家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

因為問sales 話,水流慢,污糟左用百潔布個d 刷洗下佢就可以繼續用。直至到刷洗完,d 水流都係慢既,就代表夠期。

但我上網爬文,見有人話sales吹水,你一刷完濾芯外層,佢d 水流就點都唔會慢架啦,但內裡的過濾層可能已一早已夠期,但你又唔知, 咁過繼續過濾d水,分分鐘仲污糟過未過。

男爵府

10 個月至一年

水晶宮

回覆:點可以知doulton 濾芯幾時夠期?

我唔會用夠期來形容, 外層陶瓷用來過濾雜質, 當刷去已阻塞的面層, 係可以再用, 而内層是 活性炭, 用來吸味, 當它飽和時便會失效, 但外層仍然有效地過濾雜質.

別墅

回覆:howmuch 的帖子

但其實內層先係最重要個part, 真係無其他方法知了嗎?

伯爵府

回覆:點可以知doulton 濾芯幾時夠期?

聽講話1年半,唔知啱唔啱

別墅

引用:我唔會用夠期來形容, 外層陶瓷用來過濾雜質

原帖由 howmuch 於 14-10-24 發表

我唔會用夠期來形容, 外層陶瓷用來過濾雜質, 當刷去已阻塞 ...
就係想知佢內芯幾時飽和。因為聽人講,其實水流慢,你洗左外層都已ok返。 如是者都唔知幾時內芯已飽和左而我又唔知仲繼續用。 咁d 水咪仲污糟?

水晶宮

引用:Quote:原帖由 howmuch 於 14-10-24 發表本

原帖由 kelvinwing 於 14-10-27 發表
就係想知佢內芯幾時飽和。因為聽人講,其實水流慢,你洗左外層都已ok返。 如是者都唔知幾時內芯已飽和左而 ...
内層活性碳, 是用來吸味, 飽和失效, 如果你大厦水有明顯異味, 你便可以察覺它失效, 如果失效, 都不代表濾芯會使水變得污糟. 外層零点幾微米過濾, 如果唔塞, 好多雜質 細菌都濾到, 我地運動場的 飲水機用的濾芯只是5 微米, 聽朋友講醫療用的是1微米, 所以我都念, 家用的要不要用到零点幾咁細.

大宅

洗唔洗經常要清洗內芯

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:洗唔洗經常要清洗內芯

原帖由 愛美一族 於 14-10-27 發表
洗唔洗經常要清洗內芯
要定期清洗

大宅

首頁

尾頁

跳至