心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

生一個小孩,要犧牲的實在太多;大家有一刻後悔過嗎?可否分享一下?

大宅

我的育兒心得勳章 熱血勳章

回覆:生了小孩的你們,有後悔過嗎?

有唔開心無咗私人時間,無得旅行,無得
二人世界
但一見到佢地開心,見到我會好開心,有咩都同我地分享,身體健健康康,咩都唔會介意
其實過多幾年,你想小朋友痴住自己都會啦,到時先慢慢旅行,慢慢二人世界啦

大宅

引用:有唔開心無咗私人時間,無得旅行,無得二人

原帖由 geenbb 於 14-10-26 發表
有唔開心無咗私人時間,無得旅行,無得
二人世界
但一見到佢地開心,見到我會好開心,有咩都同我地分享,身 ...
好怕反而影響父妻感情,得不償失⋯

大宅

我的育兒心得勳章 熱血勳章

回覆:Shadowbk 的帖子

開頭就會有一定磨擦,始終大家都係新媽咪新爸爸,我同我c6都會為湊b,同6299都有啲分歧,但實情大家都係為咗BB好,只不過意見不一呢,大家要互相溝通同包容,問題會決定
如果你係怕到時會有問題既,不如問吓會唔會有講座,或者專業意見可以尋求解決呢
但我都係覺得要雙方覺得係時候準備迎接下一個階段先好

大宅

我今年40歲,要返工,第一胎,BB今年16個月……呢段时間,雖然婆婆湊,但我冇晒自己,我心頭,只係想阿仔健健康康就算,其他一概不理。冇朋友,冇旅行,冇名牌,冇儀容……你問我有冇後悔?我冇,因為係自己同老公決定,冇得怨。但若可以重頭再來,我一定不會這樣做……三人行?不是容易行的……好似今日咁,若我沒有小朋友,我可能去了反佔中,又或者打牌,shopping, 游水,打羽毛球……由陀阿仔果一刻,呢D野冇晒

侯爵府

凡事都有兩面,
生有生嘅問題,
無得生,都有好多解不開嘅問題架...

esmetam67    發表於 14-10-30 16:04

大宅

引用:我今年40歲,要返工,第一胎,BB今年16個月

原帖由 suslau2004 於 14-10-26 發表
我今年40歲,要返工,第一胎,BB今年16個月……呢段时間,雖然婆婆湊,但我冇晒自己,我心頭,只係想阿仔 ...
係,唔好話已經生左,我只係陀緊,朋友已經唔多搵我,有左個小朋友,一切都唔同晒嘞!不過自己都已30,係時候要接受現實,玩少陣啦

瑪瑙宮

無呀, 對住佢太開心了, 佢痴自己的日子只有十幾年, 呢段時間我都好集中理佢, 小學果時同佢一齊上左 5 年武術班, 全班得我一個大人 哈哈, 好開心. 係無咩時間留比自己, 錢係好似倒水咁, 小學佢唔鐘意做功課, 成日喊住做, 都要做架 (又係好好笑) 又要叩門搵中學, 中三佢又話唔讀轉去讀髮型, 又開始跟人夜蒲, 都幾心煩架, 但係, 都係我的成長一部份. 而家大個喇, 去旅行又買禮物比我, 有時講下 whatsapp 又話 I love u my mum, 真係好鬼開心.

gigi1020    發表於 14-10-31 15:16
lily233242  so sweet  發表於 14-10-27 11:21

大宅

亞仔百厭時,真係想將佢塞返入肚裡面

但就真係冇話後悔, 我相信係緣份,命命都有安排~~

希望十多年後, 佢成人了, 我同老公就任務完成, 過返一D 自由生活啦~~

rachelkwong    發表於 14-11-27 13:35

大宅

回覆 Nancy20090615 的帖子

文字中, 感受到你的開心~~登你高興~~~

侯爵府

冇後悔過!

他們由細至大都是我的天使.

瑪瑙宮

hihi-bb 發表於 14-10-27 11:27
回覆 Nancy20090615 的帖子

文字中, 感受到你的開心~~登你高興~~~
反叛期都有好多激氣 ge 時候 , 不過, 都過去了. 睇番, 開心多過唔開心好多

男爵府

BB頭三個月有,日日係屋企對住個囡,佢又成日扭計,有一刻閃過後悔既念頭!

但當佢慢慢長大,而家歲幾啦,雖然為左佢冇曬自己私人時間,但見住佢快樂、健康成長,一切都值得了

男爵府

Shadowbk 發表於 14-10-26 00:30
生一個小孩,要犧牲的實在太多;大家有一刻後悔過嗎?可否分享一下?

...

極之後悔, 犧牲教學工作, 少咗收入, 全職教好小朋友, 望子成龍。

但係生咗個大慒人, 資質有限, 成績未如理想, 好失落 !!!!

兩邊唔到岸。

APIGMA    發表於 14-10-31 16:33

別墅

生左唯有樂觀面對

大宅

冇後悔!雖然做全職媽媽冇左大部分私人時間,但bb的加入令我倆的家庭更加圓滿。

大宅

引用:冇後悔!雖然做全職媽媽冇左大部分私人時間

原帖由 siuhoclare 於 14-10-27 發表
冇後悔!雖然做全職媽媽冇左大部分私人時間,但bb的加入令我倆的家庭更加圓滿。

...
漏左講:
犧牲享受,享受犧牲

伯爵府

頭一年有後悔, 真係好辛苦。 而家兩歲幾, 識行識講野, 成日玩玩下來錫我一啖講i love you。 我真係 冧到不得了, 開心到暈左。

阿媽以前成日同我講生仔辛苦, 湊仔辛苦, 但d人都仲不停生係有原因。 而家我經歷過就明啦, 果種開心同心靈上既安穩真係唔係有錢就有。 亦唔係有好多朋友陪, 有高質素生活可以比。

伯爵府

回覆 Shadowbk 的帖子

有, 但都無辦法!
唯有叫自己, 點都唔好生多個!

mabel0416    發表於 14-10-31 17:06

大宅

無,雖然有時覺得好攰

首頁

尾頁

跳至