在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,要抱或坐BB車,有冇分享下?通常去到幾歲肯自己行?

水晶宮

引用:如題,要抱或坐BB車,有冇分享下?通常去到

原帖由 browneyebaby 於 14-10-24 發表
如題,要抱或坐BB車,有冇分享下?通常去到幾歲肯自己行?
係行得唔叻定點呀?我仔11個月已經識行同好肯行,一歲已經唔駛帶B車出街(去樂園同旅行先帶),出街出得耐,頂唔順,瞓咗先要抱

大宅

回覆:cherrieloy 的帖子

囡囡3歲識行,但唔肯行要抱,因為我唔夠力抱,所以用hip seat,但用hip seat 佢就一步都唔肯行,我條腿會麻卑好辛苦。試過由佢唔行佢就脆地,都冇佢辦法,因為要返學所以唯有妥協。

伯爵府

小朋友其他方面有無問題?

大宅

回覆:gk678 的帖子

智商冇問題,身體都冇問題

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔好用hip seat. 你辛苦時佢又慣唔駛行.

試下俾個公仔或者細既玩具俾佢, 叫佢邊行邊照顧佢, 或者袋住件小玩具同埋件玩具一齊行.

返學要預早d 時間, 唔可以因為趕返學而妥協. 或者激d 係遲到就由得佢遲, 等佢俾老師話 (當然老師可能會話埋你)... 我個仔朝早勁漏氣又周不時專登拖延時間, 我都係堅持要佢地行路, 有好心家長話車埋我地我都拒絕左.

另外, 多d 去公園, 俾佢多d 玩, 可以的話俾佢踩單車, 總之要練好d 腳部肌肉, 好力d 行就唔會咁懶.

男爵府

回覆:有冇3歲小朋友仲唔肯行

佢唔行咪由佢!都成3歲仲要抱?

大宅

回覆:bosch 的帖子

多謝你嘅提議,不過我真係唔知自己做唔做到,因為我個囡係勁堅持嘅小朋友(堅持要抱)。

別墅

引用:多謝你嘅提議,不過我真係唔知自己做唔做到

原帖由 browneyebaby 於 14-10-24 發表
多謝你嘅提議,不過我真係唔知自己做唔做到,因為我個囡係勁堅持嘅小朋友(堅持要抱)。

...
提早出門口, 比時間佢跪地

洋房

3歳其實都講道理架,同佢講媽媽好辛苦,抱唔到咁耐

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

browneyebaby 發表於 14-10-24 23:18

...
慢慢黎啦, 你要比佢更堅持, 否則只會係佢食住你, 咁你會仲辛苦. 唔一定係要硬踫硬, 有時同佢講道理, 或者刻意唔理佢, 或者氹下佢, 有時用獎勵方式, 有時真係要罰佢等等都有用, 總之乜野方法都要試.

你個囡仲玩唔玩, 玩湊BB?? 如果你屋企有d 玩具bb 車, 咁去公園時咪叫佢推埋玩具bb 車連公仔出街, 等佢自己行.

大宅

回覆:bosch 的帖子

係啊,真係要好俾耐性先得,同bb車hipseat say byebye!當距習慣行路就唔需要呢d嘢喇,我囡宜家2歲10個月,以前都系成日要抱,自從我收埋bb車,距無依賴就自己行喇。雖然開頭距唔肯,但都要堅持,唔好心軟。俾多d心機去引導距,讚許距,獎勵距,bosch的建議好好啊!

大宅

同意樓上姊妹既說話,佢懶慣左,扭下計媽媽就會抱只會令佢更加扭計,更加唔肯自己行。真係要同佢鬥耐力同埋一定要堅持條界線。講得出就要得到,例如話如果你唔肯我帶唔到你去公園玩,如果最後都唔肯行就真係唔好帶佢出去玩。用個後果去調教佢。我個仔個時都有段時間唔肯行,佢直頭坐在係條街度,我同佢講你係咪好累呀?咁我地一齊坐係度休息下。媽媽依家唔夠抱起你了,因為你已經好大隻了。等你抖夠我地再行。我真係會同佢鬥坐,等到佢肯起身行為止,佢知道再扭都無用。
同時可以用比賽去吸引佢行,例如鬥快到達屋企門口,或者叫佢追前面既麻雀等等。加油呀媽媽。

禁止訪問

回覆:Kitcwy 的帖子

男爵府

我仔3歲前都成日要我地抱或坐bb車,妹妹都唔俾,一定要佢坐,有時見佢行得耐都會俾下佢,但之後都會洗腦式不停講,你三歲大個仔架嘞喎,大個仔要行架嘞,bb車係bb坐架,你係小朋友黎架,未識行既bb先坐架,每做一次就講一次,慢慢佢都無再扭,當然有適應期,行得耐都會俾佢坐下,但而家多數都行好多,同多數我都揹阿妹唔拎車,無咩機會俾佢借機有得扭

男爵府

引用:Quote:原帖由 browneyebaby 於 14-10-24 發

原帖由 babiyuen 於 14-10-25 發表
提早出門口, 比時間佢跪地
very good advice!

水晶宮

BK Milk勳章

訓練返黎既
我就兩歲後無用過b車
直情車到訓著到站都一定要自己行
吾抱既
習慣黎架姐

伯爵府

叫佢行一段,甚至十步八步,行完勁讚佢,你好叻,行得好好呀咁……

水晶宮

帶佢去街行下,睇d佢鍾意睇既野得唔得呀?我個仔歲半,好鍾意去街,而家出街都唔肯上孭帶 會發脾氣

大宅

回覆:hellolo 的帖子

尼排佢連落地都唔肯,何況叫佢行,我真係唔識點敎佢

首頁

尾頁

跳至