自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:聯名既就叫你阿媽拎晒d錢出黎,如果一比死

原帖由 ilikethis2005 於 14-10-28 發表
聯名既就叫你阿媽拎晒d錢出黎,如果一比死亡証銀行就會凍結個acc..我媽咪就係唔知,本身仲放張死亡証入保險 ...
你提左我,仲有保險箱。

水晶宮

引用:Quote:原帖由+Freesia_cat+於+14-10-28+發

原帖由 Freesia_cat 於 14-10-28 發表
照做
樓主節哀

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Freesia_cat 於 14-10-28 發

原帖由 ac917 於 14-10-28 發表
樓主節哀
謝謝! 家父不用再受苦,對我們也是一種安慰。

伯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

有火葬紙即係出左死亡証,應該凍結左帳戶,

珍珠宮

回覆:請教有關身後事

同細佬聯名,等到期提走。

珍珠宮

回覆:請教有關身後事

遺產承辦好似要收費用,視金額而定,所有金額既1% 做手續費。

好似係。

伯爵府

1)最近我爸爸都是走咗,福利處大约10天已經寄了封信通知會停發生果金,事前並無通知福利處,不知是否因在公立醫院去世?
2)應該出咗死亡證才有火化纸。
3、4)如果是單名(爸爸)就一定唔得,联名的話可嘗試联络銀行,因為有部份銀行會當死者在銀行的錢是他的遺產,要经承辦處才可領取。
遺產承辦處熱缐: 28401683 可以聽到有用的資訊。
希望幫到你

p.s. 预约遺產承辦處都要個半月的時間

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 girlbear 於 14-10-28 發表聯

原帖由 Freesia_cat 於 14-10-28 發表
問題係我細佬同家父嘅聯名定期單,是否也不要告訴銀行,等佢到期攞錢就算?

...
定期仲有幾耐到期?
基本上你唔話比銀行知你爸bye銀行唔會知

之前我阿麻bye咗 我老豆都係等定期到期 叫職員轉入聯名戶口 跟住大數開本票拎走
職員問就講有用 完全無提阿麻bye bye咗

再過一個星期拎埋尾數 (淨返幾蚊 因取消戶要聯簽) 幾蚊咪豪比銀行囉 過一排銀行會寄信嚟話不動戶又無錢自動cancel戶口 攪掂

珍珠宮

好媽媽勳章

關於政府的,你真係吾使費心,死亡証一出,各政府部門會打比家人,之前有長輩過身,家人好快收到通知要收番間公屋同cut生果金;其他的就不清楚

珍珠宮

引用:1)最近我爸爸都是走咗,福利處大约10天已經

原帖由 js1204 於 14-10-28 發表
1)最近我爸爸都是走咗,福利處大约10天已經寄了封信通知會停發生果金,事前並無通知福利處,不知是否因在公 ...
Sorry to hear about your loss. 希望你一家節哀順變。

家父也是在公院離世,急症室搶救無效,如果咁講,可能社署也很快會聯絡我吧!

如果老爸單名戶口也沒辦法,唯有等遺產承繼。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Freesia_cat 於 14-10-28 發

原帖由 girlbear 於 14-10-28 發表
定期仲有幾耐到期?
基本上你唔話比銀行知你爸bye銀行唔會知
張定期單好似下年年頭到期,咁我叫細佬咩到唔好搞,等到期啦!

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+girlbear+於+14-10-28+發表定

原帖由 Freesia_cat 於 14-10-29 發表
張定期單好似下年年頭到期,咁我叫細佬咩到唔好搞,等到期啦!
如果同一間銀行有單名戶口又有聯名戶口,反正單名要攪承辦,也可以一次過攪埋個聯名戶口,反正無extra 手續!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Freesia_cat 於 14-10-29 發

原帖由 木土土 於 14-10-29 發表
如果同一間銀行有單名戶口又有聯名戶口,反正單名要攪承辦,也可以一次過攪埋個聯名戶口,反正無extra 手續 ...
老爸同細佬個case係那間銀行只有一張定期單,無其他,所以諗住等定期單到期算啦!

首頁

尾頁

跳至