嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡識行但唔穩, 現在姐姐照顧, 多放在圍欄內 (約1 米X 2米) , 長期放有玩具書本, 日間小睡都在欄內, 姐姐都細心會入欄內陪佢玩, 但亦會放佢自己在欄內去做家務. 坦白講咁大個B佢開始唔甘心就咁係欄內, 好多時喊要出黎玩, JM 們可否分享平日自己一個大人在家, 點分身做家務同睇住學行活躍既BB.

伯爵府

bobocat80 發表於 14-10-28 12:31
囡囡識行但唔穩, 現在姐姐照顧, 多放在圍欄內 (約1 米X 2米) , 長期放有玩具書本, 日間小睡都在欄內, 姐姐 ...
我仔扶住野都識行。
如我要吸塵拖地,我放梳化,佢會望住我做家務。

摺衫就放大人床,比d未摺既衫佢玩,我就慢慢逐件摺,再放返入箱。

大宅

TTPIG 發表於 14-10-29 04:02
我仔扶住野都識行。
你個囝囝好乖乖呀.

伯爵府

bobocat80 發表於 14-10-29 11:44
你個囝囝好乖乖呀.
得我同佢2條友先會聽話咋

大宅

TTPIG 發表於 14-10-29 20:21
得我同佢2條友先會聽話咋
有時去廁所入廚房或入0左房, 佢會唔會跟住定係自己定定地0係到玩玩具架? 我個囡囡可能對於圍欄外既"世界"好好奇, 一放佢出黎外邊佢就傁晒咁行黎行去. 一路大叫. 所以暫時我都仲係放佢0係大圍欄內"自由行".

伯爵府

bobocat80 發表於 14-10-30 10:02
有時去廁所入廚房或入0左房, 佢會唔會跟住定係自己定定地0係到玩玩具架? 我個囡囡可能對於圍欄外既"世界"好 ...
我去廁所或廚房放佢係大人床的,佢扶住張bb床望住我的。
房的位置會見到廚房
佢幾驚我,我叫佢坐定定,佢會聽話

珍珠宮

回覆:囡囡一歲, 日間做家務時應點照顧

我會開電視+餅仔+水樽招呼bb, 佢自己識睇電視嘆餅飲水,自己快快手做基本家務,大約1小時(包括煮bb餐及拖地洗衫洗廁所), 我係媽咪就可以控制食餅量及唔好睇太耐電視,如果係工人我擔心會比大量零食bb, 我以前工人就係咁,不停比bb食。我諗你唯有將某些家務改晚上你地在家先叫工人做,睇緊bb重要啲。

珍珠宮

引用:Quote:bobocat80 發表於 14-10-28 12:31 囡

原帖由 TTPIG 於 14-10-29 發表
我仔扶住野都識行。
我都係咁,教bb幫手,我曬衫bb幫手拎1件比我,順便教埋指令

首頁

尾頁

跳至