跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

湊 bb 湊到成個人散晒, 由朝忙到晚, 要餵奶換片, 而家老公放假都叫有個幫手, 遲下佢要返工時, 我又唔想阿媽再做多d 野, 得自己一個去湊就真係唔掂. 今日出一出去健康院就好似打仗咁, 有好多人, 但好似得我一個係本地人, 好多人企響條走廊 ar 住晒, 我地一開門由醫生房出黎, 但下一個媽媽就死都要塞入去先, 仲衰過去搭地鐵...

返左屋企1日, 我自己 d 藥又冇時間食, 傷口又冇時間去打理... 連餵奶時間都亂埋. 而家跟醫院咁整左個時間表去monitor 自己餵奶同埋 bb 大小便時間, 咁就好 d.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-3-7 04:53 編輯 ]

大宅

原文章由 bosch 於 08-3-7 00:49 發表
湊 bb 湊到成個人散晒, 由朝忙到晚, 要餵奶換片, 而家老公放假都叫有個幫手, 遲下佢要返工時, 我又唔想阿媽再做多d 野, 得自己一個去湊就真係唔掂. 今日出一出去健康院就好似打仗咁, 有好多人, 但好似得我一個係本 ...

唔知點解好似個個新媽咪都好似好busy..我就黎有chance感受啦!

bosch, 加油呀!

男爵府

到時我屋企有老公同99睇住, 但都好驚辛苦!!不過日子點都要捱過, 加油呀!!

子爵府

會架,湊bb真係幾辛苦,總之辛苦過返工,尤其是冇人幫,不過一定要預硬上,bb如果肯瞓,一定要爭取時間自己瞓!大家努力啦!

大宅

total agree!!

原文章由 bosch 於 08-3-7 00:49 發表
湊 bb 湊到成個人散晒, 由朝忙到晚, 要餵奶換片, 而家老公放假都叫有個幫手, 遲下佢要返工時, 我又唔想阿媽再做多d 野, 得自己一個去湊就真係唔掂. 今日出一出去健康院就好似打仗咁, 有好多人, 但好似得我一個係本 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

多謝! 而家每次起身就好似俾人毒打左幾獲咁, 加埋傷口痛動作慢, 不過見阿 b 健康同埋開始知佢 d 脾性, 都值得既.

大家都要加油呀!

複式洋房

borsh,

wa, taking care of bb is like "fighting war"!

every 3 hours (or even less):
cry - give milk - "so fung" to get the air out of stomach - change napkin - "so fung" again - "beg" bb to sleep .....

i have got very little rest and sleep, even worse than go to work!

I want to cry ar!

子爵府

係呀! 一個人湊bb真係非常非常辛苦‧
餵奶、掃風、換片、洗奶樽、沖涼、洗BB衫、
煲水......樣樣都要做‧
飲奶粉都好D,可以定時定量,知道BB需要後,安排各項工作‧
餵人奶........無法預備,亞b要食就餵‧

各位媽咪努力! 一定要爭取時間自己瞓多d!

大宅

我都覺得好攰呀,攪到人都好似火d,不過當然唔會係對住bb火啦,都係對奶奶火囉~~~
因為佢又極度唔贊成我餵人奶,bb初頭又唔係太肯食人奶喎,咁我咪對佢勁火囉,好彩bb而家都肯食人奶,咁先好d咋,不過我奶奶都仲係好想bb食奶粉囉~~~

別墅

小心 D 呀, 坐月如果唔好好咁養身, 日後手尾長, 寧願將 D 工作推俾親人做, 唯有由得佢地辛苦一個月 , 好過日後自己身子弱 , 有同事教路, 坐月 千萬唔好用得太多腰力 , 抱BB 動作雖則冇乜野咁, 佢地話後遺症大喔 , SO , 盡量唔好去抱BB- --坐月其間

原文章由 bosch 於 08-3-7 11:25 AM 發表
多謝! 而家每次起身就好似俾人毒打左幾獲咁, 加埋傷口痛動作慢, 不過見阿 b 健康同埋開始知佢 d 脾性, 都值得既.

大家都要加油呀!

複式洋房

Just use >1hour to put bb to sleep after drinking milk!!! Cry every time I put bb to bed, must hold her and walk around...

Really 散晒!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都已經俾bb嚴重摧殘到不似人形喇!!!
真係好好好好好好好好好(下刪一百字)攰....唔係講笑!成個人散晒......

最慘係晚晚半夜bb勁喊要人抱,好想唔抱佢由佢喊但係又唔得,嘈到我屋企人訓唔到冇精神返工.....喺醫院嗰時又俾d姑娘抱慣左佢,而家晚晚扭人抱,喊到你肯抱佢為止!

我都冇晒辦法喇........

瑪瑙宮

我個bb 又係夜晚至黎扭計, 嘈到拆天咁滯, 日晝就訓得好林. 佢仲好識揀時間黎喊, 當我準備好晒洗傷口 d 熱水, 或者準備食飯時, 佢就喊呀, 有時唔理佢就會靜一陣, 不過最後都係喊到嘈晒, 唔理佢唔得.

大宅

Dear 唏玥 & bosch

睇到你地錦講法,我都有少少驚!
只好希望我個曵B出世後會乖乖地啦:
你地係唔係餵人奶架?係窮媽媽or 富媽媽?!
anyway,祝BB晚晚瞓得好!

大宅

我個b好勁,
而家已經習慣幾點食奶奶,
唔洗我自己教鐘起身拍醒佢食~~~

民房

my baby cries for milk right after 15 mins i breast fed him. and i gave him some to comfort him but then he vomitted at the end. I guess he's eating too much~

大宅

真係感到身受,各位媽咪都係咁,我阿B第十日人仔,有排受呀。但一見到佢笑,咩都值得

瑪瑙宮

回覆 #4 一一朱 的文章

我餵人奶, 好彩係富媽媽.

尋晚bb 唔知做乜, 兩點幾叫醒佢食奶後, 一放落床仔度就喊, 又咀郁郁, 咪俾佢食奶, 之後放落床仔度又喊... 一直到而家都係咁.

而家我阿媽抱緊佢, 佢又靜晒. 阿媽話佢扭抱喎!

[ 本文章最後由 bosch 於 08-3-8 15:25 編輯 ]

大宅

阿B一扭抱就好麻煩,真係無得訓!

複式洋房

Now bb does not want to sleep after drinking milk, open eyes for 1 hour after milk. Just before falling asleep, bb open mouth and want to drink milk again! I sleep for only 4 hours every night. 成個人散晒

首頁

尾頁

跳至