0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB剛出世第四日,原本諗住餵人奶,但無咩奶,係禁補奶粉,我想問如果每一餐都比佢先食人奶後食奶粉可以嗎?如果我餵完奶粉應該幾耐後再食奶?

公爵府

引用:BB剛出世第四日,原本諗住餵人奶,但無咩奶

原帖由 Hippo323 於 14-10-26 發表
BB剛出世第四日,原本諗住餵人奶,但無咩奶,係禁補奶粉,我想問如果每一餐都比佢先食人奶後食奶粉可以嗎? ...
建議每日兩餐人奶,三四餐奶粉…分開餵比較好。

別墅

回覆:初生兒餵奶時間

一般三個鐘左右就再餵第二餐

別墅

我个B,28日大,半人奶,全泵,所以我知佢每餐人奶幾多,可以補幾多奶粉。

如果你想埋身,有机会一、两个鐘要食,你可以夜晚最尾个餐先俾奶粉。

如果全人奶,你要加油。

你个B幾日大,盡量定時俾佢飲,怕有黃疸問題。我當時最多隔每四小時就餵,我係有補奶粉

珍珠宮

可以喂人奶半個鐘之後再補下奶粉。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

如果食得唔飽半個鐘左右就俾喇

別墅

先個第四日唔好咁快放棄!唔係上奶上得更慢……丫b一想食就比佢埋身會比較有用,我自己都係咁引奶。

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我都成個星期後先多少少人奶, 初初好難完美. 都係人奶後奶粉. 哺乳姑娘就話隔半小時, 但b咸到拆樓咁,點忍心, 都係即俾. 但兩星期後人奶就多左d. 不過, 夜晚都係奶粉.

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

人地話重要係媽媽瞓夠. 我初初冇留意囉. 人都癲,24小時俾晒b. 所以影響上奶. 你要加油. 初初未必咁易上到. 慢慢黎

首頁

尾頁

跳至