母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

因早穿水,一定會不足34周出世,BB要住nicu, 無諗過會咁,E+BB住得一日得一日,想問一下有無媽媽仍可堅持餵到人奶?谢謝

吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

大宅

DHA勳章

我BB也是早產, 32週出世了, 到而家快3個月了, 仲係全人奶
你記住生完要盡早開始定時定後按摩胸部, 同刺激乳頭, 等快D上奶, 我果陣一上奶就每隔3個鐘泵, 慢慢就會越來越多奶~
同埋記住請教姑娘點按胸, 點手擠奶, 好有用

大宅

回覆:應該要早産了,可分享成功餵人奶經驗?

我b 31週3出世,而家七個多月,仍是全人奶

子爵府

回覆:catherineka2 的帖子

謝謝你,開頭BB係nicu 要日日帶奶嗎?有得埋身嗎?

吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

子爵府

回覆:smselmawong 的帖子

多謝鼓勵,請問BB住左幾耐E院?要日日運奶?

大宅

我B 28W4D 全人奶左8個月, 而家快10個月, 泵少左補1餐奶粉.
住左NICU 2個半月左右出院, BB係醫院吊胃喉約1個月左右便轉口餵,我就日泵夜泵雪冰奶帶去醫院或去開醫院座大半日泵2次奶先走.返屋企試埋身但唔太WORK.之後一路都泵....間唔時急先比佢埋身幾下.
你都要加油!

ho-liday  我會努的!  發表於 14-10-26 17:03

禁止訪問

子爵府

hi 老朋友,我第一胎bb 都在nicu 2星期,你邊間e 院? qe 有奶泵借,好鼓勵你帶奶餵bb 嫁\"

子爵府

ps 我就日日在家準時泵奶,當然上奶無埋身咁好但起碼勉強夠bb 食十一個月

子爵府

引用:ps 我就日日在家準時泵奶,當然上奶無埋身

原帖由 JASON1124 於 14-10-25 發表
ps 我就日日在家準時泵奶,當然上奶無埋身咁好但起碼勉強夠bb 食十一個月

...
tks ah 老朋友,尋晚生左啦,係联合,卅周幾,一陣會了解下点送奶,好想餵到,謝謝你

子爵府

引用:Quote:原帖由 JASON1124 於 14-10-25 發表p

原帖由 ho-liday 於 14-10-26 發表
tks ah 老朋友,尋晚生左啦,係联合,卅周幾,一陣會了解下点送奶,好想餵到,謝謝你

...
聯合都好鼓勵人奶的! 趁住唔駛湊bb 就手擠奶先

大宅

我bb都係聯合出世早產b, 33週出世,而家2個半月,住左兩星期醫院。我喺醫院嗰三日都係用手唧,唧到手軟都係1ml到,本來都好灰,到我一出院即刻密密泵,bb唔使一星期已經成功全人奶啦,所以你都加油

大宅

我bb都係聯合出世早產b, 33週出世,而家2個半月,住左兩星期醫院。我喺醫院嗰三日都係用手唧,唧到手軟都係1ml到,本來都好灰,到我一出院即刻密密泵,bb唔使一星期已經成功全人奶啦,所以你都加油

大宅

我都係聯合生架. 果度都好支持母乳.
D 阿姐定時叫醒人餵奶, 反正瞓唔到, 你可以去泵房忍痛泵奶, 然后可送到樓下比BB 食.加油呀!

子爵府

引用:我bb都係聯合出世早產b, 33週出世,而家2個

原帖由 cal_chun 於 14-10-26 發表
我bb都係聯合出世早產b, 33週出世,而家2個半月,住左兩星期醫院。我喺醫院嗰三日都係用手唧,唧到手軟都係 ...
多謝你,我第一次擠到0.4ml,跟住後勁不继,有D灰,己開始狂飲水同食飯。今日要出院,番屋企會試下用泵。

聯合配套上好支持餵人奶,最掂係半夜3点會加熱水,姑娘1对1睇你餵成点,你5怕自己个B嘈親人,大家半夜餵奶,熱哄哄,幾搞笑

姑娘叫我盡擠,即便一滴都會比BB飲,好激勵架

子爵府

引用:我都係聯合生架. 果度都好支持母乳.D 阿姐

原帖由 ritakmlee 於 14-10-27 發表
我都係聯合生架. 果度都好支持母乳.
D 阿姐定時叫醒人餵奶, 反正瞓唔到, 你可以去泵房忍痛泵奶, 然后可送到 ...
我都想,不過今日出院啦,多謝你鼓勵,我陣間問下先,當按摩都好

禁止訪問

回覆:ho-liday 的帖子

禁止訪問

回覆:catherine_cc 的帖子

子爵府

引用:幫助

原帖由 catherine_cc 於 14-10-27 發表
幫助
ok. 我會努力

伯爵府

回覆:ho-liday 的帖子

我都係聯合早產。
由day 2, day 3開始每3個鐘泵一次。
我出院時已經泵到40啦。

頭個廿日bb仲係nicu ,
我係屋企就係食瞓同泵。
每日去醫院餵兩餐,練習埋身後補奶粉再去泵。
(唔知點解佢當初話俾我知唔收街外奶,
我唯有係將屋企泵嗰尐做冰奶)

慢慢泵一次夠佢食兩餐。

因為之前勁多乃,我宜家返工激少都補到冰奶佢食。

出左院bb唔係身邊,上奶快好多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