在職全職

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jlam 發表於 14-10-25 23:37
吓 .... 呢d其實我直頭唔會去見。你做marketing? Marketing 唔可以做細公司,見的事物層次唔同,好難返轉頭 ...
我唔知佢公司係咁, 直至佢send 地址比我先知咋..

水晶宮

畀面勳章

引用:中資上市公司,香港office,可以真係得一個

原帖由 jlam 於 14-10-25 發表
中資上市公司,香港office,可以真係得一個人,同人地share office架

我由多年大公司經驗,轉左去間細公司 ...
咁真係要做落先知,中資係咪唔易做??

水晶宮

畀面勳章

回覆:好無聊的見工分享

admin 好多工睇落都啱做但又唔多啱, 好矛盾

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

snownik 發表於 14-10-26 00:21
admin 好多工睇落都啱做但又唔多啱, 好矛盾
admin睇似好易, 不過真係冇廁紙, 塞廁所都要整

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+jlam+於+14-10-25+發表中資上

原帖由 snownik 於 14-10-26 發表
咁真係要做落先知,中資係咪唔易做??
我自己唔鍾意,工作細節上,同外資/港資公司唔太相同,我自己覺得唔喜歡,但是,福利係唔錯的,咩交通津貼,食飯津貼,衣服津貼,多架,仲一年比一手股票,都開心架,津貼多係點解呢?因為好多時,高層員工都係有黨背景,黨呢,又規定左果d人人工不能夠多過幾多,於是,佢地人工就低,福利就多,福利計計埋埋,分分鐘多過份人工。咁我地香港人又好特殊,去到senior level,逗香港standard人工,同時有各式benefit,都好好架。但是,我自己唔歡喜工作上的細節,三年都覺得融入唔到。

而一人中資背景有料到公司,一般,會出現在甲級地段,甲級寫字樓,因為佢地要用間office黎威,我正正有朋友仔,真係自己一個人做間listed co香港office,乜都要做,人工高,但非常悶。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:snownik+發表於+14-10-26+00:21+admi

原帖由 good_pig 於 14-10-26 發表
admin睇似好易, 不過真係冇廁紙, 塞廁所都要整
嗱,所以呢點,又同office location 有著重要關係。例如響exchange square,HK land 做management,塞廁所,廁所有冇廁紙,絕對係HK land 責任,admin 唔需要管架,打個電話去管理處咋嘛。office box tissue 訂唔訂,一間大大地的文具supplier 就搞掂,呢d都係easily deal with 的,反而係關於人的投訴就麻煩d。呀a老花,request 大monitor,呀b個位又話太反光 ..... 呢d,involved 人的就會比較令人煩躁,要好tactful 處理好

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:jlam+發表於+14-10-25+23:37+吓+....

原帖由 good_pig 於 14-10-26 發表
我唔知佢公司係咁, 直至佢send 地址比我先知咋..
下次見到地址唔對路,想唔去,隔大半日打返去「唔好意思,我剛剛有offer啦」咪得囉,車錢都慳返。

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 snownik 於 14-10-26 發表咁

原帖由 jlam 於 14-10-26 發表
我自己唔鍾意,工作細節上,同外資/港資公司唔太相同,我自己覺得唔喜歡,但是,福利係唔錯的,咩交通津貼 ...
咁有咩做? 九龍區多唔多,如果近屋企我都會考慮

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 14-10-26 發表我

下次見到地址唔對路,想唔去,隔大半日打返去「唔好意思,我剛剛有offer啦」咪得囉,車錢都慳返。

...
都係好方法

水晶宮

畀面勳章

呢輪見好多保險請pa, 惡唔惡做,見返5日工幾
依家揾返九龍/新界區5天工作, 港島車資實在太貴啦

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+jlam+於+14-10-26+發表我自己

咁有咩做? 九龍區多唔多,如果近屋企我都會考慮
做乜野,睇係乜野post,不過,佢地好多野,我覺得不必要,例如開會述職,講你近來做緊乜,但要有一段好大鑊的開場白,「多謝xx領導給予機會,多謝xx部門全體積極配合 .....」講幾粒鐘都到唔到重點。開完會,正常都出minutes 大家有follow up 工作,佢地唔喜歡,佢地覺得你追佢,覺得感受唔好。但,講到遊船河,全公司返大陸體檢,或者招待其他省份同事來港交流,呢d唔productive 野,佢地好積極架,我覺得,大家唔同channel,唔match。公司好喜歡我架,加人工留我架,同事都唔差,但是,係覺得個career path 局限左。我好衰,三年放兩次產假,完全係冇面色要睇,因為,我做投資者關係,果幾年,股價上揚,好得老闆歡心。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:呢輪見好多保險請pa,+惡唔惡做,見返5日工

呢輪見好多保險請pa, 惡唔惡做,見返5日工幾
依家揾返九龍/新界區5天工作, 港島車資實在太貴啦
唔惡做,我有朋友仔做AIA 定AXA,五日工,官塘返工,幫老闆跟客人保費, claim 之類。準時收工,人工萬鬆d,放工早到可以去買送煮飯。咁呢個行業,好睇老闆係咪top sales,下線sales跟住d人醒唔醒,醒而識做,就好做,蠢而孤寒就受氣囉

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 snownik 於 14-10-26 發表咁

做乜野,睇係乜野post,不過,佢地好多野,我覺得不必要,例如開會述職,講你近來做緊乜,但要有一段好大鑊 ...
都要你做到野先會留

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 snownik 於 14-10-26 發表呢

唔惡做,我有朋友仔做AIA 定AXA,五日工,官塘返工,幫老闆跟客人保費, claim 之類。準時收工,人工萬鬆d, ...
睇彩數

寶石宮

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 14-10-26 發表我

...
我當練習見工,收下行業既風,都冇壞既

複式洋房

good_pig 發表於 14-10-25 10:57
只可以講,我做既野,老闆既朋友可以接觸到,佢既朋友加鹽加醋,老闆惱羞成怒

...

全部都是自家人(除了你), 緊要搵個外人揹黑鍋啦!

寶石宮

光光 發表於 14-10-27 09:29
全部都是自家人(除了你), 緊要搵個外人揹黑鍋啦!
惱羞成怒呢家野好難講...佢覺得攪成咁.100% 關我事, 我都冇辦法.

間公司係佢O既...就係咁簡單

複式洋房

good_pig 發表於 14-10-27 10:04
惱羞成怒呢家野好難講...佢覺得攪成咁.100% 關我事, 我都冇辦法.

間公司係佢O既...就係咁簡單

冇錯, 咁做是公司蝕底, 呢班人蝕底唔洗可憐!

禁止訪問

寶石宮

kakubb 發表於 14-10-31 00:55
我見過一份,上到佢office打開門得張乒乓檯同部手提電腦。真係o晒咀
佢公司做乜架??

首頁

尾頁

跳至