影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

有沒有看過台灣偶像劇在這裡發現愛”, 非常好看, 這是我台灣朋友介紹我看, 現在播了五集, 有仔仔, 脹爆朱孝天, 王傳一, 陳妍希, 關穎, 還有曾志偉呢, 有很多台灣著名演員客串, 劇中介紹了很多台灣的風景和美食, 制片是柴志屏, 有一定水準....

仔仔給我有脫胎換骨之感, 還有王傳一, 也有別於以前的戲碼, 超讚喔

熱烈推薦給大家囉

水晶宮

孝天第一次拍流星時, 睇住佢由肥拍到瘦, 當時係覺得佢最靚仔, 仔仔反而在第二集流星, 明顯脹了一個碼

現在, 孝天真係好中佬 feel, 哈哈

反而仔仔, 改了髮型跟做型, 有別一樣的感覺
女主角陳妍希, 唔知有無發覺, 佢有少女鍾楚紅的酒窩啊....呵呵...望落去唔太靚, 但又幾討好呢

我已經看了四集, 以後要每一星期的追啊
稍後又有吳建豪, f4 只差言承郁呢

這是近期台灣劇較有看頭的一部, 真不錯呢

美味關系, 這片子我掙扎了很久, 竟竟要不要看, 不看的原因是因為那一個候佩岑.....

[ 本文章最後由 上校車 於 08-3-8 18:22 編輯 ]

水晶宮

我已經看過了五集, 哇 !!!! 真的非常好看呢
仔仔有別於以往之演出, 真的真的真的好脫胎換骨
以前覺得他不曉得演戲, 現在改觀了
尤其是他患病要上廁所那一段, 很讚

有沒有發現, 女主角陳妍希有一點點大S的影子, 無論是造型跟演繹
我個人也很喜愛女主角的爸媽呢, 很自然

男主角少年時的選角也很嚴緊, 每一個都像長大了的主角
故事很好, 讓看得我很開心呢

每一個星期要追啊…..如果是日本語字幕耶….要想一想可以看得明沒有喔, 但要謝謝你的提供呢

要看, 可以在土豆網search 囉

[ 本文章最後由 上校車 於 08-3-10 09:32 編輯 ]

水晶宮

我看過日文版, 原來只是比台灣版做快一集
剛說到許樂跟能賢和小拿督到阿里山旅遊, 看到那些風景真的很漂亮, 果然落足本拍攝

下一集會說他們突然提議到高雄, 還……哈哈

水晶宮

原文章由 小草 於 08-3-11 11:38 發表
梗係落足本啦,宣傳台灣旅遊:lol 佢地拍得好靚下,睇完真係有d想去~:lol

這倒也是頗滿足了我哩, 很念掛喔

水晶宮

wow.....看到第八集, 愛死周愉民

水晶宮

原文章由 bng0306 於 08-4-10 11:25 發表
你地有無睇第10集呀. 第10,11講仔仔呷醋, 好鬼正.

現同期追3套台劇, 我最想睇係呢套, 可惜最遲UPDATE係呢套.
另外, 佢地個收視都好底下.

下集好緊張呢.

...

仔仔呷呀吳建豪醋, 直情係成套劇最精采的一部份

水晶宮

原文章由 小草 於 08-4-10 13:38 發表
佢地好好笑呀~:lol
下集講Leo搞掂葉子比佢影相,又有阿豪同陸怡既發展,好想快d睇~

有時看到仔仔明明要愛, 但又喧不出口, 有些鄧他們著急, 下一集真妙啊, 吳建豪出手迫仔仔表態, 好期待啊

小馬跟陸怡, 要怎說呢, 好像欠些甚麼 ? 關穎老了很多呢, 但很難想像她接近三十歲 (好像是三十出頭)

水晶宮

我自己覺得, 劇情發展必定是小馬知道陸怡與阿豪之事, 就這三人(加埋能真) 便是4人, 兜兜轉轉起碼可以寫三至四集

倒是很期待能賢跟許樂, 雖然平淡, 但看得人不亦樂乎

水晶宮

都係果句, 愛死仔仔
佢呷醋個樣真係好可愛
但下一集講到佢同陳妍希有誤會,
仲involve 到關穎, Oh my goodness

水晶宮

原文章由 SandyKL 於 08-4-19 14:11 發表
等我又去開黎睇下先,嘩!我手頭係線上追緊《On Air》、《沒有玫瑰的花店》及《命中註定我愛你》韓、日、台,依家又要追埋理套,語言混亂、劇情混亂。但心又太痕喎,你地講得太好睇勒!仔仔我又鍾意。 ...

