婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

下星期日99話去屯門青松x度拜山, 之後夜晚就會去酒樓食埋飯, 我個仔仲有幾日6個月大, 咁細個帶佢去怕唔怕d煙會煙親佢架? 同埋依家又係流感高風期, 我又唔夠膽帶佢去咁耐街. 可以比d意見我嘛?

大宅

會唔會好麻煩呀?? 6個月, 仲係手抱咋wor!!

伯爵府

原文章由 Melody_Che 於 08-3-7 03:05 PM 發表
會唔會好麻煩呀?? 6個月, 仲係手抱咋wor!!

係呀, 我都係咁諗, 如果推車都煩啦, 但如果星期日唔帶BB去, 咁6299就差不多成個月都無見過個孫, 我怕佢唔高興, 但如果為BB著想, 就梗係唔好帶啦! 都唔知點好.

大宅

唔高興都係甘話啦, 又多煙又多人, 陣間BB病仲慘, 第二日見過有咩所謂啫

伯爵府

原文章由 Melody_Che 於 08-3-7 03:24 PM 發表
唔高興都係甘話啦, 又多煙又多人, 陣間BB病仲慘, 第二日見過有咩所謂啫

咁又係, 等我同老公講下先, 你知啦, 依家出面d菌咁勁, touch wood 一陣病左仲慘呀!

大宅

BB禁細最好吾去,同6299講BB要訓覺,
吾係訓吾夠會勁紐計,如果係錫個孫,
最多叫6299拜完山就個孫在屋企附
近食飯同個孫玩,為左個B要企硬

複式洋房

仔仔e+7.5個月大, 我都唔會帶佢去拜我自己mami, 因為太細個唔識躬躹又唔識插香去嚟做mug? 仲要係果度餵奶換片? come on...老人家唔高興都只會係一時啫. 我會出年帶佢去拜.

珍珠宮

好媽媽勳章

我個女果時3-4個月,,99話要帶佢返大6拜山*
後尾我地都1家上左去,,"
我都好驚嚇親bb,,因為佢地拜完山好興會燒1串炮仗!!
不過我會行遠d,,同埋掩住bb隻耳law*
我有兩隻大小魔怪""

大宅

我個仔14個月, 我都未帶佢去拜山呀, 我都係等佢大些先帶佢去, 因為我地正日去, 人又多, 煙又多, 一陣佢去完病左就煩啦。
神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

大宅

原文章由 wingandroy 於 08-3-7 16:13 發表
仔仔e+7.5個月大, 我都唔會帶佢去拜我自己mami, 因為太細個唔識躬躹又唔識插香去嚟做mug? 仲要係果度餵奶換片? come on...老人家唔高興都只會係一時啫. 我會出年帶佢去拜. ...

呢個真係重點!!
同埋一定全程抱住!!
我中過招,去過一次我老公都怕怕...
我地都諗住等阿仔大到唔會扭抱先會帶佢去拜山!!

禁止發言

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

我唔會帶BB去嗰D地方,
人多煙多!

大宅

我意見是你可以只是夜晚去酒樓食飯,咁佢地就可以見到個孫啦,而又唔會另bb去人多煙多的地方.

子爵府

畀面勳章

原文章由 julieann 於 08-3-7 14:52 發表
下星期日99話去屯門青松x度拜山, 之後夜晚就會去酒樓食埋飯, 我個仔仲有幾日6個月大, 咁細個帶佢去怕唔怕d煙會煙親佢架? 同埋依家又係流感高風期, 我又唔夠膽帶佢去咁耐街. 可以比d意見我嘛? ...

比我一定唔會帶bb去拜山,因為上山辛苦又遠車又未必到門口要行餐死...又大煙又多人
但我想講如果你99真係迫你去冇得推o既話青松觀其實可以一去,因為果度冇咩人裝香,多數放生果架咋,同埋果度好大,得一少部分係放靈位,周圍好多樹仲有好多靚盆景睇架,你99拜時你咪抱開bb周圍行囉
但其實bb仲細去黎盞大家辛苦可免得的都唔好去啦

[ 本文章最後由 yan511229 於 08-3-7 21:58 編輯 ]

民房

我個囝在十一月出世, 而我老爺的死忌在一月份, 我的pk 99要我帶個囝去拜山, 地點都是"青松x",山長水又遠.我死都唔肯去, 堅持了很耐, 最後便和pk 99大吵一場. 因為佢o地真的傻傻o地, 一年拜五次山, 咩生忌,死忌,清明,重陽及七月的鬼節都要去. 如果我唔堅持, 那便死得人啦 !! 直到我個囝一歲後才去拜山.

民房

告訴你啦 ! 現在青松x正在進行興建呀 !! 空間已少了很多,又沒有固定o既洗水間,只有嗅到飛起o既流動式洗手間. 最慘是清明時,人又多, 地方又迫. 遇上吹南風時,煙霧迷漫,對眼完全開不到. 所以, 我唔覺得只有幾個月大o既小朋友去囉

伯爵府

原文章由 靚太珊珊 於 08-3-8 12:24 AM 發表
告訴你啦 ! 現在青松x正在進行興建呀 !! 空間已少了很多,又沒有固定o既洗水間,只有嗅到飛起o既流動式洗手間. 最慘是清明時,人又多, 地方又迫. 遇上吹南風時,煙霧迷漫,對眼完全開不到. 所以, 我唔覺得只有幾個月大o既 ...

嘩...多謝你話我知呀, 咁我決定唔帶bb去喇, 我一定要同老公講聲呀, bb仲咁細, 依家仲話裝修添...病左仲衰啦.

複式洋房

貪好玩咩?!帶bb去拜山!我仔未上小學前我都唔會帶佢出現呢d地方呀!:;pppp:

大宅

打電話同你奶奶講,青松x就係屯門醫院隔離,屯門醫院最近發生個單流感,個細路女去咗,令你好擔心同覺得唔自在(語氣一定要夠可憐,情願佢地當你無知好過整病BB),所以問佢可以唔可以唔去。

別墅

我聽有個迷信嘅朋友講,bb未足一歲都唔好去拜山,連mami都係,我都唸住唔會去拜山,派c6去做代表,都係拜少一年啫!
原文章由 julieann 於 08-3-7 14:52 發表
下星期日99話去屯門青松x度拜山, 之後夜晚就會去酒樓食埋飯, 我個仔仲有幾日6個月大, 咁細個帶佢去怕唔怕d煙會煙親佢架? 同埋依家又係流感高風期, 我又唔夠膽帶佢去咁耐街. 可以比d意見我嘛? ...

首頁

尾頁

跳至