3-6 22:13 發表

大囡年年都有打, 細囝啱啱今年開始打, 之後來緊十月底會再打.

男爵府

而家流感針好缺貨, 我都係先比 $, 下個星期先有得打.

複式洋房

hi shirley,好久不見!

紀穎上年11月同12月打咗流感針 (人生中第一次係要分開打兩枝既),touch-wood到現在都好ok。相反我都有打,但係就中咗兩次招,今次仲病到失聲tim......
原文章由 shirleytong28 於 08-3-10 18:03 發表

大宅

我都巳經同軒軒豬去dr.度打咗, 雖則依家d流感部分巳變種, 但都可以防到部分流感, 唔怕一萬, 最怕萬一, 都係打咗安心d!! touch wood 軒軒到家吓都o.k. 冇病冇痛!

原文章由 helentanghy 於 08-3-6 16:31 發表
須要打流感疫苗嗎?

如打開是否年年都要打?

男爵府

你搬左未呀 我地321去錦田郊遊呀 不過對你黎講又真係好遠既 下次或者攪多次赤柱之旅啦

原文章由 jancile 於 08-3-11 13:03 發表
hi shirley,好久不見!

紀穎上年11月同12月打咗流感針 (人生中第一次係要分開打兩枝既),touch-wood到現在都好ok。相反我都有打,但係就中咗兩次招,今次仲病到失聲tim...... ...

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 shirleytong28 於 08-3-10 18:03 發表

講真, 佢出世咁耐, TOUCH WOOD都係發過一次感冒. 仲要係差不多一歲時(近清明節)發的. 個次因未夠秤, 無打到. 個年十月底, 就開始打, 一年打一次.
係咪真係打左針, 唔發, 我就唔知.
但佢醫生話, 打左針, 唔會唔發, 只係因流感導致其它死得人既病, 就無份啫!
而我兩隻怪獸, 就成日因鼻敏感去見醫生.
聽呢個醫生講, 流感都應該差不多係尾聲, 而家打, 都未必會用到.

男爵府

但佢醫生話, 打左針, 唔會唔發, 只係因流感導致其它死得人既病, 就無份啫!------咁係咪即係打左 就唔會發生屯門三歲同七歲果位小朋友既情況

原文章由 Doraemon_ng 於 08-3-11 13:32 發表

講真, 佢出世咁耐, TOUCH WOOD都係發過一次感冒. 仲要係差不多一歲時(近清明節)發的. 個次因未夠秤, 無打到. 個年十月底, 就開始打, 一年打一次.
係咪真係打左針, 唔發, 我就唔知.
但佢醫生話, 打左針, 唔會唔發, ...

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 shirleytong28 於 08-3-11 13:55 發表
但佢醫生話, 打左針, 唔會唔發, 只係因流感導致其它死得人既病, 就無份啫!------咁係咪即係打左 就唔會發生屯門三歲同七歲果位小朋友既情況

yes!
其實打左針, 仲要搞好小朋友既抵抗力, 就無事啦!

民房

老婆係護士,佢係疫苗fans,每年都同全家人打。
其實唔駛打開就每年都打嘅。不果打係好過無打。而且最好全家人打,因為好多時病係由我哋感染先再傳俾BB嘅。佢打咗我哋大人無打嘅話,佢都有可能會因為我哋病佢都會病埋,始終我哋同佢相處時間耐,佢啲抵抗力可能只能應付少量病毒,咁嘅話佢都會病架。

如果屋企有Helper,記住都要佢注射埋疫苗呀!
熊猫爸爸

首頁

尾頁

跳至