親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

民房

一家大細於5月去泰國4日3夜自由行,到時 bb 7 個月大,我應該要準備啲咩呢 現在 bb 半人奶. 請有經驗媽咪指教!

大宅

原文章由 anson_hyh 於 08-3-7 14:35 發表
一家大細於5月去泰國4日3夜自由行,到時 bb 7 個月大,我應該要準備啲咩呢 現在 bb 半人奶. 請有經驗媽咪指教!

去遠行真係要小心水土問題,BB咁細就更加要小心,因為當地的水煮過,敏感的BB也可能不適應,帶水or到大的公司買蒸漏水較安全,5月去泰國都好熱同曬,此方面也要留意!!!祝行程快樂!!!

子爵府

我未試過帶咁細既bb旅行
不過今年我都試過帶囝囝(23mths)去沙巴
我就帶左自己煲好既水再溝當地既蒸餾水
電水煲睇你帶唔帶啦
上次我就好後悔無帶
因酒店供應的電水煲換個兩個都生”秀”唯有焗住用
另一定要買旅行保險
去睇開既醫生配平安藥
其實仲有好多野要準備架
不如你參考以下呢兩個網頁
http://www.friso.com.hk:8080/am/am_index.jsp?id=42

http://www.friso.com.hk:8080/am/am_index.jsp?id=39
希望幫到你啦
祝你旅程愉快
原文章由 anson_hyh 於 08-3-7 14:35 發表

大宅

我囡囡6個月大就開始帶佢飛...
但我當時餵全人奶, 所以"正餐"方面唔洗煩..

我建議你帶個細細隻的旅行電水煲囉.. (我以前都會帶)
買定多D BB小食, 餅仔果D..

民房

thx

子爵府

帶埋for旅行用ge奶樽清潔消毒餅la, 各大百貨公司,西田、永安等有售ga!
仲有呀,去相熟醫生度攞幾日平安藥旁身la, 即普通傷風、感冒、肚瀉和退燒藥呀,以防萬一!
記得帶私家旅行電熱水煲,酒店果d唔好用黎煲水比BB飲!

用戶要求終止服務

你地會唔會帶餐具俾小朋友食野,點清潔?會唔會帶埋洗潔精?

你地會唔會帶餐具俾小朋友食野,點清潔?會唔會帶埋洗潔精?

大宅

我都準備帶5個月o既bb去日本 我想問點解酒店d熱水煲唔可以用泥煲水呀?

首頁

尾頁

跳至