興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我領養一隻魔天使2歲仔4個月了,牠十分黏我,對我家人也好。但外出見陌生人就想追及咬。有客人到家,牠也會咬人,放牠入籠吠足3個鍾,請指教我可怎樣做。

大宅

me too ar~~
我隻芝娃娃都係咁~
有朋友或者陌生人黎我屋企就係咁吠,吠足幾個鐘
出到街又會吠人又會吠狗.

大宅

回覆 hwyc 的帖子

多因生活習慣影響, 狗狗誤以為牠需要保衛牠的財產所引致~
請問當狗狗吠時, 你會有咩行動?
平時生活習慣如何? 例如休息地方/餵食方法/每日散步/玩具及遊戲/教養方法等等......
(其實真係好廣, 但大小事情都有機會影響到狗狗情緒反應)

如果狗狗唔會一見人就咬的話, 試下下次朋友來訪時, 叫朋友一入門口後就轉身背著狗狗, 唔好望狗狗, 唔好理狗狗, 唔好出聲, 唔好郁, 等狗狗自行去聞下接觸一下...睇下狗狗有咩反應先~

大宅

回覆 cherryhui314 的帖子

芝娃娃更甚...因為本身個種係較細膽, 為咗壯膽所以會吠多啲...
但只要了解到壓力來源, 幫狗狗舒緩倒壓力就可以有所改善~
切忌用打/鬧/喝等方試去停止狗狗當前行為, 因為只會令情況更惡劣!

別墅

Go to youtube search " Cesar Millan", he has many video to tell you about the dog's psychological reaction on their habbit. Very useful.

大宅

回覆 Connygiwa 的帖子

Thank you

大宅

回覆 hwyc 的帖子

除咗Cesar Millan...
亦請睇埋"Kikopup" & "dr sophia"...
仲有晌yahoo search "動物的事 響片訓練" & "mojito 職業是走狗的小女子", 是中文的, 可以慢慢睇慢慢參考...
有心既, 全部都參考下~

大宅

Thanks for ur information

首頁

尾頁

跳至