心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

自問自己個人唔係好叻,点解d家長係要問妳個小朋友今次評估幾分,我女91分,我好開心,我仔64分我都ok,係吖唔緊要啦,我冇同我女溫書,我老公話唔洗温,睇佢係學校學到幾多野,冇壓力講都唔信息9月份時我的壓力死咁製,又要返工,放工又要對功課,温默書,邊有妳咁好放學回家教女做功課,

大宅

畀面勳章

至唔鍾意家長問呢d嘢,小一時,我去接放學,有個家長叫個女過嚟問我個仔,考試有幾多科100分?佢有3科,我仔一科都無,(但全部都有70至90分,我開心到死,因我覺得第一年,合格已經好叻,)佢望住我,唔知点答,我就話,佢全部科都200分,勁嗎?問反個女仔,佢就o晒嘴,我就話,你要有進步,下次都要攞200分先得啦,佢点点頭就走反去媽咪度。
我仔問我点解咁講,我就話,一早我已經同你講咗,第一次考試,合格已經好叻仔,你而家唔止合格,我就當你有200分咁多啦,再講,人要有進步,你下次比今次進步,就係叻,有善良,有進步,。所以我好唔鍾意比人問幾多分,考第幾,唔係我介意,係我覺得你想知有幾多個人差過你啫,我唔因賞呢個行為。

侯爵府

回覆:小1家長比較小朋友考試測驗分相死

以後話題吾再圍繞分數

wcpcelia    發表於 14-11-1 17:43

大宅

其實這樣的家長實在很多,近乎避無可避。自己的小朋友考得好,多少也會想炫耀一下,不過不能踩著別人抬高自己。好怕一派卷就有whatsapp到問分數,不直接答也死不罷休繼續試探。其實他們的小朋友已經很叻,分數高名次好,為什麼還要理別人考得怎樣?

大宅

見到呢d家長,真係覺得佢地好q煩。

大宅

見到呢d家長,真係覺得佢地好q煩。

別墅

係吖,老公話都係學評估小测,佢地剛上小一合格已經好叻,因為都剛升上小一,唔同幼兒園,真係好煩,好次評估数學咁,20分滿佢話佢女得7分,轉登打黎問我仔幾分,我話幾好,佢話佢個女話老師講得好快,咁妳個仔幾分我話17分,佢話幾好,咩人黎嫁,点樣先可以唔講分

水晶宮

唔洗理人啦, 自己要返工無時間嘅最緊要訓練個仔自己黎, 教佢唔明可以揸字, 唔識就留空晚上再問, 做完功課點樣檢查有無做漏, 默書同考試點樣溫書, 將時間花响訓練小朋友好過花响啲無謂人身上
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

別墅

謝謝琛深媽媽

首頁

尾頁

跳至