少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

就要interview,仍然唔肯同人打招呼,明明識講,但點都唔肯開金口,點算好?

別墅

鼓勵佢,如果肯叫人早晨就送一張貼纸比佢。

複式洋房

引用:鼓勵佢,如果肯叫人早晨就送一張貼纸比佢。

原帖由 hardwin2014 於 14-10-28 發表
鼓勵佢,如果肯叫人早晨就送一張貼纸比佢。
可唔可以教我要用咩方式?thx

回覆 Yukiheiheibb 的帖子

Hello Yukiheiheibb ,其實面試時老師都係想見下小朋友,睇下佢嘅反應點,肯不肯回答問題,如果平日少接觸陌生人,面試時都有機會唔太肯同老師講野。媽咪可以平時多啲同小朋友傾計,多帶佢同其他陌生人交談/帶佢去公園同其他小朋友玩,咁會令佢對住陌生人時冇咁緊張架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

翡翠宮

咁如果父母帶住佢同陌生人講嘢得唔得?

民房

回覆 hardwin2014 的帖子

+1

別墅

多D同其他小朋友玩,去公園,自動學懂和别人相處

大宅

我日日都帶個仔去飲茶/茶餐廳, 叫佢同ee講早晨, good morning, 佢開頭都驚, 咁我成日哦佢, 你唔同佢講morning, 個ee 會唔開心, 講多幾次, 佢就主動少少, 而家識得問d ee攞糖糖食

我仔岩岩去左一次面試, 佢掛住玩玩具之餘, 都答到老師問題, 叫morning, 叫自己個名, 叫爸爸媽媽, 我地已經當佢pass 架喇, 我仔2歲

複式洋房

引用:我日日都帶個仔去飲茶/茶餐廳,+叫佢同ee講

原帖由 巔峰落葉 於 14-10-30 發表
我日日都帶個仔去飲茶/茶餐廳, 叫佢同ee講早晨, good morning, 佢開頭都驚, 咁我成日哦佢, 你唔同佢講morni ...
咁快in喇?問左咩吖?

複式洋房

引用:多D同其他小朋友玩,去公園,自動學懂和别

原帖由 hardwin2014 於 14-10-30 發表
多D同其他小朋友玩,去公園,自動學懂和别人相處
有同佢去,但唔同人玩,可能被拒絕得多

別墅

唔怕,小朋友通常好自我,望下望下,睇下睇下,就一齊玩,唔駛担心。

大宅

引用:Quote:原帖由+巔峰落葉+於+14-10-30+發表我

原帖由 Yukiheiheibb 於 14-10-30 發表
咁快in喇?問左咩吖?
問佢自己個名, 邊個帶佢黎, 之後就玩玩具叫我仔比積木佢, 串下珠咁

首頁

尾頁

跳至