嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

三高

經濟壓力
體力透支
精神壓力

BB日日喊,夜晚又唔瞓
要食夜奶
日抱夜抱有媽媽手

忙過返工,日日希望BB快D大⋯點解其實媽媽可以湊得咁輕鬆,係咪自己太緊張?

男爵府

放鬆啲啦,啲時間好快過架咋。到佢哋第日識琴高琴低,一個向左走一個向右走嘅時候,你就會覺得佢哋今日成舊粉團咁好可愛好好湊架喇。加油!

大宅

未出生已經覺得好有經濟有壓力,又要供樓,又要請姐姐,共3個小朋友,得老公1個搵錢,好擔憂將來生活

大宅

唔好比自己諗太多負面野,個個都崖到過去,你都得!

另外生完啲hormones都會有影響,我都有時發現自己會諗啲唔好的野,而我一向都好樂觀識得開解自己,上一胎都無,所以都好明白孖胎壓力更大,同產後抑鬱是好真實的事,唔係無病呻吟。總之你一留意到自己開始諗負面野就知道”病發",唔好比自己再諗,揾下人傾計,做啲開心野,例如偷食小小雪糕!

若你頭一胎就整兩個,更大壓力。唔好比自己咁高要求!

唔好擔心比唔到最好比兩個,我今次都放鬆咗,做唔到咁足就算,其實唔好照顧得太好對小朋友仲好,唔駛變王子公主

大宅

mm_ho 發表於 14-10-27 21:53
三高

經濟壓力
我由BB出世到依家佢地14個月壓力都未停過, 多左對孖B使費好勁, 所以我不能不工作, BB現由婆婆及印傭照顧, 工人做野唔主動, 又無記性, 話佢又駁咀, 唔請佢又唔得, 同婆婆夾唔到, 婆婆成日投訴, 處理這些問題令我壓力更大

多左對BB, 屋企係忙個不停, 真係無精力提供跟之前一樣的服務質素比老公, 所以跟他的磨擦亦比以前多

現在唯一希望他們找到全日N班我可以無咁忙

湊BB已經辛苦, 孖B更加辛苦, 但總有捱過的一天, 加油

回覆 mm_ho 的帖子

您好mm_ho,初為人母身理同心理上係會面對好多轉變,再加上有個孖B,感覺到有壓力係好正常既。初生BB睡眠時間未係好有規律,日間多D 同BB 玩同傾計, 除左晚上會瞓得好D, 都有助腦部發展。 另外留意下BB 喊係唔係因為有唔舒服,例如肚仔漲卜卜, 扭肚痛咁, 唔少初生BB 都有肚風問題, 肚仔唔舒服BB 會好扭計甚至影響胃口架。另外,媽媽可以用包被加安全扣針包實BB或且播放柔和音樂令佢有多D安全感都會瞓得好D。記得呢個月係您同BB都係互相適應嘅過渡期,媽媽諗多D開心既事,放鬆心情,可以多D找家人﹑朋友或過來人傾下。睇住兩個BB同時長大一齊玩,媽媽開心既程度相信會倍增!加油, 支持您呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

水晶宮

加油呀,捱捱下就大的了。

大宅

回覆:有冇newborn孖B媽媽,日日起身覺得好大壓力

加油呀,湊孖B真係辛苦,不過他們大左會好開心,我孖仔明天兩歲啦,好可愛架!

男爵府

我下年4月, 都好擔心 ...

加油加油...

大宅

你好! 我有湊過一對孖女及一對孖仔, 小小經驗之談.

new born bb 1個定孖b都係差不多, 新任爸爸或媽媽都是新手.
bb仔一喊就會驚會亂, 提議先做記錄表: 食奶時間,份量,大小便
等資料.

首先冷靜檢查bb有冇嘔奶, 衣服或片片濕了, 看看是否肚子餓要奶奶,
如果方法都試過, 用手摸下bb肚子肚臍, 如果是冷的話, 雙手塗點生油
互相摩擦發熱, 這時用你發熱的手心蓋到bb的肚臍上, 因為bb肚子有風,
幾次之後, bb應該會安靜下來.

bb喊係佢地唔舒服, 佢唔識講先至喊, 比多少少耐性啦! 加油!!

大宅

回覆:mm_ho 的帖子

放松心情好重要!我自己凑孖仔仲要凑埋个两岁女,都系甘过,安排好时候,有规律D,就冇甘乱。

今天开始了

大宅

完全明白,但你向好處諗啦,每人都有自己難處,我老公要養一家六口(因為連62,99),仲要bb唔係婆婆湊,係嫲嫲湊,我辛苦之餘仲要受99氣,依家一樣崖到bb兩歲,如果真係頂唔住,睇下有無社區服務幫到你,例如育嬰院等等...

別墅

加油呀,樓主。

完全明白你的感受。我的孖女已經6個月,期間,有血有淚。

放鬆d, 睇開d,時間過得好快㗎!

大宅

我對孖仔兩個月,之前經歷過不停嘔奶同爛面,依家都仲有d嘔奶,肚風鼻塞又有痰,跟本完全無得瞓。我好驚自己頂唔順,同埋影響老公番工唔夠瞓。你地夜晚係咪自己一個餵晒兩個b? 餵完一個先一個?但係我對孖b成日一齊喊搞到要老公起身幫手餵。。。

大宅

回覆 sparklylemon 的帖子

我之前係未有人幫手, 係餵完一個先一個, 記得搵包巾紥實佢地, 會熟睡些無咁易醒, 大約2個零月佢地自己戒左夜奶, 咁就會舒服些

大宅

引用:回覆 sparklylemon 的帖子我之前係未有人幫

原帖由 csc1150 於 14-11-03 發表

我之前係未有人幫手, 係餵完一個先一個, 記得搵包巾紥實佢地, 會熟睡些無咁易醒 ...
我都唔知幾時可以戒夜奶。。 一方面我好想同佢哋戒,但佢哋早產成個月又輕榜所以我唔敢唔定時俾佢食。。

大宅

我對孖B都係早產35週出世,重4.5及5磅, 我無專登同佢地戒夜奶, 佢地自己2個零月夜晚就唔起身食, 輕磅都唔怕既, BB大得好快, 好快就追番, 健康就OK

首頁

尾頁

跳至