婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:姑仔結婚, 做阿哥的是否必須買金器

聘禮嫁妝傳統係雙方父母送,而且有能力先有金.點解而家講到有茶飲、係家姐阿哥就要送金? 家姐阿哥係平輩,係唔使送金喎

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

子爵府

回覆 MiViBi 的帖子

係呀,两兄妹感情好就會自動送厚禮。但-係如果你结婚時你呀哥已结了婚,多咗個呀嫂係道呀之呀左,,多多意見,咁你就未必有厚禮。

男爵府

回覆:姑仔結婚, 做阿哥的是否必須買金器 ?

邊會叫人怎樣做禮架?

大宅

回覆:姑仔結婚, 做阿哥的是否必須買金器

我覺得睇關係同佢地平時點相處,我系大家姐但我結婚細佬妹都買金比我,而且系覺得媽咪買ge有咩唔夠就補比我!一家人血濃於水,講錢傷感情啊!如果有能力,甘做啊嫂ge就大方d,幫下口或者夾下錢,買個日後好相處。

大宅

回覆:flori 的帖子

我主要覺得e+金價平,買金器做結婚禮物有意義過折現。而且仲好睇好多

大宅

引用:回覆+MiViBi+的帖子係呀,两兄妹感情好就會

原帖由 breadcheung 於 14-11-09 發表
回覆 MiViBi 的帖子

係呀,两兄妹感情好就會自動送厚禮。但-係如果你结婚時你呀哥已结了婚,多咗個呀嫂係 ...
我好好彩阿哥娶咗個好老婆,阿嫂超好人,有時間就教我整甜品,我們一家任何一個人生日都會負責訂椅吃飯、買蛋糕、幫手選購禮物⋯⋯佢哋結婚之後,佢仲送咗個CC俾我做「阿妹禮物」,因為佢自己冇弟妹,所以好開心喎

子爵府

引用:如題

原帖由 nkygnkwbb 於 14-10-28 發表
如題 ? 是否必須 ? 定係做人情都ok ?

仲有幾個月就結婚既姑仔, 早幾日同左班親戚去買金 (我地無去 )
冇話一定架喎,雖然我結婚佢阿哥都送左對金耳環比我。冇話老馮架嘛
但其他長輩全部都冇送野,人情都唔係大份,反而我女家d長輩個個都送金(當然有大有細啦,同埋我女家亦唔係咩有錢人),敬酒個時先叫做有d野睇。
我當然都有唔開心啦,不過冇所謂啦,人點對你你之後點對返人地d仔女囉

幾時先上到車.....

男爵府

引用:我覺得禮就一家會做,+但唔一定係金器,+龍鳳

原帖由 bubuprincess 於 14-10-29 發表
我覺得禮就一家會做, 但唔一定係金器, 龍鳳呢D; 始終下下都萬萬聲唔係人人都負擔到. 佢細妹可能被寵壞, 唔 ...
Yes agree ar

伯爵府

引用:如題+?+是否必須+?+定係做人情都ok+?仲有幾

原帖由 nkygnkwbb 於 14-10-28 發表
如題 ? 是否必須 ? 定係做人情都ok ?

仲有幾個月就結婚既姑仔, 早幾日同左班親戚去買金 (我地無去 )
覆佢話: \"我地冇打算買金wo, 諗住折現ja wo!\"

首頁

尾頁

跳至