跳至

首頁

尾頁

男爵府

Honestly, all babies will give mummy a hectic time during the first month.. Of course looking after he/she by yourself is even harder. The first month is the most difficult one but afterthat, when you see your baby growing healthly, it's all worth it. I'm still waiting for my baby to arrive to go throught all the sleepless nights again.

男爵府

honestly all babies will give mommies a hectic time during the first month but when you see he/she growing healthly, it's all worth it... I am still waiting for my 2nd one to arrive and am ready for the sleepless nights again.

大宅

我阿B都黃,你BB有幾多度先要照?宜家好成日都要返健康院CHECK黃~

大宅

cowhome, 我阿B都黃,你BB有幾多度先要照?宜家好成日都要返健康院CHECK黃~

大宅

cowhome, 我阿B都黃,你BB有幾多度先要照?宜家好成日都要返健康院CHECK黃~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

10個禮拜產假真係唔多夠. :;pppp:

別墅

我bb都有黃呀!~琴日check去健康院check
話佢有19度...20度就黃
今日一早再返去check18度
退左一度..所以唔洗去醫院...
我勁驚.因為佢要我去屯門醫院架
http://hk.myblog.yahoo.com/kwankwan_fish

子爵府

原文章由 bosch 於 08-3-12 15:46 發表
10個禮拜產假真係唔多夠. :;pppp:

係呀~ 10 Weeks 真係覺得少‧係亞洲其他地區既產假都比
香港多‧

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 PandaVV 於 08-3-12 20:12 發表

係呀~ 10 Weeks 真係覺得少‧係亞洲其他地區既產假都比
香港多‧

咪係囉.... 我而家開始擔心到返工時, 個傷口仲未好番呀. 有好多人生左成個月 d 惡露仲未清得晒...

男爵府

原文章由 cowHome 於 08-3-12 01:59 發表
我好彩暫時都未俾亞b食損乳頭, 但係佢因為細得滯, 啜奶唔夠力, 啜啜下就累, 加上佢又面黃, 佢個人就寧捨易眼瞓, 所以, 不論我夠唔夠奶, 佢都係食唔飽, 所以, 啲黃退極都退唔到, 搞到而家要入院照燈...

醫 ...

原來個個都一様gum辛苦架!!

係ar,面仔黄係因為bb大便少ar~~ 你pump住奶先la & 補住奶粉先la, 等bb d 面黄下降左先再埋身la~~
我bb 都仲有少少面黄架,所以要谷BB食密d,等BB多d 便便,gum d黄就会退架la~~ 
希望你bb早日回家,趁今晩休息多d la~~
[img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 tsangws 於 08-3-11 06:39 PM 發表
我係醫院第一次餵人奶時, 已經比阿仔啜到損左, 回家後更損到出血 ! 諗番起見到佢咀角有血的情境, 好嚇人! (佢食到超大力!我真係忍唔到啦!)
從此之後, 我無勇氣再埋身餵了....家陣我只係PUMP出來, 諗住
PU ...

um.....其實我都已經放棄左埋身餵.....
一來真係唔夠奶(我揸左成日都係得嗰1 oz咋),bb根本食唔飽
二來bb啜到我勁痛,兩邊都損晒 我跟足健康院個姑娘教我個餵法,佢都仲係啜到我好痛.....最後我都係選擇放棄,泵出黎俾佢食就算~

[ 本文章最後由 晞玥 於 08-3-12 21:04 編輯 ]

民房

我個b在3月5日出世, 我頭幾天都遇到你的問題, bb啜到我乳頭好痛,但你可以嘗試到健康院請教姑娘,去多幾次,比她們睇住你餵,從旁指導,我覺得好幫到手.
如果真係覺得比bb食人奶好大障礙,不妨用一兩天時間,每餐餵完人奶後補些奶粉,減輕自己的心理壓力.也可讓自己的乳頭休息一下.
你記住bb的飲奶有好多方法,最緊要媽媽舒服.
不用擔心,你已經做得好好.讓自己輕鬆一下,你會發覺事情會越來越好.
Good Luck.
原文章由 晞玥 於 08-3-12 21:02 發表

一來真係唔夠奶(我揸左成日都係得嗰1 oz咋),bb根本食唔飽
二來bb啜到我勁痛,兩邊都損晒 我跟足健康院個姑娘教我個餵法,佢都仲係啜到我好痛.....最後我都係選擇放棄,泵 ...

複式洋房

原來你同我的情況都一樣呢! 阿仔食到我又痛, 佢又唔飽, 真係大人同細路都咁難受................

二來bb啜到我勁痛,兩邊都損晒 我跟足健康院個姑娘教我個餵法,佢都仲係啜到我好痛.....最後我都係選擇放棄,泵 ...

別墅

原文章由 meimei333 於 08-3-12 15:08 發表

我見度度用的指數都唔同, 我健康院同威院都係用呢個...

我bb喺健康院check話有257度, 去到醫院篤腳仔話有265度, 咁要照日幾燈, 出院時回落到186度, 但係都係黃架, 要即刻約健康院第二日返去check住, 我下個星期一又要再去健康院呀!

