自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實好多外國人都好好...
明知英文唔係我地主語言..
平常傾談會放慢D,亦唔會太著重我地用語果D...
真係最緊要明白,溝通到...

反而會笑人英文的...都係HK人多

大宅

引用:其實語文都是浸出來。初出來做野曾被一個吾

原帖由 familyking 於 14-10-25 發表
其實語文都是浸出來。初出來做野曾被一個吾識英文的老闆話我英文差,要我每次答客,要比另一个同事check才 ...
係,其實我會本住佢地明咪得囉嘅心態。

大宅

回覆:好開心,今日我比個英國鬼讚

有時我會同外國人開下玩笑。我會問佢 Do you know that \'Why everyday so many people die, you still alive\'. 其實我暗地裡駡緊佢…… 但佢又好認真咁答我 why…

複式洋房

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:有時我會同外國人開下玩笑。我會問佢 Do yo

原帖由 lu-ka 於 14-10-25 發表
有時我會同外國人開下玩笑。我會問佢 Do you know that 'Why everyday so many people die, you still ali ...

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:好開心,今日我比個英國鬼讚

我既英文係連溝通都唔得

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:有時我會同外國人開下玩笑。我會問佢+Do+yo

原帖由 lu-ka 於 14-10-25 發表
有時我會同外國人開下玩笑。我會問佢 Do you know that 'Why everyday so many people die, you still ali ...

俾你笑死

別墅

引用:我既英文係連溝通都唔得

原帖由 李豆豆 於 14-10-25 發表
我既英文係連溝通都唔得
大家咁話,我英文都好差得中五,係就係合格但一講呢,就咬到脷,唉…不過起碼外國人都聽得明,無話過我。

反而,有時出email...真係會俾上司捉錯處,係好灰,自問我都好努力去學,但文法呢樣野真係要時間,我錯左主動/被動,我都好唔開心

首頁

尾頁

跳至