自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原來通勝已表明話今年會有瘟疫發生,即系類似「沙士」個年嘅通勝咁, 點解政府年頭吾睇下通勝?再未雨籌謀預防下,又想攪到「沙士」咁大鑊咩?真系要叫下啲高官學下睇通勝做人~~都系買定啲口罩穩陣啲喔~~ .

[ 本文章最後由 餃次子 於 08-3-13 00:20 編輯 ]

子爵府

醒目開學勳章

真的?

男爵府

好媽媽勳章

回覆 #2 Xanthe 的文章

係~~~ 重有"連環車禍"都好多

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

2008戊子年春牛圖:

歲中輪回戊子宮

人饑災橫免輝雄

春夏水滿禹難治

秋冬土實堯征通

吳楚禾麻多患疾

燕齊粟麥盡成中

縱然桑麻前後虛

天蟲絲繭簇上濃

疾橫相侵奪

吳楚多災瘴

燕齊民快活

種植高下偏

鼠耗不成割

春夏淹沒場

秋冬土龍渴

桑葉頭尾貴

簇上如霜雪

曰:

人饑災橫死

玉女土中成

無人收拾汝

若得見三冬

瘟蝗方始起

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

仲有:
戊子,戊為土,子為鼠,屬田鼠!田鼠喜歡食米穀、蔬菜之根部,為害農作物之生長!今年水旱之災,必會令農產品價格勁升,通貨膨脹加劇,更可能導致美國出現停滯
性通貨膨脹!
及香港居南方離位,戊子五黄飛星降臨,應不宜動土!但今年香港有多項工程將會動工興建,包括:

1. 添馬艦香港特區政府新總部;
2. 西九龍文娛中心;
3. 舊機場郵輪碼頭;
4. 港珠澳大橋。

真是天意!希望不會有太多工業意外發生吧!更不希望香港特區
政府高層有什麼大震蘯,令人心惶惶!
唵嘛呢叭咪吽      

子爵府

點算呀?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好驚

超級版主

唯有小心d啦!
帶口罩+洗手,洗手,洗手

原文章由 高達媽媽 於 08-3-10 22:00 發表
點算呀?
唵嘛呢叭咪吽      

大宅

系,預防勝於治療呀各位~政府靠吾住,就唯有靠自己, 睇黎靠本通勝重穩陣過靠政府.
原文章由 wong2323 於 08-3-10 22:32 發表
唯有小心d啦!
帶口罩+洗手,洗手,洗手

子爵府

醒目開學勳章

好驚喎

男爵府

我記得911前, 我試過發夢夢見好多火既氣車零件係天上面趺落黎, 之後無耐就有911發生, 而幾個幾星期, 我又夢見每個人都用毛巾"姐"住塊頭.黎行路.
希望我真係只係發夢

不過我係經常發夢都會成真的.....

男爵府

原文章由 燁燁媽 於 08-3-10 23:02 發表
我記得911前, 我試過發夢夢見好多火既氣車零件係天上面趺落黎, 之後無耐就有911發生, 而幾個幾星期, 我又夢見每個人都用毛巾"姐"住塊頭.黎行路.
希望我真係只係發夢

不過我係經常發夢都會成真 ...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我昨晚發夢比鬼追,重

原文章由 燁燁媽 於 08-3-10 23:02 發表
希望我真係只係發夢

不過我係經常發夢都會成真 ...

男爵府

我係夢見好似風沙同好多虫虫既野, 所以每個人都用布包住個頭.

原文章由 happy33 於 08-3-10 23:07 發表

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

原文章由 燁燁媽 於 08-3-10 23:09 發表
我係夢見好似風沙同好多虫虫既野, 所以每個人都用布包住個頭.

人人都包住個頭, 呢個情景好

大宅

C ta me le!
Just joking

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實係10多年前,有個拜神既亞婆話(係我亞婆講比我知),呢緊十年所有野都唔食得,叫我地買多啲米放係屋企,重話會死好多人,當時我都唔信,重話無可能,但預言一日一日咁出現,你話信唔信

原文章由 angeljj 於 08-3-10 23:23 發表

人人都包住個頭, 呢個情景好

男爵府

男爵府

我係信架. 雖然個夢未必全中, 不過唔多唔小都有小小關連.
就好似911咁, 我o個時想黎想去, 都想唔到, 點解會有架"著"火既車係天到趺落黎. 原來係飛機...

首頁

尾頁

跳至