興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的要求:
(1)影小朋友(佢地d好敏捷, 希望有一部可以同佢鬥快ga相機)
(2)影大人(沙龍相)
(3)影場地(影仔仔向台上表演, 要夠光又要zoom得勁)
(4)影花(影花芯﹑花瓣﹑花海)
(5)影風景(影山﹑影海﹑影天﹑影地)
(6)可以用倒AA電同SD卡(因為本身用緊Olympus機, 所以...........)
(7)800像素以上
(8)防震功能要夠好(老人家........手震)
(9)黑色(型仔D)最好有相比我睇下

(A)價錢???
(B)需要另外買境嗎? 幾錢?
(C) Marco d鏡係5係平d, 同多選擇d 呢???
(D)邊間做緊特價&多野送
MamiBaby

大宅

原文章由 路人(甲) 於 08-3-9 11:47 AM 發表
我的要求:
(1)影小朋友(佢地d好敏捷, 希望有一部可以同佢鬥快ga相機)
(2)影大人(沙龍相)
(3)影場地(影仔仔向台上表演, 要夠光又要zoom得勁)
(4)影花(影花芯﹑花瓣﹑花海)
(5)影風景(影山﹑影海﹑影天﹑影地) :dizz ...

冇人答
MamiBaby

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你既要求太多,唔知點答。
一般以你既要求呢,應該係要 dslr(單鏡反光機) 先得,仲要係配多過一支鏡。
但你個題目係:邊部數碼相機zoom得勁
似乎你係諗緊買 dc/ prosumer 果 d 機..... 我又唔知有無機款能夠符合你要求 wor ?-(?-(?-(?-(
可能無人識答掛?-(?-(?-(?-(

不如你講下你 budget 幾多呀, 會唔會 consider dslr 呀,或講下你主打會影咩呀(唔好太貪心,否則兩頭唔到岸)縮窄 d 可能有人會幫到你。

大宅

原文章由 googoo 於 08-3-11 02:14 PM 發表
你既要求太多,唔知點答。
一般以你既要求呢,應該係要 dslr(單鏡反光機) 先得,仲要係配多過一支鏡。
但你個題目係:邊部數碼相機zoom得勁
似乎你係諗緊買 dc/ prosumer 果 d 機..... 我又唔知有無機款能夠符合你要求 wor ?- ...

我其實係想要一部可以將d遠ga人or花zoom近d
同埋影下個寶貝仔, 有時我會影佢大頭, 就好似你影果d咁
不過佢地又點會坐定定向到比你影呀(經常影左空氣或者影到個人成隻優靈咁 )~~~
所以我亦都希望部機可以做到呢一點(同佢鬥快)
點呀???有冇好介紹呀???

MamiBaby

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原文章由 路人(甲) 於 08-3-11 16:50 發表

我其實係想要一部可以將d遠ga人or花zoom近d
同埋影下個寶貝仔, 有時我會影佢大頭, 就好似你影果d咁
不過佢地又點會坐定定向到比你影呀(經常影左空氣或者影到個人成隻優靈咁:gh ...

不如答左 googoo 呢兩個問題先啦

不如你講下你 budget 幾多呀, 會唔會 consider dslr

大宅

原文章由 chan803 於 08-3-11 04:55 PM 發表

不如答左 googoo 呢兩個問題先啦

ng............$6,000左右啦~~~~
dslr...............係咩黎???
MamiBaby

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 路人(甲) 於 08-3-11 17:00 發表

.........
dslr = digital single lens reflex camera
數碼單鏡反光相機 = 大機,可分開鏡頭同機身

翡翠宮

原文章由 路人(甲) 於 08-3-11 17:00 發表

ng............$6,000左右啦~~~~

數碼單鏡反光機. 呢度大部份用家都係用 dslr 的.

對比 dc or prosumer機黎講, 反應最快. 可以換鏡頭, 不過又大件d, 重 d, 貴 d.

$6000 可以買 nikon d40 kit set (1 dslr body + 1 支 18-55mm 鏡), 再加支 55-200mm vr.

d40 係 nikon ge 最入門級, 最細, 最輕 & 最平.

大宅

原文章由 googoo 於 08-3-11 05:18 PM 發表

.........
dslr = digital single lens reflex camera
數碼單鏡反光相機 = 大機,可分開鏡頭同機身

吖吔 咁味好pro law
咁同prosumer機有咩分別呢
MamiBaby

大宅

原文章由 chan803 於 08-3-11 05:20 PM 發表

數碼單鏡反光機. 呢度大部份用家都係用 dslr 的.