男爵府

我都係放棄埋身当正餐,1日有2次埋身,但就不当係正餐!我就餐餐PUMP奶比bb,起埋我知bb食左幾多。E+毎次可以PUMP倒70ML 比BB~~
我BB星期2去健康院,check過面黄指数都係19,所以下星期一都要去健康院check多次!
[img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers

子爵府

亞B今日2week 3 days, 我依家【人奶】 + 補一次奶粉‧
現在亞B既飲奶時間都唔定,佢肚餓就餵佢,我自己起初都唔夠
奶比佢,要補奶粉‧

但係為左要亞B食人奶,要忍心,唔比佢食咁多奶粉,
一日最多一次奶粉(多數晚上才補),所以亞B 一日要食10次以上人奶‧

健康院護士話盡量比亞B啜多D,或者Pump D 人奶餵比亞B‧
埋唔到身食,Pump d 奶出來,餵比亞B都可以‧

大家努力!加油!加油!

大宅

好媽媽勳章

唉, 等我又講下先.....
我都好辛苦, 我隻b最愛夜晚先黎喊,
佢又比我奶奶搞到d食奶時間亂晒,
又係佢話bb喊唔好抱, 頂, 佢自己又抱,
又要話知餵人奶好, 但唔知佢食左幾多安,
成日都想幫我隻b餵奶粉, 有次見bb喊, 又無啦啦比左3安水bb飲, 真係比佢激死, 我同佢講健康院d姑娘話bb飲人奶唔洗飲水, 佢之後抱呀b同bb講話宜家你媽咪話晒事嫁, 麻麻唔話得bb嫁, 聽到我真係好唔開心, 我都知佢係為左bb好, 不過都唔係咁, 頭先我bb喊, 佢又抱走左, 話比我休息, 宜家我聽唔到我bb喊, 我以為bb訓左, 點知佢比左我bb食奶咀, 我好唔開心呀, 因為食奶咀對食人奶唔好, 我同左我奶奶講話唔好食, 因為d牙第時唔靚, 佢話以前佢都有比我老公食, 但係到左大d話唔比就唔比佢食, 之後我同佢講話bb唔食奶咀, 諗住佢會收手, 點知佢話, 佢係唔識食嫁, 係要教佢食, 宜家睇住個女向我奶奶到, 我好唔開心, 我唔知佢幾時又要我個女食奶咀, 幾時要佢食奶粉, 我個女好難得食人奶個動作岩, 但係宜家比我奶奶搞到d姿勢一日差過一日...

尋日我老公同我一齊去健康院, e生都話bb唔洗飲水, 我同我老公講聽唔聽到e生講, 仲叫佢返去同佢呀媽講, 點知我老公發我脾氣, 就係因為呢d事, 搞到我同我老公鬧交, 我真係比我奶奶搞到好唔開心.....我都知佢對我同bb好, 又煮野, 又幫我洗野, 又唔洗我做野, 但係睇住我個女咁樣, 我真係好想喊....

[ 本文章最後由 mr/ms@yuenBb 於 08-3-15 12:42 編輯 ]

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 師奶730 於 08-3-13 07:32 PM 發表
我個b在3月5日出世, 我頭幾天都遇到你的問題, bb啜到我乳頭好痛,但你可以嘗試到健康院請教姑娘,去多幾次,比她們睇住你餵,從旁指導,我覺得好幫到手.
如果真係覺得比bb食人奶好大障礙,不妨用一兩天時間,每餐餵完人奶後 ...

其實我次次餵完人奶都有補奶粉俾bb,我知佢真係食唔飽
不過我都係放棄埋身餵,用手揸出黎1oz 1oz咁儲起佢俾bb食
起碼我知道佢食到幾多
好多謝你既意見~:loveliness:

珍珠宮

原文章由 tsangws 於 08-3-14 12:39 PM 發表
原來你同我的情況都一樣呢! 阿仔食到我又痛, 佢又唔飽, 真係大人同細路都咁難受................

係呀....我地俾bb食到痛都唔緊要,最慘係佢食唔飽,我又唔知佢有冇食飽,去健康磅重一次輕過一次,心痛死我!

複式洋房

原文章由 mr/ms@yuenBb 於 08-3-15 12:37 發表
唉, 等我又講下先.....
我都好辛苦, 我隻b最愛夜晚先黎喊,
佢又比我奶奶搞到d食奶時間亂晒,
又係佢話bb喊唔好抱, 頂, 佢自己又抱,
又要話知餵人奶好, 但唔知佢食左幾多安,
成日都想幫我隻b餵奶粉, 有次見bb喊, ...

I know your feeling
There must be a lot of conflicts and arguement if your b is taken care by 99. Particularly your c6 being the "sandwich man" will not have good temper to you.

Put it this way, try to think in a better direction. Your 99 is very good ga la. I have friend her 99 is not willing to help at all (because her 99 is lazy) and also her 99 like boys more so does not really like her baby girl... Not to mention never help with the housework and never cook food to my friend la. Your 99 is not the worst case...

Try to think more openly to things...of course the best is your baby continue with mostly breast feed and not using "sucker" at all. But even if you can't persuade your 99, don't fight hard with her ar. You can see the older generation babies with all formular milk and always use suckers grow up well la...(your c6 was bought up by you 99 and is now very good ar)

"You can go to Rome using different route" - so there are different ways to take care of baby. Don't get too upset if your way is not strictly followed. Otherwise you will be very stressful. Of course the best is to follow your way, but your relationship with 99 is also important la. Try to communicate with her more. When you think backwards later, you will find out that your baby girl is still healthy and good even if she is taken care of totally by your 99!

I am looking after my b all alone. Nobody take care of my b to let me have better sleep ar! Enjoy your time and sleep more when your 99 is there.

首頁

尾頁

跳至