婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

傳統上, 阿哥係應該買金鈪比阿妹ga wor~

不過你姑仔就衰既...咁樣問會令人反感~

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆:姑仔結婚, 做阿哥的是否必須買金器 ?

留毛學野,如果嫁妹呢?我妹未結婚,但我已經預左條金鏈俾佢(接近一兩),到時應會封多封大利是過佢。定係唔好封利是,買埋金器俾妹夫?我想做得大體啲,等妹男家知道我妹大把人錫,唔好諗住恰佢?點樣做會好啲?

大宅

回覆:姑仔結婚, 做阿哥的是否必須買金器

咁如果想當年我奶奶咩金器都冇俾我,話金貴喎,咁我兩個姑仔第時嫁同叔仔娶老婆時我呢個大嫂點算丫?

但我嫁時我哥將我嫂d金全部俾晒我(有4至5只介仔一對龍鳳鈪,1條手鏈
同2條金鏈),當然我嫂係同意既同埋我嫂同我好f架,所以我侄女同侄仔大過結婚我都會打返d俾佢地

大宅

回覆:nkygnkwbb 的帖子

係呀,比佢著婚紗帶,都好大體呀!!第日又帶得返!

男爵府

回覆:Ada1031 的帖子

我結婚無擺酒,4個姑奶,大伯,奶奶一件金一蚊都無收過,我嫲都封利是俾我。
但姑仔2016年結婚,我年頭已經買定一對16xxx俾佢做免息分期,怕到時無錢買,我老公都幾錫佢,我對佢好啲,老公又對我好啲啫,我老公出糧只有零用錢,其他歸我,所以呢啲支出全入我數。

侯爵府

Ada1031 發表於 14-10-29 10:32
咁如果想當年我奶奶咩金器都冇俾我,話金貴喎,咁我兩個姑仔第時嫁同叔仔娶老婆時我呢個大嫂點算丫?

但我 ...

當年我99話佢地鄉例男家送金器只係送比新郎,新娘冇份我即時答佢,新娘冇份唔緊要架,將來男家有喜事,做新抱一樣唔需要買金比男家人之麻99當堂冇聲出

男爵府

michelin888 發表於 14-10-29 11:57
當年我99話佢地鄉例男家送金器只係送比新郎,新娘冇份我即時答佢,新娘冇份唔緊要架,將來男家有 ...
你呢招勁呀

大宅

回覆:michelin888 的帖子

大宅

一般黎講都會買既,係佢態度唔係咁好囉。

大宅

回覆:nkygnkwbb 的帖子

唉。。。。呢d問題其實好容易解決。
就係問你99,想你地做咩比佢個女就最好。

以我為例,我地同叔仔(姑仔二哥),本來係打算比錢佢個妹,因為佢個妹都係想要錢。 我跟手就同99說,我地打算比錢。99就話,個女出嫁,做大哥大嫂當然要比金器啦。等佢個女嫁得好看點。 最後。。。每大哥二哥,每人給她一對金鈪(約$18,000/對)。

所以,有時真係要留意唔同人的意建。因為人多好很煩。特別做人情。

男爵府

引用:唉。。。。呢d問題其實好容易解決。就係問

原帖由 nicenicecarmen 於 14-10-29 發表
唉。。。。呢d問題其實好容易解決。
就係問你99,想你地做咩比佢個女就最好。
其實佢話要大d,係因為要一路戴上去嘛,無理由隻隻同size,我認為情有可原,佢又唔係要粗d

別墅

幸福謝師奶 發表於 14-10-29 09:44
傳統上, 阿哥係應該買金鈪比阿妹ga wor~

不過你姑仔就衰既...咁樣問會令人反感~ ...
係呀, 未問前,原本都想係有限budget度買 或者 加少少budget 買好d....佢唔問由自可, 一問就覺得佢好似老馮咁~~

大宅

我覺得禮就一家會做, 但唔一定係金器, 龍鳳呢D; 始終下下都萬萬聲唔係人人都負擔到. 佢細妹可能被寵壞, 唔識人情世故. 其實我都覺唔公平, 點解細佬妹結婚, D阿哥家姐就一定要幾千幾萬咁拎出來, 相反阿哥家姐結婚, D細佬妹唔做禮都完全無問題呢? (講緊係已經有收入o個D)

大宅

我叔仔年尾結婚,但唔係香港結
飛過去既機票駛費都過一皮
仲要係忽然奉子成婚
所以我地冇預過呢筆支出

因為我地都上年年中買樓裝修年頭結婚年尾生bb 清左袋好吃力
最後都打左金鏈同大金戒指

但若果日後我弟妹結婚,一定打對龍鳳鐲~

伯爵府

回覆 michelin888 的帖子

講得好,答得妙。。。。

你99根本呃你唔識佢鄉下啫。。。

你真係要大返佢至真,都白痴。

你一家住係香港呀!全家有香港身份證,叫做香港人,又娶香港女仔,仲學咩人講鄉下村興只比新郎,只比新娘呀!

係香港地娶新抱,要比酒席,禮金,西餅,金器架。。。

男爵府

其實只要調番轉,諗下如果係自己阿妹咁會點,又或者諗下將來自已個女嫁,但個仔同新抱咁樣諗個女,自己一對仔女咁樣會幾傷心,樓主或者會大量d, 睇開d

禁止訪問

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

michelin888 發表於 14-10-29 11:57
當年我99話佢地鄉例男家送金器只係送比新郎,新娘冇份我即時答佢,新娘冇份唔緊要架,將來男家有 ...
SAME !! 所以我叔仔結婚我都係毛都無條俾佢~

大宅

做阿哥的確買金好睇啲,但都要睇能力既,唔一定買龍鳳鈪,可以頸鍊,手鏈,介指,能力付擔到就得,自己個妹唔做足啲會俾人講一世

伯爵府

畀面勳章

其實我覺得你姑仔嗰句都無咩特別
做得亞嫂就大方D,有能力就買大D吧,真係比人唱一世的,係親戚眼中無面的是你c6 啊

首頁

尾頁

跳至