樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人住大埔, 兩個小朋友都是大埔讀小一, 小二。07年申請, 等到今時今日, 3次都係屯門。
友愛邨, 大興邨, 蝴蝶邨, 通通都係2樓。 仲要多一次係死人屋, 仲要上到去開門入屋至講, 吹脹.....

大興邨2/F, 你地會唔會要??

7年4次都係屯門, 會唔會有D過份呢???

大宅

回覆:公屋派了3次都係咁差....好失望

全部都好舊,尤其是大興

伯爵府

引用:本人住大埔, 兩個小朋友都是大埔讀小一, 小

原帖由 Justbecause 於 14-10-26 發表
本人住大埔, 兩個小朋友都是大埔讀小一, 小二。07年申請, 等到今時今日, 3次都係屯門。
友愛邨, 大興邨, 蝴 ...
配房信唔係有講單位發生乜事不計一次咁樣架咩
新界聽得最多都係派屯門其次天水圍,大興係好舊,但佢係愈底層單位愈大架,附近保記小學中學都好好,如你最後一次都無計啦 硬食都要,底層都唔係好差呀 怕蚊個d可以裝蚊網,我特快同一條村有高層我都無簡 簡最底個層個座 因為最底層個座最近輕鐵站,另一邊諗 早d上樓唔洗捱貴租咪仲好,新新舊舊都無所謂啦 反正間屋最後都係房署既又唔係自己,最緊要一家人開開心心 講到離哂題添

複式洋房

我都一樣,次次樓齡仲老過我。荔景邨,但噪音房唔計一次都好啦,宜家第一次葵盛西邨

複式洋房

好戥你唔抵!大埔真係好好住!而家真係硬食,又要幫小朋友轉校

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

樓龄舊好有問題嗎?好多人捱貴租都系舊

複式洋房

回覆:Justbecause 的帖子

要咗先啦,房署週不時有d天倫樂調遷計劃俾住戶,調返去近d屋企人架(住屋邨的父母)

複式洋房

我都唔明點解次次都係派屯門, 大興邨已經係第二次派... 超失望。
一入左去, 仲邊會調得到返出來....。

男爵府

why 你唔試特快?
我都係同你差唔多時間申請...
可能早你一年..
初時又係派屯門2次...
後尾上年9月我參加特快...
揀到大埔ge..
仲要唔係死人... 中層單位添

waiyuktsoi  大埔有咁好單位比特快  發表於 14-10-26 17:51

男爵府

點解你唔搵區議員幫手,
我成家住馬鞍山,點知我呀媽2次派葵涌⋯⋯玩咩
即刻同呀媽落區議員到搞

伯爵府

請問您幾人申請啊?

珍珠宮

Justbecause 發表於 14-10-26 01:10

2樓單位好大架,買''食送''近新墟好平去市中心又近,吉之島、一田樣樣齊附近小學例如保記,升上英中機會好高,百周年仲出過唔記得9優定10價狀元
附近郵局、體育館、運動場(好多學校用黎做陸運會)、泳池全部齊全,有病飛的去醫院又好近,商場有西醫(梁xx)好出名,d人搬左出市區都要番黎睇佢,仲有出市區、過海,去邊到都係1個鐘到

講漏左,間屋仲有露台可以涼衫係廚房同廁所中間位,d人放埋個洗衣機係到都得

別墅

Justbecause 發表於 14-10-26 01:10
我咪仲慘,申請特快連大澳都冇得揀。

大宅

友愛村我lu飯憵

禁止訪問

引用:本人住大埔,+兩個小朋友都是大埔讀小一,+小

複式洋房

鄭俊.....禾口完全都幫唔到人, 搵過兩次區議員啦...直頭同我講..."我都冇辦法, 你等下啦....。"
仲要拎本帳薄出來望兩望, 問兩問你住咩單位先.....。佢就真係好做!!

我申請4單位, 上水舊屋邨我都肯要, 偏偏幾次都係屯門!!!

兩個細路讀書又一舨, 轉校...我諗同派屋情況一樣, 失望。

伯爵府

友愛勁正,唔要先笨,又有名校,搭車食野買送勁方便,出市中心行15分鐘,最近個幢5分鐘

umi0624  X2  發表於 14-10-27 09:58

男爵府

引用:鄭俊.....禾口完全都幫唔到人, 搵過兩次區

原帖由 Justbecause 於 14-10-27 發表
鄭俊.....禾口完全都幫唔到人, 搵過兩次區議員啦...直頭同我講..."我都冇辦法, 你等下啦....。"
仲要拎本帳 ...
有冇年老家人住付近,可5可寫封信講要照顧老人家,可否要求大埔、上粉等單位?

我家姐N年前,住北区,但派過大興、大圍,佢5要,覆房署原因要照顧住付近的老媽子

我哥,早几年住荃湾,老婆大6人,2子女,(有社工跟,可能真係新移民才服務),我哥同社工講話老婆係新移民,冇親冇故,所以想派反荃、葵区,方便姑仔(我家姐)照應

就係咁,派左佢地想要的地区

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至