沒有玫瑰的花店, 買了但提不起勁去煲

水晶宮

女主角陳妍希, 是在換換愛中, 做楊丞林的好朋友, 只是配角, 想不到, 這套已經擔正

佢幾有大S 的影子, 但演技尚需磨練

再睇落去, 你會覺得她跟仔仔好登對呢

水晶宮

原文章由 SandyKL 於 08-4-20 23:54 發表
我諗佢因為佢上鏡,加上表現不俗,所以好快擔正囉。仲未睇到佢似大S,遲d留意下先。

第一集未覺得,佢好小妹妹,或者要睇落去先感受到。

唔講唔覺王傳一將個樣加過工, 我只覺得佢比以前更瘦
三個主角, 最搶戲是仔仔
吳建豪只屬客串, 但都好搶戲下

水晶宮

昨天看完第12集
仔仔跟妍希, 好登對, 好sweet
吳建豪真的脫胎換骨, 好搶戲
反而王傳一, 角色不太適合他

水晶宮

原文章由 SandyKL 於 08-4-21 21:28 發表
睇《戰神》已經好覺,嚇左一跳,果時佢冇咁瘦,個鼻冇凸顯得咁緊要。

吳建豪單眼皮男。

咦, 乜王傳一有做戰神咩 ?

水晶宮

我朋友睇左美味關系2集, 已經放棄了
尤其係那個候佩岑, 又係趕客

水晶宮

我屋企部靚機都讀唔到而家D D9 碟
好彩部CHEAP 機無端端又WORK 番, 睇到

發現愛已經煲晒, 我自己覺得好睇, 故事雖然跟台灣觀光局扯上了很大的關系, 但也不失是一場好戲, 女角陳妍希嗎, 演技是需要磨練, 但有誰新人一出便會拿最佳女主角 ? 就算是楊丞林也要一段時間吧, 有發覺嗎, 女角比在換換愛中肥了一個碼, 但王傳一就瘦了很多

仔仔跟吳建豪是最搶眼的囉

水晶宮

原文章由 cheapbombom 於 08-5-2 08:29 發表
我超喜歡仔仔既性格...佢說話唔多, 沉默寡言, 可是, 他每一句都好真, 好直率, 沒有門面話....我更喜歡佢處理同女主角既矛盾既方式....初時有di唔明佢點解唔追出去解釋, 聽了同吳建豪的一番內心剖白後, 完全明白佢保持箴默背後既原因....仲有, 佢係影棚個場戲, 又係好正...初時吳點叫佢jit都唔笑, 佢一見到女主角, 就立即打從心底裡笑出來, 我喜歡編劇多用類似手法, 去捕祝男主角既心理變化...佢唔用把口講嘛, 咪用行為反映心態囉!

希望我唔會講得太多...因為, 好多人仲未睇完嘛...到我忍唔住先再續啦!

同意, 某些場口真的突顯了編劇的功力, 仔仔在攝影棚那幕, 當看到女角到場時, 面容即時釋懷, 打從心底笑出來, 真帥啊.....還有, 女角送便當到他家時跟他談論著在高雄發生的事, 仔仔好緊張的問女角是否要忘記那時.....哇....作為觀眾的我, 打從心內甜笑出來, 看偶像愛情劇最重重要的是投入, 我做到喔.....

水晶宮

原文章由 cheapbombom 於 08-5-2 09:32 發表
仔仔同女角既對手戲, 好多時都教人"會心微笑"...
又有一幕, 仔仔忽然想見女角, 佢揸住架白色跑車去接佢...女主角第一次見佢唔係揸的士出場, 當堂嚇呆左, 問左一句:"架車你嫁?"...仔仔無講野, 淨係陰陰咀笑然之後dum ...

不知你還記得頭段有一幕嗎, 仔仔心底裡想見女角, 就無端端跑到女角家而自己都唔知點解要跑到那裡, 被女角爸媽捉著喝酒, 幾有趣

還有仔仔呷吳建豪醋的樣子, 看得我不亦樂乎呢

編劇就是捕捉到這對couple 的小動作及細眉細眼的事, 所以我一開始就說, 仔仔跟女角是很sweet

題外話, 仔仔短髮真的很帥啊, 可能我本人不太喜歡男生太長頭髮, 感覺好沉重啊

不知道你看到結尾幾集未 ? 還真的出人意表, 在這不我穿橋了

水晶宮

你看得很深入,分析很獨到
我較膚淺,只看到編劇想說很多,但我未深入探究
我比較喜歡看許樂跟親生媽媽的一段,
原來她就是她,很出人意表吧
戀人們就是在互相猜疑中增進感情吧
我也喜歡能賢的父母,以為為個女好,結果苦了人家不自知

結局那像霧又像花的求婚,真的很甜啊
女主角陳妍希在尾段,表現比前段好得多
尤是內心感情表達

還有一段我很喜歡,就是許樂暈倒下去後在女角家休息一段
替女角戴上指環,還有很多很多…..

首頁

尾頁

跳至