對比 dc or prosumer機黎講, 反應最快. 可以換鏡頭, 不過又大件d, 重 d, 貴 d.

$6000 可以買 nikon d40 kit set (1 dslr body + 1 支 18-55mm 鏡), 再加支 55-2 ...

咁我想知zoom得近5近, 我應該注意d乜數字???
如果我買 d40 kit set, 咁我仲c 5 c再買其他鏡???
MamiBaby

翡翠宮

原文章由 路人(甲) 於 08-3-11 17:32 發表

咁我想知zoom得近5近, 我應該注意d乜數字???
如果我買 d40 kit set, 咁我仲c 5 c再買其他鏡???

去店舖自己試下啦. 或者揾朋友 d 機去試下啦.

至於買鏡, 唔係話使唔使, 到咁上下你覺得唔夠用/靚, 咪會再買 law. 呢個咪 dslr ge 好處 & 壞處 law.

大宅

原文章由 chan803 於 08-3-11 06:15 PM 發表

去店舖自己試下啦. 或者揾朋友 d 機去試下啦.

至於買鏡, 唔係話使唔使, 到咁上下你覺得唔夠用/靚, 咪會再買 law. 呢個咪 dslr ge 好處 & 壞處 law. ...

我身邊d朋友冇人玩相機架
d40 e+買緊幾多錢呀???
d50
d70
d80
邊隻好呀???
MamiBaby

男爵府

原文章由 路人(甲) 於 08-3-11 20:37 發表

我身邊d朋友冇人玩相機架
d40 e+買緊幾多錢呀???
d50
d70
d80
邊隻好呀???

d40kit而家好似大約$3900, 不過唔知仲有冇貨, 最新係d60, 同d40一樣係冇機身摩打, 建議考慮d80!

大宅

原文章由 嘿嘿 於 08-3-12 01:27 AM 發表

d40kit而家好似大約$3900, 不過唔知仲有冇貨, 最新係d60, 同d40一樣係冇機身摩打, 建議考慮d80!

冇機身摩打, 會點架???
d80賣緊幾多錢???
MamiBaby

大宅

CANON S5 IS 啦
12 X OPTICAL ZOOM
DIGITAL III
好似800萬像素
反應快唔快不如問下你隻手指...
有 IS 防震... (不過唔係萬能)
缺點係... ISO高時個NOISE好勁...
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?newsID=1577

大宅

原文章由 PL2 於 08-3-12 02:42 PM 發表
CANON S5 IS 啦
12 X OPTICAL ZOOM
DIGITAL III
好似800萬像素
反應快唔快不如問下你隻手指...
有 IS 防震... (不過唔係萬能)
缺點係... ISO高時個NOISE好勁...
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?newsID=15 ...

ISO係咩黎架???
d 鏡價5價架???
係5係一定要用canon出ga鏡呢???
(隻手指快唔快) 都ok架!!! 不過都要有部機配合

[ 本文章最後由 路人(甲) 於 08-3-12 17:18 編輯 ]
MamiBaby

男爵府

原文章由 路人(甲) 於 08-3-12 08:28 發表

冇機身摩打, 會點架???
d80賣緊幾多錢???

即係用AF鏡會冇左自動對焦, 要手動對焦, 要用AF-S鏡先有自動對焦, D80就冇呢個問題.

現時淨機好似賣緊6千樓下.

大宅

原文章由 嘿嘿 於 08-3-13 02:42 AM 發表

即係用AF鏡會冇左自動對焦, 要手動對焦, 要用AF-S鏡先有自動對焦, D80就冇呢個問題.

現時淨機好似賣緊6千樓下.

越講我越唔明, 咁多名詞架, 又af 又iso 又prosumer.......
MamiBaby

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 路人(甲) 於 08-3-13 12:12 發表

越講我越唔明, 咁多名詞架, 又af 又iso 又prosumer.......

不如你先用部DC 影下先啦.... DSLR 可能要下一步, 得閒睇下唔同影相網頁/書, 了解一下攝影o既原理先...

你要求o既相, 要有一定跟底先/ 經驗先可以影到.
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

路人甲:
你既要求又係多左d,不過正如PL2咁講,Canon S5IS似乎比較適合你,12X變焦,如果你想睇下相,你PM我,我可以俾你睇下

怕唔夠光可以配Flash...

價錢....around $3000啦,我買果陣就$3280(只係包左一張2G SD )
不過佢唔同平時DSLR咁,要配鏡頭,我會形容佢係比較高質素既數碼相機...

首頁

尾頁

跳至