自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

聯合國決定於 2008 廢除繁體 中文 Abolishment of Traditional Chinese

請救救正統中文吧!
現在全球才 28萬(?) 多人投反對票 … 我們要加油!.... 聯合國決定於 2008 廢除繁體 中文.

若成了 , 那每個中國人幾乎都得 學 簡體 字 ,想 想我們老祖先千年留給我們的姓名也將因簡體而 變形 , 中華文化遺 產的摧毀不僅發生在中國 , 也行將 全世界 , 可能以後要讀繁體字只能在日本 , 這 多諷刺呀! 想 了就可怕 ,請將這封信用力寄出去聯合國決定於2008廢除繁體中文,為了反對這項決定,請上網 投票 ( 現在全球才 40 萬多人投反對票…. 要加油 !.... )
請大家上網去投票吧,謝謝 !

投票步驟:
1. 點下方網頁進 入
2. 滑動轉軸到下方一點的地方 , 點Sign the petition
3. 填寫資料 (因為很 多人不會填寫英文資料 , 投票就會變少 , 請你看得懂英文 的朋友幫忙填寫吧 !)
4. 送出即成
5. 轉寄給其他朋友
http://www.gopetition.com/region/237/8314.html

[ 本文章最後由 牛奶仔 於 08-3-7 11:33 編輯 ]

大宅

投左喇~~~

別墅

signed too

原文章由 牛奶仔 於 08-3-7 11:23 發表
聯合國決定於 2008 廢除繁體 中文 Abolishment of Traditional Chinese

請救救正統中文吧!
現在全球才 28萬(?) 多人投反對票 … 我們要加油!.... 聯合國決定於 2008 廢除繁體 中文.

若成了 , 那每個中國人幾乎 ...

大宅

畀面勳章

廢繁體!跟本沒有這回事 (UN 一直用簡體字的!)

I heard of it last year and found below information:

"之前有咁既傳聞,亦有人向聯合國求證,唔係廢除,學之前有朋友話齋,聯合國何來有權去廢除繁體字?只係聯合國使用簡體字於正式文件上。真係以訛傳訛。

大家請不要以訛傳訛,

以下是聯合國秘書處發言人維馬(Brenden Varma)接受ETtoday書面詢問的回信原文:

--------------------------------------
The UN has been using simplifed (and not traditional) Chinese characters since the 1970s. That's when the official Chinese representation here switched from
Taipei to Beijing.

Since Beijing used simplified characters in its official communications, that's the form that was adopted by the UN.

The UN never used both forms simultaneously. So these reports about a switch to simplified characters that will happen in 2008 are not correct. We already use simplified characters.

If you have any further questions, feel free to call me.

Best regards,

Brenden Varma
Office of the Spokesman for the Secretary-General
United Nations, New York
More detail http://www.ettoday.com/2006/04/11/521-1927354.htm "

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

唉....做乜仲有人post呢個架....係假架!!!

侯爵府

不過...點解 UN 要用簡體呢...
中文字係由象形文字變出黎, 個個字都可以有意思解讀...
簡體簡到都唔知為咩... 唉...

珍珠宮

我唔知係真定假,所以我唔敢去簽名
原文章由 貝貝 於 08-3-7 11:47 發表

別墅

C 囉, 仲 signed 咗 tim...???

男爵府

我今日收到BOSS個EMAIL
佢叫我地投票, 我咪投囉,
點知佢咁 "蘿"喎,
假就吾好再比我地啦,
我係無辜架!

男爵府

唔好咁衝動, 停一停!諗一諗!

公爵府

hashtag影視迷勳章

联合國唔係用英文嫁咩? 有幾多国家會用中文?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

癡線架。。。聮合國都唔係用中文,況且中文字係中國嘅家事,几時到佢癈呀?

珍珠宮

原文章由 RonicaKwok 於 08-3-7 11:49 發表
不過...點解 UN 要用簡體呢...
中文字係由象形文字變出黎, 個個字都可以有意思解讀...
簡體簡到都唔知為咩... 唉...

我都唔鍾意簡體字
(但係, 當年李斯/秦始皇咪一樣勉強統一文字, 新o既文字咪一樣冇左原本o既意思..
若果根本呢個logic, 我地係唔係應該用返象形文字?)

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

假架.....隔一排又會有返呢D POST, 唔知點解?

琥珀宮

係呢,真係唔知點解,隔一排又有架喎。

原文章由 anita_yps 於 08-3-8 16:11 發表
假架.....隔一排又會有返呢D POST, 唔知點解?

首頁

尾頁

跳至