懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

過程怎樣?

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆:大家有冇試過去做飲糖水血糖測試?

前一晚十二點起禁食,可以飲少少水,去到就登,之後等叫名抽血,然後飲糖水,要十分鐘內飲完。飲完坐兩個鐘,再等叫名抽血。抽好無不適就走得。

大宅

引用:前一晚十二點起禁食,可以飲少少水,去到就

原帖由 hhz 於 14-10-26 發表
前一晚十二點起禁食,可以飲少少水,去到就登,之後等叫名抽血,然後飲糖水,要十分鐘內飲完。飲完坐兩個鐘 ...
D糖水係唔係好甜?坐兩個鐘有咩可做?

別墅

我24號飲完 我個2個鐘 起到煲劇
希望唔好收到電話啦

大宅

引用:Quote:原帖由 hhz 於 14-10-26 發表前一晚

原帖由 PigRabbit 於 14-10-26 發表
我在健康院飲的糖水好似白x氏冰糖燕窩D水咁,少少暖,份量係成打燕窩冰糖水咁多。飲完冇乜可做,帶D書去消下閒。我建議飲完不要淨坐,如冇不適在健康院內行下郁動下,我不知关不关事,正因為我冇行,我比標準高左0.3……就因為咁,開始左吉手指,營養餐的日子了。

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:原帖由+hhz+於+14-10-26+發表前一晚

原帖由 PigRabbit 於 14-10-26 發表
超甜,兩個鐘佢唔鼓勵走來走去驚影響結果,我都係坐係到玩電話同發呆。

別墅

畀面勳章

不是很甜,是超級甜!!我本身唔好甜,飲完一直在心理爆粗口,甜到我頭都痛。兩粒鐘我冇四處行,齋坐,怕一起身就嘔。3/11又要飲第二次

大宅

飲糖水前一晚12點要禁食禁水, 之後去到先抽血再飲糖水, 杯糖水都幾大杯既, 係葡萄糖水, 飲左等2個鐘再抽多次血就OK, 但記住飲左糖水千萬唔好嘔, 如果唔係要再擇日飲多次.......

大宅

點解要飲?
我第一胎無飲,唔知今次洗唔洗飲?

大宅

請問係咪間間健康院/醫院都要做架? 咁係第幾週做?

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:點解要飲?我第一胎無飲,唔知今次洗唔洗飲?

原帖由 honeyhoneycandy 於 14-10-27 發表
點解要飲?
我第一胎無飲,唔知今次洗唔洗飲?
我飲左兩次,第一次係因為我本身太重,健康院姑娘話安全起見,要飲。第二次係因為我胎水多。兩次結果都係正常。

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:請問係咪間間健康院/醫院都要做架?+咁係第

原帖由 chocho0831 於 14-10-27 發表
請問係咪間間健康院/醫院都要做架? 咁係第幾週做?
好似間間醫院有啲唔同,我係威記,第一次係健康院檢查已經俾人約做第一次糖水,唔係高危人士,係唔洗做嘅。如果係健康院檢查,小便驗到有糖又會俾人叫去飲糖水。

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

PigRabbit 發表於 14-10-26 15:02
真係超甜~~開頭第一啖都OK, 飲多兩啖覺得難頂, 飲到一半真係好辛苦, 最尾O個1/4真係勉強自己, 為左BB先飲埋~~~~~~飲完成個人唔係好舒服, 真係有少少想嘔O既感覺, 可能太大杯, (我7個月成個孕期都冇嘔過的), 跟住陪老公去餐廳食野, 我當然冇食, 我"瀑"O向枱面訓左成個幾鐘, 跟住去下洗手間, 等多陣就夠鐘了~~~不過佢叫我慢慢飲, 冇叫我10分鐘內飲晒~~~~~到而家三個星期都冇打電話比我, 應該冇事, 但未返醫院覆診所以未知個血糖係幾多~~~第一次去醫院檢查時就係4.3~~

複式洋房

回覆 PigRabbit 的帖子

係超甜 !

男爵府

我成日都食甜嘢,如果bb size無特別大,驗尿又無事,係咪代表無事呢?

大宅

回覆 hhz 的帖子

THANK YOU! 我而家21WEEK+, 我都係威記生呀.....去醫院同健康院都冇比人叫要飲...

大宅

引用:Quote:原帖由 honeyhoneycandy 於 14-10-27

原帖由 hhz 於 14-10-27 發表
我飲左兩次,第一次係因為我本身太重,健康院姑娘話安全起見,要飲。第二次係因為我胎水多。兩次結果都係正 ...
哦,我呢胎勁鍾意食甜野,希望唔洗飲啦

複式洋房

甜到乸喉

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:回覆+hhz+的帖子THANK+YOU!+我而家21WEEK+,

原帖由 chocho0831 於 14-10-27 發表
回覆 hhz 的帖子

THANK YOU! 我而家21WEEK+, 我都係威記生呀.....去醫院同健康院都冇比人叫要飲...
好事來架,證明你低風險又陀得好。糖水好難飲,又好悶,無需要,唔做好過。

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:原帖由+hhz+於+14-10-27+發表我飲左

原帖由 honeyhoneycandy 於 14-10-27 發表
哦,我呢胎勁鍾意食甜野,希望唔洗飲啦
我覺得同飲食甜野關係唔係咁大,反而係同胰島素分泌關係多啲。(個人感想)

首頁

尾頁

跳至